Denník N

Proti Islamskému štátu pošleme strelivo, irackých vojakov zatiaľ necvičíme

Vojaci irackej armády na cvičení v Novákoch v roku 2013. Foto – ministerstvo obrany
Vojaci irackej armády na cvičení v Novákoch v roku 2013. Foto – ministerstvo obrany

Možnosť výcviku irackých vojakov spomínal minister Lajčák ešte na jeseň. Iračanov sme naposledy učili odhaľovať výbušné látky v roku 2013.

Slovensko vyhovie požiadavke americkej ambasády a pošle vojenskú pomoc kurdským milíciám, ktoré na severe Iraku bojujú proti radikálom z Islamského štátu. O aký vojenský materiál pôjde, minister obrany Martin Glváč (Smer) presne nepovedal, prezradil len, že pôjde o muníciu a strelivo.

„Vzhľadom na vyzbrojenie našej armády a irackej spred istých rokov sa môžete správne domnievať, o čo ide. Hlavne je to munícia a strelivo,“ povedal.

Američania o dodávku požiadali ešte v auguste 2014, v súčasnosti sa konzultujú legislatívne detaily. O pomoci ako prvý informoval denník Pravda.

Lajčák sľúbil pomoc

Ešte na jeseň hovoril minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák aj o možnosti pomôcť s výcvikom vojakov oficiálnej irackej armády.

„Sme si vedomí svojej zodpovednosti, lebo je to hrozba, ktorá sa týka aj nás, takže si nebudeme pred ňou zatvárať oči,“ hovoril vlani v septembri.

Ministerstvo obrany ponúklo Iraku kurzy odmíňovania v trenčianskom Centre výnimočnosti pre oblasť likvidácie výbušných prostriedkov. Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková dnes pre Denník N povedala, že iracká vláda zatiaľ na našu ponuku nereagovala.

Iračania boli v Novákoch

Ešte v roku 2013 bolo na Slovensku štrnásť irackých vojakov. V nováckom stredisku pre testovanie munície sa zdokonaľovali vo vyhľadávaní a zaisťovaní laboratórií na výrobu výbušnín.

Irackí inštruktori sa tu učili aj chemické zloženie jednotlivých zmesí podomácky vyrábaných výbušnín.

„Pre našich irackých partnerov sme pripravili dokonalú repliku chemického laboratória s vybavením. Ich úlohou je počas kurzu identifikovať jednotlivé chemické látky a pomôcky na ich výrobu,“ vysvetľoval v roku 2013 slovenský veliteľ Jaroslav Bielený.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie