Denník N

Mladá kurdská novinárka zahynula v Mosule, keď hľadala masový hrob

Šifa Gardiová. Foto – TWITTER/RUDAW
Šifa Gardiová. Foto – TWITTER/RUDAW

Odvážna 30-ročná Šifa Gardiová bola vzorom pre mnohé Kurdky, jej prácu predčasne ukončila nastražená bomba.

Kurdská novinárka Šifa Gardiová v sobotu vysielala celodenný program z irackého Mosulu. Z mesta, kde sa odohráva zúrivá bitka o jeho západnú časť, v ktorej sa ešte držia bojovníci Dáišu.

30-ročná reportérka a moderátorka kurdskej televízie Rudaw, blízkej Demokratickej strane Kurdistanu, sa podľa kolegov pokúšala overiť informácie o masovom hrobe plnom obetí teroristickej organizácie niekoľko kilometrov od mesta.

Keď pri veľkej a hlbokej diere robila rozhovor s miestnym veliteľom šiítskych milícií, Hašd al-Šaábí omylom zakopol o drôt trčiaci zo zeme a odpálil tak nastraženú bombu. Explózia zabila jeho, novinárku, ďalších štyroch militantov a vážne zranila Gardiovej kameramana.

Búrala predsudky

Gardiovej tragická smrť vyvolala kondolencie od mnohých novinárov z celého sveta, kurdských predstaviteľov aj organizácií na ochranu novinárov. „Žurnalistika stále zostáva dominantou mužov – Šifa narušila takéto vnímanie a stereotypy. Skláňame sa pred jej odvážnym novinárstvom,“ napísala jej domovská stanica.

Gardiová je prvou zabitou novinárkou v Iraku v tomto roku. Ten je spolu so Sýriou jedným z najnebezpečnejších miest pre prácu vojnových reportérov v posledných rokoch.

Gardiová sa narodila ako kurdská utečenka v Iráne, vyštudovala na univerzite v irackom Irbíle a od roku 2006 sa venovala žurnalistike. V profesii sa presadila napriek tomu, že v tejto časti sveta nie je povolanie novinárky obvyklé, hoci práve pre kurdské ženy platí, že sú aktívnejšie a majú aj väčší vplyv vo verejnom či politickom živote než ženy z iných etnických skupín.

Gardiová vo svojej komunite vystupovala ako vzor pre mladé ženy a bola medzi divákmi veľmi populárna.

Jej kolegovia upozornili, že len pár dní pred svojou smrťou priniesla do redakcie opusteného králika, ktorého našla v jednej z dedín oslobodených spod vlády Dáišu. „Králik trpel podvýživou a poškodilo mu to tvár. Ošetríme ho a potom ho dáme spolku na ochranu zvierat, aby sa o neho postarali,“ povedala vtedy kolegom.

Bola výnimočná

„V priebehu roka sme učili veľa bystrých mladých mužov a žien, čo chceli informovať z kurdskej perspektívy. Jednou z tých, čo vyčnievali, bola aj Šifa Gardiová. Nemohli ste si ju nevšimnúť: bola výrazná, krásna a veľmi odhodlaná. Stovky sa pokúšali v kurze uspieť, ale len niekoľkí na to mali. Nebolo pochybností, že Šifa skončí pred kamerou. Vždy bola okúzľujúca, a vždy nás dostala svojou lámavou angličtinou,“ napísal v spomienke na mladú novinárku Duncan Golestani z ITV. Nielen ona, ale všetci jej kolegovia, podľa neho, každý deň čelia obrovskému nebezpečenstvu.

„Tragická smrť Šify Gardiovej ukazuje pretrvávajúce riziko, ktorému čelia novinári v Iraku pri výkone svojej profesie,“ povedal zástupca výkonného riaditeľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) Robert Mahoney.

S novinárkou sa v nedeľu rozlúčili aj jej kolegovia v USA. Miestni novinári sú pre svoju znalosť jazyka, terénu a lepšiu interakciu s domácim obyvateľstvom vyhľadávaným kontaktom pre zahraničných vojnových reportérov, čo do krízových oblastí prichádzajú na kratší čas.

Ofenzíva v západnom Mosule je pokračovaním operácie irackej armády podporovanej Američanmi a ďalšími jednotkami, a začala sa pred štyrmi mesiacmi s cieľom dostať mesto spod kontroly Dáišu.

Mosul je najväčšou mestskou baštou Dáišu v Iraku. Boje na západe mesta sú drsné, lebo Dáiš sa dobre pripravil na zrážky v úzkych uličkách a obytných domoch. V tejto časti mesta stále zostáva asi 750-tisíc ľudí. Je tam vážna humanitárna situácia, ľudí ohrozujú boje, trpia nedostatkom potravín aj liekov, lekárskej pomoci a iných služieb.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie