Denník N

Pomáhal mladým, komunisti ho mučili. Titus Zeman bude novým svätcom

Kňaza Titusa Zemana odsúdili komunisti na 25 rokov väzenia. Pustili ho po trinástich rokoch, no zakázali mu vykonávať službu kňaza. Až do konca života v roku 1969 ho tajná bezpečnosť sledovala.

Na začiatku to bolo 12-tisíc strán dokumentov. Dnes pápež František rozhodol a schválil dekrét o mučeníctve saleziána, kňaza Titusa Zemana.

Pre Slovensko to znamená, že bude mať ďalšieho svätca. Prvého rímskokatolíckeho kňaza, ktorý je mučeníkom z čias totalitného komunistického režimu.

V období krutých 50. rokov minulého storočia, keď sa komunisti rozhodli zatvoriť všetky kláštory a rehoľníkov internovali, sa Titus Zeman rozhodol pomôcť mladým bohoslovcom. Jedinou šancou pre nich, ako doštudovať za kňazov, totiž bol útek za hranice vtedajšieho Československa.

Dva skupinové úniky cez rieku Moravu do Rakúska boli úspešné. Na ten tretí, v apríli 1951, doplatil.

A s ním aj ostatní členovia prevádzanej skupiny. Medzi nimi bol aj známy kňaz Anton Srholec.

Anton Srholec zomrel. Foto – TASR
Anton Srholec bol tiež v skupine tých, ktorým Titus Zeman pomáhal utiecť za hranice. Režim ho odsúdil na 12 rokov väzenia. Foto – TASR

Aj on bol väznený a mučený ako Zeman. Napriek tomu mu neúspech úteku nikdy nedával za vinu.

„Nehnevám sa, naopak, som hrdý, že mi to bolo dopriate. Som vďačný za zaujímavú cestu životom,“ spomínal pred zhruba štyrmi rokmi Srholec pre SME. 

Tieto slová Zemanovi povedal aj osobne, pri náhodnom stretnutí v Bratislave v roku 1968.

Namiesto trestu smrti 25 rokov

Netrvalo ani rok a komunistický režim Titusa Zemana odsúdil na 25 rokov väzenia. Vyneseniu rozsudku však predchádzali dlhé hodiny mučenia počas výsluchov.

Príslušníci ŠtB sa od neho aj ďalších snažili „získať“ mená celej skupiny. Titusa Zemana nakoniec prinútili podpísať aj vyhlásenie, že bol vatikánskym špiónom. Hrozil mu trest smrti.

„Mučili ho mnohými neľudskými spôsobmi hodnými gestapákov, napríklad ho opakovane topili vo vedre s výkalmi,“ hovoril jeho synovec Michal Titus Radošinský.

Práve on bol iniciátorom celého procesu blahorečenia. Podklady zhromažďoval od roku 2003.

Niekdajší spoluväzeň a saleziánsky kňaz Andrej Dermek spomínal, ako ani po hodinovej bitke nechcel priznať, čo mu tvrdili. Odviedli ho preto do druhej miestnosti, kde uvidel vychudnutého Titusa Zemana so zakrvavenou tvárou.

Osobnou konfrontáciou ich chceli eštebáci donútiť, aby sa priznali. „Chceli, aby sme sa vzájomne videli, ako sme dobití, a tým nám dokazovali, že sa nezastavia pred ničím,“ hovoril Dermek.

Titus Zeman. foto - archív SDB
Titus Zeman. Foto – archív SDB

Spolu s ním odsúdil štátny súd vo februári 1952 aj ďalších devätnástich spoločníkov. Spolu im vymerali 289 rokov väzenia.

Titus Zeman sa z väzenia napokon dostal po trinástich rokoch v roku 1964. Keďže pracoval aj v Jáchymove, kde vlastnými rukami musel drviť rádioaktívny urán, mal po návrate z väzenia výrazne podlomené zdravie.

„Aj keby som stratil môj život, nebolo by to márne, ak by sa aspoň jeden z tých, ktorým som pomohol, stal kňazom namiesto mňa,“ je jeho citát na stránke venovanej procesu blahorečenia.

Mohol slúžiť len tiché omše

No najhoršie bolo, že mu komunisti zakázali službu kňaza. Zmenilo sa to až po troch rokoch.

Zrazu mohol slúžiť aspoň tiché omše, teda po práci v textilných skladoch, v civilných šatách, aj to len pri bočnom oltári vajnorského kostola a bez verejnosti. Po čase sa informácia o nich medzi miestnymi rozniesla a začali na omše potajomky chodiť.

No Titus Zeman sa nemohol ani zďaleka cítiť slobodný. Štátna bezpečnosť ho naďalej sledovala. Musel si dávať veľký pozor na to, kde a s kým sa stretával.

Napokon zomrel v januári 1969 v rodných Vajnoroch. Aj jeho pohreb sledovala ŠtB.

Titus Zeman

  • Narodil sa 4. januára 1915 vo Vajnoroch.
  • Prvé rehoľné sľuby zložil v auguste 1932, študoval v Ríme a v Chieri pri Turíne.
  • Za kňaza bol vysvätený 23. júna 1940.
  • Po návrate domov študoval chémiu a prírodné vedy, učil v saleziánskych inštitútoch.
  • Na jeseň 1950 zorganizoval dva úspešné pokusy o útek za hranice.
  • 9. apríla 1951 tretí pokus nevyšiel.
  • 22. februára 1952 bol odsúdený na 25 rokov väzenia.
  • Podmienečne bol prepustený 10. marca 1964.
  • V roku 1967 mu komunistický režim povolil slúžiť tiché omše.
  • Zomrel 8. januára 1969.

Saleziáni dona Bosca a Bratislavská arcidiecéza začali proces jeho blahorečenia v roku 2010. Predtým ho v roku 1991 v rehabilitačnom procese vyhlásili definitívne za nevinného.

Provinciál slovenských saleziánov Jozef Ižold vyhlásil, že Zemanovo blahorečenie nie je len obrovským darom pre všetkých saleziánov. „Súčasne reprezentuje množstvo ďalších veriacich v našej krajine, ktorí pre svoju vieru a z lásky k dušiam boli ochotní podstúpiť mnohé riziká a obety v dobe komunizmu,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie