Denník N

V celej EÚ má byť jedna kvalita pre všetkých, tá najvyššia, tvrdí český premiér

Premiéri krajín V4. Foto – TASR
Premiéri krajín V4. Foto – TASR

Bohuslav Sobotka navrhol poľskej premiérke, aby sa mimoriadneho samitu krajín V4 o dvojakej kvalite potravín zúčastnil aj zástupca Európskej komisie.

Len niekoľko dní po slovenskom premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) adresoval výrobcom potravín, ktoré nie sú vo všetkých štátoch EÚ rovnakého zloženia, tvrdé slová aj český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Reagoval aj na výsledky porovnania zloženia a kvality 22 potravín na slovenskom a rakúskom trhu, ktoré urobila Štátna veterinárna a potravinová správa.

„Je pre mňa neprijateľný stav, keď sa občanom v jednom štáte ponúka tovar rovnakej značky v rovnakom balení, ale v dramaticky inej kvalite než v inom štáte. Mala by byť len jedna kvalita v celej EÚ pre všetkých, a to tá najvyššia,“ uviedol vo vyhlásení, ktoré zverejnil na webe vlády Českej republiky.

Riešia to už dlhšie

Sobotka pripomenul, že Česko patrí ku krajinám, ktoré už dlhšie upozorňujú na problém dvojakej kvality potravín v EÚ s tým, že apelovali na Európsku komisiu, aby zaistila účinné riešenie tohto problému.

Keďže české iniciatívy neboli zatiaľ úspešné, podporil český premiér iniciatívu premiéra Roberta Fica, aby V4 dôrazne upozornila na tento pretrvávajúci problém, a to na mimoriadnom samite krajín V4.

„Dnes ma poľská premiérka Beata Szydlová, ktorá predsedá vyšehradskej skupine, informovala o zvolaní samitu V4 práve k téme dvojakej kvality potravín,“ dodal Sobotka. Pre agentúru ČTK neskôr upresnil, že samit by sa mal konať vo štvrtok.

Poľskej premiérke Sobotka navrhol, aby sa tohto samitu zúčastnil aj zástupca Európskej komisie tak, aby Komisia a Rada ministrov poľnohospodárstva mohli na základe samitu rýchlo prísť s konkrétnymi návrhmi.

Žiadajú úplné výsledky

Fico avizoval iniciovanie mimoriadneho samitu premiérov V4 vo štvrtok, viac ako týždeň po zverejnení porovnania kvality potravín kúpených na Slovensku a v Rakúsku. Niektorí výrobcovia a obchodníci toto porovnanie spochybnili, tvrdili, že ho inšpektori neurobili na identických potravinách.

Výrobca keksíkov Manner vyzval, aby štát zverejnil metodiku testovania aj podrobné výsledky testov. Takýto krok plánuje urobiť aj Potravinárska komora Slovenska (PKS), ktorá mala tiež vážne výhrady k testovaniu, ktoré prezentovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) a neskôr aj premiér Fico.

PKS podľa jej riaditeľky Jarmily Halgašovej zatiaľ nepožiadala o poskytnutie či o zverejnenie výsledkov hodnotenia a metodiky, ale plánuje tak urobiť v najbližších dňoch. „Až následne môžeme k výsledkom prijať stanovisko,“ potvrdila Denníku N.

No už teraz PKS vraví, že na základe porovnania 22 druhov potravín, z ktorých nakoniec neboli všetky dvojičky ani identické, nemožno prijímať paušálne závery.  „Zastávame však názor, že téma rozdielnej kvality by mala byť diskutovaná predovšetkým s predstaviteľmi výroby a stavovských organizácií,“ dodala Halgašová.

Zastierací manéver?

Analytik obchodu Ľubomír Drahovský sa pozastavil nad tým, prečo rezort pôdohospodárstva, ale najmä premiér Fico prichádza s touto agendou až teraz, keď sa o odlišnej kvalite potravín pre krajiny západnej a strednej či východnej Európy vie už niekoľko rokov. Vidí za tým skôr to, že sa predstavitelia vlády touto témou snažia zakryť iné problémy.

Dvojakú kvalitu potravín totiž začali medializovať v čase, keď ešte stále nie je uzavretý problém zlého faktúrovania energií od januára tohto roku či nedoriešenia kazy Bašternák. „Je to marketingová metóda na rozptýlenie pozornosti od iných problémov, “ povedal Drahovský.

Po ohlásení samitu krajín V4 je analytik obchodu zvedavý na postoj Poľska, ktoré zatiaľ v otázke dvojakej kvality potravín rovnakých značiek neprezentovalo také jasné stanoviská aj ďalšie tri krajiny. Podľa Drahovského si totiž Poľsko ako významný exportér do západoeurópskych štátov nemôže pokaziť imidž v štátoch, kde mnohé nadnárodné koncerny.

Napriek tomu, že je Slovensko v EÚ, možným riešením by podľa neho bolo, ak by tie tovary, ktoré nemajú rovnaké zloženie a kvalitu ako ich západnejšie obdoby,  sa nemohli pre náš trh vyrábať, naň dovážať a predávať, kým rozdiely medzi nimi a ich identickými dvojičkami na západe, výrobcovia neodstránia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie