Denník N

Krajniak proti mešitám a veterným mlynom

Ak by sme zakázali stavbu mešít, ocitli by sme sa v jednej veci na rovnakej pozícii ako Saudská Arábia.

Na Slovensku už takmer dva roky niektorí politici bojujú proti vzniku ucelených moslimských komunít. Stavajú na hranici kus plota proti zväčša moslimským utečencom, ktorí k nám aj tak nechcú ísť. Aj tak sa tu však vedú reči o monitorovaní moslimov a o zákaze buriek. Slovensko zvyšuje kvórum na registráciu cirkví tak, aby ju neprekročili moslimovia, čo sa dá usudzovať podľa toho, že predkladateľ naznačil, že sa to všetko začína jedným kebabom.

A aby nás tu náhodou tí moslimovia skutočne neprevalcovali, okrem ľudí, ktorí sa rozhodli vytvoriť hrádzu proti extrémizmu, sa do tohto boja zapájajú aj opozičné strany. Kotlebov poslanec spája islam s pedofíliou, nekrofíliou a zoofíliou. Predsedovi SaS z excelových tabuliek dlhodobo vychádza nekompatibilnosť islamu s európskou civilizáciou.

A prezývka Posledný križiak jasne evokuje, že v tejto spoločnosti nesmie chýbať podpredseda strany Sme rodina Milan Krajniak, ktorý ohlásil návrh zákona zakazujúceho výstavbu mešít. Toto všetko sa udialo od leta 2015 v najvyššej politike krajiny, kde tvoria moslimovia asi promile obyvateľstva.

Najnovší Krajniakov nápad je zlý v mnohých ohľadoch. V prvom rade je to snaha hľadať nepriateľa, ktorý síce reálne neexistuje, ale to nebráni, aby sa proti nemu postavil odhodlaný front. A poslancov, ktorým sa tento nápad nebude páčiť, môžu bojovníci vyhlásiť trebárs za kolaborantov s islamom, ktorí nevidia, čo sa deje vo francúzskych mešitách, ktoré viaceré úrady zatvorili.

Podporovatelia návrhu môžu síce vyhlasovať, že modlitebne v súkromných domoch sú dostatočné a moslimom tak slobodu vierovyznania nikto neupiera. Môžu poukazovať na to, že aj tak tu žiadna mešita nestojí, a tak sa vlastne nič nezmení, no preventívny zákaz stavby mešít by bol veľkým skokom k obmedzeniu jedného zo základných ľudských práv, na ktoré sa naša republika odvoláva.

Navyše, ak by niečo také prešlo, ocitli by sme sa v tomto ohľade na rovnakej pozícii ako Saudská Arábia, ktorá nepovoľuje výstavbu kostolov, čo – dá sa predpokladať – Krajniakovi zrejme prekáža. Až sa nechce veriť, že takýto nápad myslí vážne.

Minimálne od leta 2015 tu veľkú časť verejnej debaty zaberá téma, s ktorou máme skúsenosť len z druhej ruky, a to často, i keď nie vždy, len v podobe hoaxov a nafúknutých bublín. Žiaľ, nedá sa ju ignorovať, pretože ju nerozdúchavajú len „alternatívne médiá“, ale aj mnohí ústavní činitelia, ktorí občas pôsobia ako Don Quijote, čo sa zbláznil po prečítaní haldy rytierskych románov a vo veternom mlyne zrazu zbadal zlého obra, ktorého musel ako posledný rytier stoj čo stoj zdolať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie