Denník N

Naivní penzisti na staré kolená pašujú drogy, v hongkonskej väznici skončili starčekovia z Česka

Drogové gangy na pašovanie rady využívajú naivných penzistov.

Na staré kolená pašujú penzisti drogy po celom svete. Narazil som na prípad dvoch sedemdesiatnikov, ktorých zadržala polícia v Hongkongu s niekoľkými kilogramami kokaínu. Starčekovia tvrdia, že sa stali obeťami gangu, všeličo však naznačuje, že sa síce stali obeťou, ale svojej neskúsenosti a neschopnosti posúdiť dôsledky. Podľa ľudí z brandže pritom kuriérov drog medzi penzistami pribúda.

Títo dvaja páni sú Česi a zoznámili sa v hongkonskej väznici Lai Chi Kok, kde sedia už niekoľko mesiacov. Polícia ich zbalila, hneď ako vystúpili z lietadla z brazílskeho São Paula, nemohla ich však vypočuť. Ani jeden z nich totiž nevie ani slovo po anglicky.

Starší Vladimír aj zle vidí a bez načúvadla je stratený. Ak si mysleli, že budú nenápadní alebo že im v ich veku všeličo prejde, tak sa pomýlili. Podľa šéfa českej protidrogovej jednotky patria penzisti vo vysokom veku ku kuriérom bežne. Zločinecké gangy potrebujú pestrú škálu pašerákov.

Kokaín mali penzisti v batožine. Miroslav v kufri s dvojitým dnom a tvrdí, že naletel. Vraj ho požiadali známi, aby im kufor vzal, a netušil, čo v ňom je. Je pravda, že polícia zatkla spolu s ním aj dvoch Afričanov, ktorí hovoria po anglicky, ale pre nedostatok dôkazov ich prepustila. Nemali pri sebe ani gram, kokaín mal dôchodca. Toho teraz súdia ako hlavu zločineckého sprisahania. „Je to trochu paradoxné,“ povedal mi k tomu český konzul, ktorý zatknutým deduškom spočiatku prekladal na polícii a vo väznici.

Zaujímalo ma, ako sa z penzistov stali pašeráci. Hovoriť s nimi však nemôžem, telefonovať nesmú a s poštou je to všelijaké, list cestuje príbuzným tri týždne. Práve cez nich sme s kolegom narazili na mailové adresy, ktoré vedú do Nigérie. Pre drogy zatýka polícia penzistov z rôznych štátov, a tak možno naraziť na internete na podobné prípady. Mnohé z nich súvisia práve s preslávenými nigérijskými listmi. Ponúkajú ľuďom letenky a výlety po svete za „drobné“ protislužby.

O organizátoroch drogového biznisu by sa dalo s trochou preháňania povedať, že sú ešte humánni, keď posielajú penzistov s drogami do Hongkongu. Tam na rozdiel od iných ázijských štátov nemôžu dostať trest smrti. Čaká ich len doživotie. To je aj prípad českej dvojice. Mimochodom, z korešpondencie viem, že tam sedí i jeden Slovák. Slovensko však nemá v Hongkongu konzulát, takže na tom je po všetkých stránkach podstatne horšie ako Vladimír s Miroslavom.

Až vám teda dedko alebo babička znenazdajky oznámi, že letí na dovolenku do Karibiku, buďte v strehu. Znie to bizarne, ale niektorí starí rodičia dokážu prekvapiť.

drogy
Ako sa pašujú drogy – hlavné trasy. Zdroj – CIA/wikimedia/cc

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie