Denník N

Budaj prekvapujúco končí v Los Angeles, vymenili ho do Tampy

Peter Budaj končí v LA Kings. Foto – TASR/AP
Peter Budaj končí v LA Kings. Foto – TASR/AP

Slovenský brankár podáva v tejto sezóne vynikajúce výkony, po návrate Jonathana Quicka však z Los Angeles odchádza.

Los Angeles Kings poslali Petra Budaja a Erika Černáka do Tampy výmenou za skúseného Bena Bishopa. Budaj bude v novom tíme predovšetkým pomáhať mladej brankárskej hviezde z Ruska Andrejovi Vasilevskému.

Peter Budaj počas sezóny výborne zastupoval zraneného Jonathana Quicka, no okamžite po jeho návrate bol vymenený. V NHL si po Colorade, Montreale a Los Angeles zachytá aj za Tampu Bay. V novom tíme by mal byť skúsený brankár oporou Rusovi, no klub si od neho sľubuje aj víťazstvá a pomoc v snahe o postup do play-off.

Súčasťou výmeny medzi Los Angeles a Tampou bol aj ďalší Slovák Erik Černák, ktorého kalifornský tím pred dvoma rokmi draftoval v druhom kole. 19-ročný hokejista sa v systéme Kings pri veľkej konkurencii neprebojoval ani na farmu a momentálne nastupuje v juniorskej OHL.

Stávka na dve jednotky

Los Angeles sa v boji o postup do play-off spoľahnú na vyrovnanú dvojicu brankárov, ktorí sú zvyknutí zastávať post brankárskej jednotky.

Uzdravený Jonathan Quick je dlhodobo jedným z najdôležitejších článkov tímu a Bishop sa v posledných rokoch v NHL etabloval ako špičkový brankár. Tampe pred dvoma rokmi pomohol k postupu do finále Stanley Cupu.

Aj keď Peter Budaj odviedol pri Quickovej 59-zápasovej absencii pre Los Angeles kvalitné služby, v tíme preňho nezostalo miesto. Generálny manažér Dean Lombardi po výmene povedal, že tím nechce Quicka po zranení slabín preťažovať: „Nikdy neviete, či brankár po takej dlhej pauze odchytá svoj najlepší zápas. Myslím si, že časy, keď sme nechávali Jona chytať 70 zápasov, už nedávajú zmysel,“ uviedol Lombardi pre lakingsinsider.com.

Bishopov príchod údajne vedenie pripravovalo dlhší čas: „Ben potrebuje chytať a pri pohľade na rozpis by som bol najradšej, keby sme túto výmenu urobili pred dvoma týždňami, ale takto funguje ‚trade deadline‘. Nemôžeme si už dovoliť veľa zaváhaní a chceme si byť istí, že budeme mať v bránke každý zápas brankára číslo jeden,“ dodal Lombardi.

Vasilevskij. Foto: ap
Vasilevskij. Foto: ap

Budaj pomôže mladému Rusovi

Z pohľadu vedenia Tampy bol odchod Bena Bishopa logickým krokom. Klub si v lete dlhodobo zaviazal mladíka Andreja Vasilevského a pre Bishopa už nezostal priestor pod platovým stropom. Pred vypršaním zmluvy ho tak klub vymenil, aby zaňho získal aspoň menšiu protihodnotu.

V podobe Petra Budaja získal tím skúseného brankára, ktorého hlavnou úlohou bude pomáhať 22-ročnému talentovanému Rusovi. Generálny manažér Steve Yzerman však neočakáva, že by sa Slovák prípadného postu jednotky vzdal bez boja.

„Tento rok urobil skvelú prácu pre LA. Pri Benovej výmene sme potrebovali dobrú náhradu, niekoho, kto pomôže Vasilevskému. Budaj bol skvelý, keď zastupoval Quicka. Chceme, aby bol s Vasilevským niekto skúsený. Zároveň sme však chceli priniesť niekoho, kto nám pomôže víťaziť a dostať nás do play-off,“ povedal Yzerman pre oficiálnu stránku klubu.

Mladý obranca Erik Černák, ktorý bol tiež súčasťou výmeny, by v systéme Tampy mohol do NHL preraziť o niečo skôr než v defenzívne nabitom tíme Kings. „Je to vysoký pravák, dobre korčuľuje a spoľahlivo bráni,“ komentoval Yzerman zisk štvornásobného účastníka juniorských MS.

Vymeniť Gáboríka bude ťažké

Los Angeles je síce tímom, ktorý sa dlhodobo spolieha na skvelé výkony brankárov a zodpovednú obranu, no skutočným problémom klubu je nízka produktivita útočníkov. Azda najviac sa trápiacim hráčom v zostave je Marián Gáborík, ktorý zaznamenal v priebehu sezóny šesť gólov.

Slovák navyše nesmierne zaťažuje platový strop klubu a zmluvu má ešte na štyri roky. Kings sa ho budú snažiť do prestupovej uzávierky vymeniť, no v súčasnej situácii to nebude jednoduché.

„Vymeniť Gáboríka bude veľmi ťažké. Má ešte dlhý kontrakt a nechce z klubu odísť. Zranenia ho zabrzdili, no aj ak je zdravý, nie je príliš produktívny,“ myslí si Dave Stevenson z portálu fansided.com.

35-ročný Gáborík bol zdravým náhradníkom aj v poslednom dueli proti Anaheimu. Portál The Fouth Period špekuloval o možnej Gáboríkovej výmene za Martina Hanzala z Arizony či Briana Boyla z Tampy.

Hanzala však už medzičasom získala Minnesota a súčasťou výmeny s Tampou sa Gáborík nestal. Zvyšných záujemcov zatiaľ odrádza okrem nízkej produktivity aj vysoký plat, a tak je možné, že skúsený útočník napokon do konca sezóny zotrvá v Los Angeles. Do hry prichádza aj letný expanzný draft, v ktorom by si Gáboríka mohlo vybrať Las Vegas.

Foto: AP/Marcio Jose Sanchez
Foto: AP/Marcio Jose Sanchez

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie