Denník N

Trumpova vojna s médiami ublíži slobode slova po celom svete, varujú experti

Americký prezident Donald Trump. Foto – TASR/AP
Americký prezident Donald Trump. Foto – TASR/AP

Biely dom si vyberal, koho pustí na tlačovú konferenciu. Veterán americkej žurnalistiky Dan Rather to považuje za veľmi nebezpečný precedens pre demokraciu.

Nie je to len o slobode slova v Spojených štátoch – agresívny prístup amerického prezidenta Donalda Trumpa k domácim médiám ohrozuje novinárov globálne. Po tom, čo Biely dom v piatok vylúčil viacero serióznych médií z tlačovej konferencie, vrátane New York Times či CNN, Guardianu, BBC a Politico, to vyhlásil jeden zo šéfov Výboru na ochranu novinárov (CPJ) Rob Mahoney.

Nezisková organizácia sa snaží presadzovať slobodu slova po celom svete. Trump podľa nej svojím prístupom vysiela signály autokratickým lídrom v Turecku, v Etiópii či vo Venezuele, že je v poriadku správať sa k novinárom hrubo.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer vysvetlil vylúčenie medií falošnými správami či nesprávnymi údajmi. Ako napísal Washington Post, ešte v decembri hovoril Spicer, že obmedzovanie prístupu tlače je to, čo robia diktátori.

„Fejkové spravodajské médiá vedome nehovoria pravdu,“ napísal na Twitteri Donald Trump, ktorý bol sám často usvedčený z klamstva ako počas kampane, tak aj po inaugurácii.

O New York Times napríklad písal, že jeho neobjektívne spravodajstvo mu ubralo čitateľov. Stal sa však presný opak: po Trumpovom zvolení zaznamenal americký denník výrazný nárast predplatiteľov.

„Každý deň bude bitka,“ povedal na adresu „globalistických korporátnych“ médií Steve Bannon, kontroverzný šéf Trumpovej stratégie.

Prezident Trump vo svojom prejave tiež označil médiá za „nepriateľov ľudu“ a vyzval ich, aby nepoužívali anonymné zdroje. Podľa CPJ sú takéto výzvy médiám, ako majú pracovať, veľmi nebezpečné.

Spisovateľská organizácia PEN America považuje rozhodnutie vylúčiť niektoré médiá z prístupu do Bieleho domu za medvediu službu pre americký ľud.

Ani za Nixona

Veterán americkej žurnalistiky Dan Rather hovorí, že obmedzenie prístupu rešpektovaných médií do Bieleho domu je ďaleko za normami a tradíciou. „Treba to považovať za skutočnú a aktuálnu hrozbu pre našu demokraciu,“ napísal Rather na svojom Facebooku.

Mahoney z CPJ pripomenul, že akokoľvek boli zlé vzťahy medzi Nixonom a médiami po odhalení aféry Watergate, napriek tomu nikto neobmedzoval ich prácu.

„Vyradením médií z dôležitých brífingov Bieleho domu a označovaním televíznych staníc za ‚fake news‘ chce Trump docieliť jednu vec – úplne zdiskreditovať akúkoľvek kritiku mierenú na jeho vládu, vrátane prieskumov verejnej mienky,“ hovorí expert Spoločnosti pre zahraničnú politiku Dušan Fischer.

Tým, že sa printové médiá preklopili na internetové stránky a začali svoj obsah sprostredkovávať online, ľudia majú podľa Fischera niekedy problém rozlíšiť, ktoré médium používa fakty a ktoré píše o cielene vyfabrikovaných správach, lebo formátom sa veľmi nelíšia. „Na druhej strane, samotné médiá majú logicky vysokú mieru podpory u svojich čitateľov, ktorí sa niekedy obmedzujú na 2-3 zdroje. Takže naďalej pokračuje polarizácia a fakty idú dostratena. Dnes sa debata nevedie na úrovni ‚fakty vs. fikcia‘ ale ‚dôvera vs. nedôvera‘,“ dodal Fischer.

Trump je v prvých týždňoch po svojej inaugurácii rekordne nepopulárnym prezidentom Spojených štátov. Deň po jeho inaugurácii zažili Spojené štáty masové státisícové protesty.

Trumpovi však vojna proti médiám podľa Fischera medzi jeho nekritickými podporovateľmi vychádza, keďže mu dôverujú viac ako médiám. „Dokonca ho obhajujú aj niektorí republikáni. Všetky tieto aktivity cielené na vierohodnosť médií budú mať nedozerné následky na ich postavenie v spoločnosti,“ dodáva analytik SFPA.

Spravodajská agentúra Associated Press (AP) zo solidarity s kolegami tlačovú konferenciu odignorovala.

Donald Trump tiež cez víkend oznámil, že sa nezúčastní na tradičnej večeri prezidenta s korešpondentmi z Bieleho domu. Stane sa tak prvý raz po 36 rokoch. „Posledný prezident, ktorý sa nezúčastnil na večeri, bol Ronald Reagan v roku 1981, a mal na to skutočne dobrý dôvod – zotavoval sa z postrelenia po pokuse o jeho atentát,“ napísalo NPR.

Úplne ideálne vzťahy s médiami nemal vždy ani Trumpov predchodca Barack Obama. Keď chcel vylúčiť z rozhovoru Fox News, postavili sa proti nemu viaceré médiá. Za jeho vlády sa začalo vyšetrovať rekordné množstvo whistleblowerov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie