Denník N

Trump odsúdil útoky proti Židom, no spomína aj konšpiráciu

Donald Trump. Foto – TASR/AP
Donald Trump. Foto – TASR/AP

Spojené štáty zažívajú výrazný nárast antisemitských útokov.

Za posledné roky nevídaná vlna antisemitizmu v podobe vandalizmu na židovských cintorínoch, výhražných telefonátov proti židovským komunitným centrám či osobných útokov na ľudí židovského pôvodu zasiahla Spojené štáty americké.

Hoci páchateľov sa nie vždy podarilo odhaliť, objavujú sa názory, že za nárastom antisemitizmu sú aktivity rasistických hnutí, ktoré sympatizujú s viacerými názormi prezidenta Donalda Trumpa.

„Veľa z nich legitimizuje hlavný prezidentov poradca Steve Bannon,“ povedal Deutsche Welle Alan Elsner z organizácie JStreet. Je to zoskupenie amerických liberálnych Židov, ktorí sa zasadzujú o mierové riešenie izraelsko- palestínskeho konfliktu.

Trumpova pravá ruka Steve Bannon pôsobil v ultrapravicovom portáli Breitbart, kde dostávali priestor neonacisti aj antisemitské názory.

Po mlčaní odsúdenie

Trump, ktorého kritizovali za to, že dlho mlčal o antisemitizme a nevedel sa jasne dištancovať od svojich podporovateľov z radov rasistov či Ku Klux Klanu, v prejave o stave Únie napokon hneď v úvode upozornil na neprijateľnosť útokov na židovské cintoríny a komunitné centrá.

„Najnovšie hrozby adresované židovským komunitným centrám a vandalizmus na židovských cintorínoch, rovnako ako streľba v Kansas City minulý týždeň (ide o prípad, keď americký vojnový veterán zastrelil jedného Inda a ďalšieho postrelil v domnení, že pochádza z Blízkeho východu a je terorista, incidentu predchádzali slovné rasové útoky) nám pripomínajú, že aj keď môžeme byť ako národ politicky rozdelení, sme krajinou, ktorá je zjednotená v odsudzovaní nenávisti a zla vo všetkých podobách,“ povedal Trump.

V podobnom duchu prehovoril aj minulý týždeň, po tom, čo na svojej legendárnej tlačovke „zotrel“ reportéra zo židovského magazínu Ami (Môj národ), pýtajúceho sa ho, ako chce jeho vláda riešiť narastajúci antisemitizmus. Trump ho ani nenechal dohovoriť a pustil sa do neho.

„To nie je jednoduchá otázka, ani férová otázka. Rozumiem zvyšku, sadnite si. Tak po prvé: som najmenej antisemitským človekom, akého ste stretli v celom svojom živote. Po druhé: rasizmus. Som najmenej rasistickým človekom. V skutočnosti, v porovnaní s inými ľuďmi, čo kandidovali za republikánov, sme na tom relatívne dobre.“

Trump sa opakovane bráni tomu, že by mal antisemitské názory, a upozorňuje na svojho židovského zaťa Jareda Kushnera, na Židov medzi svojimi poradcami a spolupracovníkmi a hlavne na to, že aj jeho dcéra Ivanka napokon konvertovala na judaizmus pred sobášom s Kushnerom.

„Otázkou nie je, či je Donald Trump antisemita, otázkou je skôr to, do akej miery jeho konanie podporuje antisemitizmus v USA,“ hovorí Elsner.

Nielen on upriamuje pozornosť  na to, že Trumpove radikálne vyjadrenia aj o iných menšinách, či pokusy zabrániť imigrácii z krajín, ktoré sú nábožensky, kultúrne či rasovo iné ako Amerika, prispievajú k atmosfére, keď už nie je neprijateľné viesť nenávistné reči o tej či tej skupine.

Náplasť na rakovinu

Navyše, ako upozorňuje Steven Goldstein z Centra Anny Frankovej, ani Trumpovo verbálne odsudzovanie antisemitizmu nič nerieši, ak sa obklopuje ľuďmi ako Bannon. „Jeho vyjadrenia majú taký efekt, ako má obyčajná náplasť na rakovinu antisemitizmu, čo zasiahla jeho administratívu.“

Americký prezident nie je pritom ani celkom presvedčený o tom, že útoky a vyhrážky smerom k Židom či ich inštitúciám pochádzajú od neonacistov, alebo iných radikálnych antisemitských skupín. Denník Washington Post cituje generálneho prokurátora štátu Pensylvánia Josha Shapiru, podľa ktorého sa Trump na spoločnom stretnutí vyjadril, že sa nedá vylúčiť, že antisemitské incidenty organizuje niekto, „kto chce, aby jeho administratíva vyzerala zle“.

To by nebolo po prvý raz, čo by Trump naznačoval, že útoky niekto organizuje, aby ho poškodil.

Na spomínanej tlačovej konferencii reportérovi Jaredovi Rizzimu povedal: „Budú robiť symboly, kresby, ktoré sú nevhodné. To nebudú moji ľudia. To budú ľudia z druhej strany, aby nahnevali ľudí ako vy.“ Trump nedávno obvinil Baracka Obamu a Hillary Clintonovú, že podnecujú násilie tým, že podplácajú ľudí, aby vyvolávali roztržky na stretnutiach voličov s republikánskymi predstaviteľmi.

Jeho výroky o tom, že by niekto mohol cielene organizovať antisemitské útoky, zapadajú do konšpiračných konštruktov, s ktorými často pracuje aj Bannon.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie