Denník N

Mýty a fakty o výchove psov. Nikdy netrestajte, na posteľ ich môžete pustiť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Človek sa nikdy nemôže stať alfa samcom, musel by sa tak v prítomnosti psa správať aj voči ľuďom, tvrdí cvičiteľ psov Juraj Ferko.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V článku nájdete

  • ako funguje psia logika
  • najväčšie mýty a fakty o výchove psov
  • ako naučiť psa základné povely

Ak chcete pochopiť psiu logiku, jedna z prvých vecí, ktoré si musíte uvedomiť, je, že psa nemožno vychovávať ako ľudské dieťa.

„Dieťa sa riadi viac nervovou a pes hormonálnou sústavou,“ hovorí Juraj Ferko, cvičiteľ psov. „To znamená, že pes ide po inštinktoch a žije vo svojej krátkodobej pamäti. Dieťa si už dokáže uvedomovať súvislosti.“

Jednoduchý príklad – ak sa vám dieťa stratí a vy ho pokarháte, okrem iného si zapamätá, že to už nemá robiť, lebo ho čaká trest. Ak psa po dlhom čase konečne chytíte, potrestáte ho a odmeníte, zapamätá si len jedno – že ste ho potrestali bezprostredne po tom, ako k vám prišiel. Dosiahnete absolútne opačný efekt.

Pri výchove treba myslieť na to, že krátkodobá pamäť psa trvá sekundu, sekundu a pol. Ak sa vycikal v kuchyni a vy to nájdete po hodine a potrestáte ho, spojí si trest s niečím iným.

Video: Rýchlokurz geniality psa
Autorka: Martina Koník

„Psa by som vôbec netrestal. Trest, ktorý by pochopil, je viazaný na vnútrodruhové správanie, človek nevie psa efektívne potrestať. Jediná možnosť je dostať ho do situácie, ktorá hraničí s pudom sebazáchovy alebo veľmi silnou bolesťou,“ vysvetľuje Ferko.

Keď sa pustíte do výchovy psa, musíte si byť vedomý, že treba trvať na rozhodnutiach. „Ak mu nastavím pravidlo a dodržujem ho, skôr či neskôr prestane mať tendenciu porušovať ho.“

Ak mu stokrát nedáte jedlo od stola a budete ho ignorovať, po čase za vami ani nepríde do kuchyne. Ak mu dáte len raz z dvadsiatich pokusov, nebudete sa ho môcť zbaviť a nepomôže ani krik.

Najväčšie mýty a fakty o výchove psov

O najväčších mýtoch a faktoch vo výchove psov sme sa rozprávali s Jurajom Ferkom.

mytusPes, ktorý žerie surové mäso, je agresívny

Úplný nezmysel. Agresivitu psa podnecuje buď lovecký inštinkt, alebo strach. Neexistuje vrodená agresivita. Surové mäso by mohlo podnecovať agresivitu, keby si ho pes musel uloviť – reálne by musel zabiť zviera. Len čo mu dáte hotové surové mäso, je to potrava ako každá iná, zdroj bielkoviny, ktorý z biochemického hľadiska neobsahuje absolútne nič, čo by vplývalo na hladinu testosterónu a adrenalínu, ktoré sú zdrojom agresívneho správania.

mytusČlovek by mal byť v prítomnosti psa dominantný alfa samec

Nikdy nemôžeme na psa vplývať ako iný pes. Nevieme sa dostať do pozície svorkového alfa samca. Hierarchicky môžeme byť nadradení jedinci, ale byť alfa samcom by znamenalo absolútne nepoužiteľnú komunikáciu v prítomnosti iných ľudí. Aj voči iným ľuďom by sme sa museli prejavovať nepríjemne až agresívne. Už len to, že by sme skôr pustili do dverí niekoho, koho pes nerešpektuje, by znamenalo, že ste sa dostali preč z pozície alfa samca.

mytusAk sa pes vyprázdni vnútri, treba mu do toho namočiť ňufák

Jednej panej sa pes vycikal v kuchyni, namočila mu nos a vyhodila ho von oknom. Robila to konštantne, až to prišlo do toho štádia, že keď sa pes vycikal a videl ju nahnevanú, sám si namočil nos a vyskočil z okna. Reálne to nefunguje. Pes má krátkodobú pamäť, okolo sekundy, sekundy a pol. Riešenie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pes

Slovensko

Teraz najčítanejšie