Denník N

Žitňanská videla hru Natálka: Bola šokujúca. Na trestné oznámenie nevidím dôvod

Predstavenie Natálka. Foto – Bratislavský samosprávny kraj
Predstavenie Natálka. Foto – Bratislavský samosprávny kraj

V pondelok večer Slovenské národné divadlo odohralo prvé predstavenie hry proti extrémizmu Natálka pre verejnosť. Z vlády sa na ňu prišla pozrieť ministerka spravodlivosti, poslanci z Kotlebovej strany neprišli.

Divadelná hra Natálka, ktorú pripravilo Slovenské národné divadlo, je určená pre školy. Vo viacerých školách už aj herci s tvorcami boli. Hra trvá 45 minút, je o skutočnej udalosti a po predstavení tvorcovia so žiakmi diskutujú. Po tom, čo sa strhla vlna kritiky, najmä od extrémistov, a po tom, čo bolo podané na tvorcov trestné oznámenie za hanobenie náboženstva, sa divadlo rozhodlo urobiť verejné predstavenie.

Ešte pred týždňom chcela vidieť hru aj poslankyňa Natália Grausová z Kotlebovej ĽSNS a jej asistent Anton Čulen, ktorého táto strana navrhla aj na ombudsmana. Snažili sa dostať do bratislavskej školy, organizátori ich však nepustili a pozvali ich na verejné predstavenie. Na to však v pondelok večer nikto z kotlebovej strany neprišiel.

Z vlády prišla Žitňanská

V hľadisku sedela ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Na trestné oznámenie podľa nej nie je dôvod. „Hra bola šokujúca a aj ja som sa v jednom momente zľakla,“ povedala po predstavení ministerka. Hra je podľa nej veľmi priamočiara. Je autentické, keď mama rozpráva o svojom dieťati, ktoré trpí.

Hlavnou postavou v hre je matka malej Natálky, dievčatka, ktoré takmer umrelo po útoku českých neonacistov. Útok sa odohral v roku 2009 na Ostravsku. Dvojročnému dievčaťu museli po útoku zápalnými fľašami amputovať tri prsty, skončila s popáleninami na 80 percentách tela.

Video: Fašisti sa domáhali vstupu na školu, kde hrali predstavenie o Natálke
Autorka: Martina Koník

Hra je podľa Žitňanskej provokačná, ale najmä preto, aby vyvolala diskusiu. „Stredoškoláci to určite unesú,“ povedala. Inscenácia chce bojovať proti extrémizmu a vznikla aj ako odpoveď na to, že sa fašistická strana Mariana Kotlebu dostala do parlamentu.

Po uvedení inscenácie ju chceli kotlebovci zastaviť, lebo sa im nepáčila sochy Panny Márie pred hákovým krížom. „Keď veľa detí uvidí túto hru, budú mať otvorenejšie oči a budú ťažšie manipulovateľní, a to nehrá do karát tomuto typu politikov a politických strán,“ hovorí Žitňanská.

Žitňanská: Smer má inú komunikačnú stratégiu

Podľa posledných prieskumov preferencie kotlebovcom stúpajú. „Klíma je dnes jednoducho taká. Obávam sa, že spôsob vedenia politického diskurzu veľmi klíme nepomáha, ale zároveň som presvedčená, že dnes žneme dôsledky dlhodobejšieho vývoja aj z čias, keď sme si to neuvedomovali. Aj v tejto diskusii sa hovorilo o školstve, učiteľoch a o tom, čo naše deti vedia a nevedia. A tam niekde je kľúč. Vyrovnanie sa s našou históriou, jednou totalitou, druhou totalitou, to je vo veľkej miere otázka výchovy,“ povedala Žitňanská.

Zlú klímu podľa nej spôsobuje verejná diskusia, ktorá nie je veľmi vecná, je veľmi silne emočná a osobná, vedie sa v skratkách. Veľkú rolu zohrávajú práve sociálne siete, pričom to nie je len slovenský fenomén. Stredná Európa je podľa Žitňanskej ešte o to zraniteľnejšia, lebo nemáme za sebou roky demokratických tradícií ako v Nemecku či vo Francúzsku. Hoci aj tam dnes majú problémy.

Nepodporuje túto klímu aj Smer, keď premiér Robert Fico hovorí o Rómoch ako o Cigánoch? „Ikskrát som sa vyjadrila, že si myslím, že tento slovník do verejného diskurzu nepatrí. Povedala som to verejne. Keď to hovorím do médií, tak to hovorím úplne každému. Moje názory sú zrejmé a jasné,“ hovorí.

A vysvetlil jej to Robert Fico? „Strana Smer má nejakú komunikačnú stratégiu, my máme inú komunikačnú stratégiu, lebo ju nepovažujeme za správnu,“ dodala.

Na predstavení bola jediná z vlády. Neprišiel ani minister školstva Peter Plavčan (SNS). Ten pritom v boji proti extrémizmu navrhol napríklad výlety do Osvienčimu či hodiny dejepisu navyše. „Necítim potrebu žiadneho kolegu z vlády hodnotiť. Ja som sa vybrala, lebo sa tejto téme venujem a som s ňou osobne konfrontovaná aj s kampaňami na Facebooku, aj kvôli zákonom, ktoré sme prijali,“ povedala.

Na ministerstve školstva sa podľa nej v týchto dňoch pripravuje koncept pre učiteľov, aby vedeli pracovať a vychovávať deti.

Diskusia po predstavení bola pokojná, viaceré školy sa ozvali, že tiež chcú, aby sa u nich Natálka hrala. Doteraz s inscenáciou boli napríklad v Púchove, Pezinku a Bratislave, chystajú sa napríklad do Rimavskej Soboty. Záujem majú aj školy na Spiši.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie