Denník N

Kým sa neroztopí sneh, čo tak vyskúšať lyžovačku na poľskej strane?

Na Kasprovom vrchu. Foto – Remigiusz Łoginow
Na Kasprovom vrchu. Foto – Remigiusz Łoginow

Prinášame vám pár tipov na najlepšiu jarnú lyžovačku v Poľsku.

Poľsko nie je krajinou, ktorú by slovenskí lyžiari vnímali ako destináciu pre zimnú dovolenku.

Skôr naopak: práve slovenské lyžiarske strediská sú medzi Poliakmi tradične obľúbené. Avšak prečo to raz neskúsiť? Dobrá lyžovačka v marci sa dá v Poľsku spojiť s návštevou zaujímavých historických miest ako Krakov, Zakopané alebo Bielsko-Biała.

Ponúkame vám pár našich tipov.

Kasprov vrch

Tento hraničný štít v Tatrách je nesporne kráľom poľského lyžiarstva. Ide o jediný lyžiarsky svah alpského typu v Poľsku. A taktiež jediný vrch, ktorý sa dá porovnať s Lomnicou alebo Chopkom. Kasprov vrch má výšku 1987 metrov nad morom a je najvyššie položeným miestom v Poľsku, odkiaľ sa dá legálne lyžovať.

Na vrch sa odveziete lanovkou zo Zakopaného, konkrétne z horskej štvrti Kuźnice (1010 metrov), ktorá je bránou do poľských Tatier. V samotných Kuźnicach sa nachádza sídlo poľského Tatranského národného parku (TPN), sú tam aj reštaurácie, obchod a niekoľko domovov.

Na vrchu máte na výber dva svahy s lyžiarskymi vlekmi: Hala Gąsienicowa a Hala Goryczkowa. Po lyžovačke sa do Kuźnic dostanete lyžiarskymi chodníkmi, vhodnými aj pre skialpinistov.

Zakopané – Szymoszkowa

Celé desaťročia boli v Zakopanom iba štyri skutočne lyžiarske svahy a niekoľko malých, vhodných skôr pre deti a začiatočníkov. Okrem Kasprovho sa dalo lyžovať aj na Nosale, Gubalovke a Butorovom vrchu. Tieto tri vrchy patrili medzi najväčšie lyžiarske svahy v Poľsku. Pri vlekoch na Nosáľ alebo k lanovke na Gubalovku ste si museli vždy vystáť dlhé rady.

Všetky tieto kultové trasy sú dnes zrušené vinou byrokratických a majetkových problémov. Na hranici mesta Zakopané a obce Kościelisko však pribudol nový svah, ktorý môžeme odporučiť aj Slovákom – a je to Szymoszkowa. Miesto je viac než kultové.

Dole je hotel Mercure, známy skôr pod pôvodným názvom hotel Kasprowy. Kedysi to bol jeden z mála ostrovčekov Západu v socialistickom Poľsku. Chodievali sem dolároví turisti a dnešní obyvatelia Zakopaného dodnes spomínajú na príbehy spojené s týmto kapitalistickým sídliskom uprostred komunistickej reality.

Slávny hotel sa dnes volá Mercury. Foto - kasprowy.pl
Slávny hotel Kasprowy sa dnes volá Mercure. Foto – kasprowy.pl

Ale vráťme sa k samotnému svahu. Je to jeden z tých dlhších v okolí Zakopaného a okrem iného má jednu dôležitú vlastnosť: nikde inde v Poľsku nenájdete taký skvelý výhľad na Tatry.

Białka a Bukowina Tatrzańska

Mesto Zakopané malo dlhý čas v Poľsku monopolnú pozíciu nielen v oblasti lyžiarstva, ale aj cestovného ruchu v Tatrách vôbec. A preto mnohí Poliaci majú o zakopanských podnikateľoch nie najlepšiu mienku, hoci legendárne goralské nedostatky sú už skôr minulosťou.

Niečo na zlej povesti však predsa len je. Všetci jazdia do Zakopaného, ktoré vraj tak nenávidia, a tak niet divu, že veľa podnikateľov v Zakopanom sa príliš nevenuje kvalite služieb. Veď turisti aj tak prídu.

Avšak na konci 90. rokov sa začala objavovať alternatíva pre Zakopané v podobe lyžiarskych stredísk v Bukowine Tatrzańskej a susednej dedine Białka Tatrzańska. Sú tam skvelé lyžiarske trasy, prepojené aj na slovenský Ždiar – TatrySki.

„Bojkotujem Zakopané, jazdím do Bukowiny aj Białky“ – to je v Poľsku bežný jav. Bukowina aj Bialka Tatrzańska majú svoje výhody oproti „veľkomestskému“ a „gýčom preplnenému“ Zakopanému.

Je tam ticho, skvelé vleky, les a príroda. A taktiež dva veľké termálne aquaparky a goralské krčmy. Aj k slovenským hraniciam je to o niečo bližšie. Avšak stále je to dedina, kde chýbajú atrakcie (nočné a kultúrne), ktoré ponúka Zakopané. Krupówki (hlavná ulica mesta a jeho korzo) majú svoje čaro a niektorí trávia celú dovolenku práve tam.

Zakopané je mesto s veľkou kultúrou, múzeami, galériami aj divadlom a koncertmi, ktoré v takom množstve nenájdete na slovenskej strane Tatier. A práve preto je Zakopané – napriek smogu a gýču – unikátne.

Bukowina aj Białka sú tiež nevhodné pre tých, čo nemajú auto alebo ním nechcú jazdiť. Chcete si dať pivo na Krupówkach a vrátiť sa neskoro večer do hotela v Bukowine? Zabudnite, nič nejazdí.

Szczyrk a Sudety

Lyžovačka v poľských Karpatoch sa nekončí len Tatrami a ich okolím. V Poľsku je veľa ľudí, ktorí sa riadia zásadou: „Do Tatier už nepôjdem – hory sú pekné, ale všetko je preplnené gýčom a je tam priveľa ľudí.“ Pre nich sú alternatívou Beskydy a Sudety.

Sliezske Beskydy sú obľúbené najmä medzi obyvateľmi Katovíc a zvyšku poľského Sliezska. Odtiaľto (z mestečka Wisła pramení najväčšia poľská rieka) pochádza poľský skokan Adam Małysz. Hlavné lyžiarske strediská sú Szczyrk, Wisła a Ustroń.

Zaujímavý je aj Zieleniec v Krkonošiach, je však od ruky. Ak už ste tam, mali by spojiť lyžovačku s výletom do Vroclavu – čarovného multikultúrneho mesta (s poľsko-nemecko-českými tradíciami), ktoré sa dá porovnať s Krakovom.

Bežecké trasy

Pre milovníkov bežkárstva má Poľsko tiež pár lákadiel. Ich kráľovstvom sú Sudety, najmä Polana Jakuszycka.

V Karpatoch nájdete skvelé bežecké trasy najmä v Gorciach (hory za Nowým Targom).

Odporúčame trasu z Obidovej na Turbač, kde si môžete oddýchnuť (aj prespať) v horskej chate.

Bežecké trasy sú aj v samotnom Zakopanom a v Kościelisku. Viac informácií nájdete na webovej stránke iniciatívy Biegówki pod Tatrami. Stránku vedú známi poľskí nadšenci bežeckého lyžiarstva (a rovnako propagátori železničnej magistrály Krakov – Podłęże – Piekiełko – Slovensko): Piotr Manowiecki a Łucja Łukaszczyková.

Foto - Kuba Loginow
Foto – Kuba Łoginow

Teoreticky by sa dalo prejsť na bežeckých lyžiach aj zo slovenských Oravíc do poľského Witowa pri Doline Chochołowskej. Na mape sú takéto trasy vyznačené a v minulosti túto spoluprácu propagovali dvaja prezidenti: Bronisław Komorowski a Ivan Gašparovič. Ostalo však len pri pekných slovách.

Okolie Oravíc a Witowa je nádherné, a keby takáto cezhraničná bežecká trasa naozaj existovala, bola by to lákavá turistická atrakcia. Zatiaľ len pre skúsenejších.

Ak chcete prejsť zo Slovenska do Poľska na bežeckých lyžiach a takto pocítiť prínos schengenu, skúste radšej cyklochodník Trstená – Nowy Targ (môžete ísť aj do prihraničného Chochołówa, odkiaľ chodia autobusy do Zakopaného). Je to nádherné!

A keď už bude teplo, môžete tento 36-kilometrový úsek prejsť na kolieskových korčuliach. Veľmi odporúčam – sám som viackrát vyskúšal.

Na bežecké lyžiarstvo sú vhodné aj dve veľké doliny v poľských Tatrách: Kościeliska a Chochołowska, dĺžka asi 6 km.

Je to niečo podobné ako Žiarska dolina v slovenských Tatrách. Na konci dolín sú horské chaty, kde si môžete dať obed, pivo alebo prenocovať. Avšak pozor: na ceste je veľa ľudí, a preto zabudnite na to, že v horách budete mať pokoj: poľské Tatry sú celý rok frekventované ako korzo v centre Krakova. V poľských Tatrách sú turistické chodníky prístupné celý rok.

Lyžiarska sezóna sa v Poľsku uzatvára niekedy koncom marca. Avšak na Kasprovom vrchu sa dá lyžovať aj v druhej polovici apríla. Podľa mnohých Poliakov je práve jarná lyžovačka to najlepšie – skúste to sami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie