Denník N

Richtera nepresvedčila Dubovcová ani jeho vlastná komisia, akreditáciu Čistému dňu nechal

Riaditeľ zariadenia Tománek a novinári. Foto N – Tomáš Benedikovič
Riaditeľ zariadenia Tománek a novinári. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opravené 2. 3. 2017 – Aj po škandále a potvrdenom styku mladistvého dievčaťa so zamestnancom necháva minister Ján Richter akreditáciu zariadeniu Čistý deň.

Súkromné resocializačné zariadenie Čistý deň sa bude môcť aj naďalej starať o deti zverené súdom, ktoré majú problém s drogami.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer) mu ponechal akreditáciu. Išiel tak proti rozhodnutiu svojej kategorizačnej komisie, ktorá odporučila akreditáciu zrušiť, a aj proti ombudsmanke Jane Dubovcovej, ktorá vo svojej správe kritizovala toto zariadenie.

Znamená to, že súdy budú môcť deti s problémami posielať do tohto zariadenia aj naďalej. Pred medializáciou posielali súdy do Čistého dňa takmer polovicu zo všetkých detí, o ktorých rozhodovali.

„Na základe všetkých doterajších šetrení orgánov činných v trestnom konaní nebol naplnený paragraf týkajúci sa dôvodov zrušenia akreditácie,“ obhajoval svoje rozhodnutie Richter. V konkrétnom zákone sa píše, že ministerstvo môže zrušiť akreditáciu, ak je akreditovaným subjektom alebo jeho zamestnancami „ohrozený život a zdravie dieťaťa, jeho priaznivý psychický vývin, fyzický vývin a sociálny vývin“.

Čistý deň sa voči rozhodnutiu ministerstva ponechať mu akreditáciu neodvolal, malo by byť teda právoplatné.

Opozícia chce odvolať ministra

Na Richterovo rozhodnutie reagovali aj opozičné strany SaS a OĽaNO-Nova – chcú ho odvolávať v parlamente.

„Na Slovensku existuje zariadenie, v ktorom je štátom tolerované a zakrývané týranie detí, ich bitie, sexuálne zneužívanie a znásilňovanie. Napriek tomu, aké hrôzy boli opísané a medializované a celá krajina mohla v priamom prenose počuť, čo sa tam dialo, akreditácia ostáva,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO-Nova) vyhlásila, že minister urobil svojím rozhodnutím historický precedens. „Oddnes možno v zariadeniach systémovo týrať svojich klientov. Je to nepochopiteľné a absurdné. Richter povýšil politický záujem nad ochranu detí.“

Na zvolanie mimoriadneho zasadnutia opozícia potrebuje podpisy od 30 poslancov. Po ich vyzbieraní by ho mal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) zvolať do 7 dní.

Osem trestných oznámení

Do prípadu sa zaplietol aj poslanec Smeru a poradca premiéra Erik Tomáš, ktorý po vypuknutí kauzy radil šéfovi zariadenia.

V prípade zariadenia Čistý deň padlo už osem trestných oznámení, z toho polovica je uzavretá a štyri vyšetrovania stále prebiehajú.

Aj keď polícia v minulosti potvrdila, že maloletá Natália mala v zariadení pohlavný styk so zamestnancom, tieto skutočnosti sú podľa ministra Richtera opäť prešetrované, a preto musí ministerstvo čakať na ich nové závery. Richter v septembri minulého roka pritom kritizoval políciu za to, ako vyšetrovala tento styk, a tvrdil, že preňho je benevolentný prístup k takémuto činu neprijateľný.

Richter viackrát zdôraznil, že súčasné rozhodnutie Čistému dňu akreditáciu ponechať sa v budúcnosti môže zmeniť. „Ak by prišli nejaké závažné zistenia, ktoré by súviseli s touto problematikou, sme pripravení konať.“

„To, že sa jedno dievča ostrihalo, je pravda, to sa potvrdilo. K tomu sme prijali konkrétne opatrenia z hľadiska metodiky,“ hovoril napríklad Richter. Išlo o trest, ktoré dostalo jedno dievča umiestnené v zariadení.

Celý prípad resocializačného centra v Galante sa začal po blogu opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS), ktorá opísala, ako mali sexuálne zneužiť maloletú chovankyňu. O tomto prípade vedelo ministerstvo a ústredie práce už od roku 2015. Maloleté dievča nemalo 15 rokov, keď mala sexuálny styk so zamestnancom. V zariadení bolo aj napriek tomu ďalej.

Erik Tomáš, poradca

Erika Tomáša chceli pre zapojenie sa do prípadu vypočuť aj poslanci v parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií. Nakoniec to však koaliční poslanci zastavili.

Podnet na Tomáša dali poslanci SaS, nazdávajú sa, že konal v rozpore s verejným záujmom.

Poslancom SaS prekáža, že sa stretli na úrade vlády, kde poslanec Tomáš pôsobí ako poradca premiéra. Stretnutie sa konalo počas rokovania parlamentu. Problémom je podľa SaS aj to, že predmetom stretnutia bolo mediálne poradenstvo. Tomáš odôvodňoval svoje stretnutie tým, že opozícia vynášala rýchle súdy.

V prípade tiež vyšlo najavo, že manželka šéfa zariadenia pracovala na úrade vlády.

„Môžeme sa spýtať, prečo nám ušli niektorí väzni. A zavreli sme tie väznice?“ komentoval časté úteky chovancov minister. „Úteky tínedžerov, alebo chovancov, nie sú až také neobvyklé, bohužiaľ.“

Prečo ich kritizovali

Sex s maloletou

V zariadení mala 14-ročná chovankyňa sexuálny styk so zamestnancom. Ten bol bývalým klientom a mal mať zmluvu na čiastočný úväzok ako kuchár. Rodičia sa na to sťažovali v roku 2015. „Avšak napriek tomu, že kontrola bola iniciovaná z dôvodu podozrenia zo sexuálneho zneužívania, táto skutočnosť vôbec nebola jej predmetom,“ píše Dubovcová o kontrole kurately.

Ešte v septembri minulého roka minister Richter kritizoval políciu, že prerušila vyšetrovanie tohto skutku. Vtedy Richter tvrdil, že napriek tomu musí minister konať, a zvolal zasadnutie akreditačnej komisie. Tá odporučila akreditáciu zobrať. Minister však rozhodol inak.

Telesné tresty

Už v roku 2014 sa rodičia detí zo zariadenia sťažovali. „Tieto sťažnosti sa týkali prevažne nevhodného správania personálu voči klientom, formy trestania detí, ako aj neprimeraného obmedzovania kontaktu rodičov, či zákonných zástupcov s deťmi,“ napísala Dubovcová do svojej správy.

Jeden prípad fyzických trestov potvrdil podľa nej aj riaditeľ zariadenia a dodal, že dotyčný zamestnanec tam už nepracuje. Ústredie to postúpilo na ministerstvo práce.

Ombudsmanka urobila v zariadení prieskum a prišla na to, že minimálne v rokoch 2013 až 2016 používali v zariadení „neprimerané tresty a ponižujúce praktiky, ktoré sú nielen nezlučiteľné s účelom resocializácie, ale predstavujú aj porušenie niekoľkých základných práv a slobôd detí“.

Napríklad viaceré dievčatá uviedli, že po úteku zo zariadenia boli za trest nútené ostrihať si vlasy strojčekom. Viacerí klienti opisovali, že museli nosiť pyžamo alebo košeľu hanby. V košeli alebo v pyžame museli klienti údajne chodiť preto, aby neutiekli, a ich vlastné oblečenie im vrátili až potom, ako jedno z detí podalo trestné oznámenie.

Ďalším trestom po úteku bolo zatváranie na samotku. Samotka, ako ju klienti nazývali, síce pozostávala z viacerých izieb, neboli tam však toalety, všetky dvere boli zamknuté, a keď klienti potrebovali ísť na toaletu, museli búchať na personál a ten buď prišiel, alebo aj nie.

Za trest dostávali aj menej jedla, tvrdili niektorí klienti. „Niektorí z klientov uviedli, že v zariadení boli stále hladní, pričom nedostatok jedla bol využívaný aj ako forma trestu,“ píše sa v správe.

Takéto tresty sú podľa ombudsmanky absolútne neprípustné, pretože nie sú zlučiteľné s právom na zachovanie ľudskej dôstojnosti a so zákazom ponižujúceho, neľudského a krutého zaobchádzania.

Najčastejšie utekajú z Galanty

Vlani bol medializovaný prípad aj dvoch dievčat, ktoré zo zariadenia ušli. Neboli prvé. Podľa štatistík, ktoré Denníku N poslalo ešte v januári ministerstvo práce, z Čistého dňa utekajú chovanci najčastejšie – vlani to bolo šesť útekov, staršie údaje ministerstvo nemalo.

Pri ostatných ôsmich zariadeniach mali údaje od roku 2013:

ROAD Tomky

  • 2013 – 3 úteky (návraty do 8 hodín)
  • 2014 – 5 útekov (návraty do 10 hodín)
  • 2015 – 0 útekov
  • 2016 – 1 útek (návrat do 6 hodín)

COR Centrum, Krupina

  • 2013 – 0 útekov
  • 2014 – 1 útek – do pol hod. nájdené
  • 2015 – 0 útekov
  • 2016 – 2 úteky (návraty do 5 hodín)

Z-Návrat Centrum, Bobrov

  • 2013 – 1 útek (návrat do 8 hodín)
  • 2014 – 0 útekov
  • 2015 – 1 útek (návrat do 8 hodín)
  • 2016 – 0 útekov

Adam Gbely-Adamov

  • 2013 – 0 útekov
  • 2014 – 0 útekov
  • 2015 – 0 útekov
  • 2016 – 0 útekov

MANUS Martin

  • 2013 – 0 útekov
  • 2014 – 1 útek
  • 2015 – 3 úteky
  • 2016 – 0 útekov

FILIUS PAUL, Krupina

  • 2013 – 0 útekov
  • 2014 – 0 útekov
  • 2015 –0 útekov
  • 2016 – 0 útekov

Návrat RDZO, Zvolen

  • 2013 – 1 útek (5 chlapcov naraz) + 2 úteky
  • 2014 – 0 útekov
  • 2015 – 0 útekov
  • 2016 – 1 útek (návrat do 6 hodín)

Komunita Ľudovítov

  • 2013 – 4 (v troch prípadoch návrat do 5 hod.)
  • 2014 –  4 úteky
  • 2015 – 2 úteky
  • 2016 – 2 úteky

Čistý deň, Galanta

  • 2016 – 6 útekov

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie