Denník N

Sagan dosiahol prvé víťazstvo v novom tíme, po skvelom finiši triumfoval na belgickej klasike

Peter Sagan v cieli. Foto – Twitter/Bora-Hansgrohe
Peter Sagan v cieli. Foto – Twitter/Bora-Hansgrohe

Slovenský cyklista sa na kopcovitú klasiku Kuurne – Brusel – Kuurne veľmi netešil, no po výbornom výkone v sobotňajších pretekoch bol opäť jedným z najaktívnejších jazdcov.

Peter Sagan sa stal víťazom 69. ročníka pretekov Kuurne – Brusel – Kuurne.

O víťazstve úradujúceho majstra sveta na nedeľnej klasike rozhodol súboj pätice jazdcov vo finiši. Jazdec tímu Bora-Hansgrohe nastúpil dvesto metrov pred cieľom a nedal súperom šancu.

„Ďakujem celému tímu za podporu, všetci odviedli skvelú robotu. Dôležité bolo, že keď sa lámali preteky, bol som vpredu a dostal som sa do päťčlennej skupiny. V závere som nastúpil dosť skoro, bol to však krátky šprint,“ povedal Sagan v prvom interview.

Raz druhý, raz prvý

Po druhej priečke zo sobotňajšej úvodnej jarnej klasiky Omloop Het Nieuwsblad si Sagan chcel napraviť chuť na pretekoch Kuurne – Brusel – Kuurne. Medzi jazdcami nemeckého tímu Bora-Hansgrohe ani tentokrát nechýbal jeho krajan Michael Kolář.

Dvestokilometrové preteky prebiehali od začiatku v rýchlom tempe a sformovanie úniku bolo pomerne náročné. Z viacerých pokusov sa ujala až snaha deväťčlennej skupiny, ktorá si približne sto kilometrov pred cieľom dokázala vybudovať solídny šesťminútový náskok.

Po pár minútach sa od pelotónu oddelil aj ďalší hlúčik cyklistov, ktorí sa vydali stíhať líderskú skupinu. Podobne ako včera, ani tentoraz v centre diania nechýbali Peter Sagan a Greg van Avermaet, dopĺňali ich Zdeněk Štybar, Matteo Trentin, Arnaud Démar či obhajca vlaňajšieho prvenstva Jasper Stuyven.

Strata favoritov na čelo pretekov pomaly klesala a 40 kilometrov pred cieľom bola jasné, že únik sa čoskoro stane minulosťou. Vzápätí začal zrýchľovať aj pelotón, jeho strata klesla na necelú minútu a do hry sa tak vrátili aj šprintérske tímy.

Vo finiši s prehľadom

28 kilometrov pred cieľom sa od favoritov odtrhol Belgičan Jasper Stuyven, ktorému vlani podobné sólo prinieslo víťazstvo.

Na jeho náhly atak najlepšie zareagovali Sagan s Trentinom a začali sekundu po sekunde budovať náskok pred zvyškom štartového poľa.

Po pár minútach sa k nim pridala aj dvojica Benoot – Rowe. Desať kilometrov pred cieľom mala pätica sľubný 40-sekundový náskok a začínalo byť jasné, že víťaz pretekov vzíde z tejto skupiny.

V závere sa už viac taktizovalo. Zdalo sa, že žiaden z cyklistov sa nechce dostať do špurtu s Petrom Saganom. Úradujúci majster sveta tak vyštartoval ako prvý a pripísal si premiérové víťazstvo v drese nového tímu.

Kuurne – Brusel – Kuurne

1. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 4:37:49 h; 2. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo); 3. Luke Rowe (V. Brit./Sky); 4. Tiesj Benoot (Belg./Lotto Soudal); 5. Matteo Trentin (Tal./QuickStep-Floors) všetci rovnaký čas ako víťaz; 6. Arnaud Demare (Fr./FDJ) +6 s; 7. Greg Van Avermaet (Belg./BMC); 8. Oliver Naesen (Belg./AG2R La Mondiale); 9. Zdeněk Štybar (ČR/QuickStep-Floors); 10. Baptiste Planckaert (Belg./Kaťuša-Alpecin) všetci rovnaký čas

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jarné cyklistické klasiky

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie