Denník N

Herečka Bárdos: Keď videli bratislavskí študenti hru Natálka, reagovali rasisticky až nihilisticky

Judit Bárdos. Foto N – Vladimír Šimíček
Judit Bárdos. Foto N – Vladimír Šimíček

Judit Bárdos hrá hlavnú úlohu v inscenácii Natálka o rodine, ktorej neonacisti hodia do domu zápalné fľaše. Hrá matku Natálky, dievčatka, ktoré má veľmi vážne popáleniny. Takto chce divadlo bojovať proti extrémizmu, hru hrajú na školách. Na divadlo už podali trestné oznámenia, narušiť sa ho snažila aj Kotlebova poslankyňa a jej asistent.

Judit Bárdos v rozhovore hovorí aj o tom,

  • prečo sa nechcela stretnúť s Natálkinou rodinou,
  • ako vníma fašizmus,
  • aké to je, keď na mladú Maďarku na ulici pokrikujú „Maďari za Dunaj!“,
  • a aj o Oldřichovi Novom či Vlastovi Burianovi, o ktorých je seriál Bohéma, v ktorom hrá.

Nebáli ste sa prijať hlavnú úlohu v hre Natálka? Je to inscenácia, ktorá chce na školách bojovať proti extrémizmu, asi sa dalo čakať, že to bude konfliktné.

Nie. Vôbec som nevedela, že to bude mať nejaký mediálny ohlas. Nechceli sme to ani propagovať.

Hra chce bojovať voči extrémizmu v čase, keď fašistická strana sedí v parlamente. Nečakali ste takéto reakcie?

Nie. Toto je inscenácia, ktorá sa hrá na školách a po ktorej je diskusia, nešli sme s tým do parlamentu. Nevedela som, že z toho bude niečo také veľké.

V pondelok sa bude hrať Natálka v Slovenskom národnom divadle pre verejnosť. Je teda možné, že prídu aj poslanci z Kotlebovej strany. Rozmýšľate o tom?

Budem sa snažiť podať čo najlepší výkon ako všade. Nejde o to, či hráme prvé alebo 36. predstavenie, musí to mať pre nás stále rovnakú váhu. Mojou úlohou je zahrať to vierohodne a o ostatné veci sa vôbec nestarám.

Aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) ohlásila, že sa príde pozrieť. Ovplyvňuje vás to, kto sedí v hľadisku? Zaujímate sa o to?

Vôbec neviem, kto tam príde. Priznám sa, že som nikdy nehrala predstavenie, ktoré by malo taký politický ohlas. Že by sa o tom tak písalo v novinách. Som z toho veľmi prekvapená, prečo je zrazu zakázané hrať o niečom divadlo.

Predstavenie Natálka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predstavenie Natálka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako si to vysvetľujete?

Mediálny ohlas to začalo mať najmä po tom, ako vytiahli fotku z predstavenia, kde je soška Panny Márie pred hákovým krížom. Niektorí si povedali, že to je nevhodné a hanobíme náboženstvo. Ale to predstavenie nevideli. Celé to vzniklo ako nedorozumenie alebo provokácia. Neviem, ktoré z toho. Keď sme Natálku hrali v škole, pýtali sme sa študentov, či mali pocit, že hanobíme sochu Panny Márie alebo či ich to urážalo.

Čo povedali?

Že práve naopak. Viera ženy, ktorú hrám, podľa nich bola taká silná, že zachránila Natálku. Že to nebolo len v rukách lekára, ale že jej pomohlo, ako sa o ňu matka nonstop starala.

Pre túto sošku podali aj trestné oznámenie. Vnímate, čo všetko sa okolo inscenácie deje?

Už to všetko nečítam, som uprostred veľmi náročného skúšobného procesu a snažím sa na to sústrediť. Každý pondelok toto predstavenie hráme a rozprávame sa o tom. Viem, že vznikli videá, a aj som si jedno pustila, ale nemala som energiu to dopozerať celé. Prišlo mi to smiešne. Ide o ľudí, ktorí tú inscenáciu nevideli.

Video: Na predstavenie Natálka sa dobýjali kotlebovci
autorka: Martina Koník

Na jednom gymnáziu bola počas predstavenia aj polícia. Ako sa pri tom cítite?

To som tiež nevedela. Keď sme odchádzali z tej školy, videli sme policajné auto a ešte jeden z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie