Denník N

Bližšie k originálu to už nejde. Jakub Ursiny a Dorota Nvotová spievajú pesničky svojich rodičov

Ich otcovia nahrali v roku 1989 demokazetu muzikálu, oni ju opäť oživili. Foto N – Vladimír Šimíček
Ich otcovia nahrali v roku 1989 demokazetu muzikálu, oni ju opäť oživili. Foto N – Vladimír Šimíček

Koncertná verzia muzikálu Peter a Lucia už zaznela v niekoľkých mestách. Teraz ju predstavia v Bratislave.

V roku 1981 spolu urobili televízny muzikál Neberte nám princeznú, v roku 1989 napísali v rovnakej zostave ďalší. Alta Vášová libreto, Dežo Ursiny hudbu a Ján Štrasser texty. Nazvali ho P+L, ale na premiéru musel čakať až do roku 2013. Scénická verzia v bratislavskom divadle Malá scéna nemala dlhú životnosť, no tie pesničky stále fungujú a protivojnové posolstvo je dnes ešte aktuálnejšie.

To boli hlavné dôvody, prečo sa muzikál opäť začal hrať. S pozmeneným názvom, v pozmenenej verzii. Po niekoľkých večeroch po celom Slovensku si ho v stredu 1. marca môžete pozrieť v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Premiéra po štvrťstoročí

Najskôr treba povedať, že ide o koncertnú verziu, postavenú takmer výlučne na hudbe. Klasické muzikály to vôbec nepripomína, ale o to viac vyniknú pesničky a ich odkaz. Je to príbeh lásky dvoch mladých ľudí v čase vojny. Je v podstate jedno, či ide o prvú alebo o druhú svetovú – krutosť a nezmyselné násilie sú vždy rovnaké.

„Útok! / V obilí ležia mŕtvoly / Mŕtvoly už nič nebolí / Bojovali proti sebe / ležia vedľa seba. / Vojná má svoje pravidlá / Živí dnes mŕtvym závidia / že sa už môžu / bez obáv nebáť,“ spievajú hlavné postavy, ktoré stvárnili Jakub Ursiny a Dorota Nvotová.

hlavna

Oni dvaja sú tou hlavnou novinkou tejto verzie. Dopĺňa ich skupina Talent Transport, ktorá sa už podieľala na scénickej verzii muzikálu na Malej scéne. Ale práve spevácka dvojica posunula novú verziu k originálu. Tak blízko, že bližšie sa už dnes ani ísť nedá.

„Makáme na tom už mesiace. Dežove pesničky, ktoré nahral na kazetu s Jarom Filipom na klavíri s textami Jána Štrassera – to mal byť muzikál Peter a Lucia. Ostal po ich smrti na páske, ktorú Kubo našiel v otcovom byte. A teraz, po desaťročiach, to bude na pódiách. V podaní ich detí,“ avizovala Dorota Nvotová premiéru novej verzie.

vsetci

Zo spomínanej demokazety boli doteraz známe iba pesničky Portrét a Prečo, ktoré sa objavili na Ursinyho albume Pevniny a vrchy 2 (rarity). Libreto Alty Vášovej vyšlo v roku 1989 v časopise Slovenské pohľady a spolu s jej ďalšími muzikálmi Neberte nám princeznú a Cyrano z predmestia je v knihe Sladké hry minulého leta (2009), ktorú vydal Slovart. V nej má Peter a Lucia ešte poznámku „nerealizované“. To už sa, našťastie, zmenilo.

Keď zabiješ, budeš hrdina

Alta Vášová dala svojmu muzikálu podtitul Pocta Romainovi Rollandovi, ktorý napísal rovnomennú novelu v roku 1920, ako reflexiu prvej svetovej vojny.

„Si hrdina / Vzor chlap / Alebo zabi / alebo skap / Dnes platí logika jediná / keď zabiješ, budeš hrdina / Vzor človek už neplatí / Svet nás má v krvavom objatí…“

Okrem takýchto mrazivo aktuálnych obrazov je to však aj poetický príbeh lásky a ľudskosti: „Máme vlastný dom / je na ňom lúka / a na nej žije tráva / Modrooká tráva / Budeme po nej chodiť bosí / Budeme na nej ležať v objatí.“

Boli sme sa pozrieť na uvedení novej verzie v Trnave a bol to príjemný večer. Trio Talent Transport hrá veľmi pekne, kapelník Vladislav Šarišský vkusne zaranžoval pôvodnú demokazetu a občas aj spieva. Kubo Ursiny s Dorotou Nvotovou striedajú mikrófon s klávesmi (raz si aj obradne zatancujú), Dorota ešte spestruje zvukové farby a atmosféru tenorsaxofónom.

klanacka

Treba vidieť, treba počuť. Naživo to funguje, možno konečne vznikne aj nahrávka tohto muzikálu. Bol by to pekný príspevok do osláv nedožitých sedemdesiatin Deža Ursinyho, ktoré na jeseň pripomenie niekoľko projektov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie