Denník N

Fico si k sebe zavolal protikorupčné mimovládky, na ktoré roky útočil

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér sa na úrade vlády stretol so zástupcami Transparency International, Aliancie Fair-play a Nadácie Zastavme korupciu. Pri okrúhlom stole sa bavili o spolupráci v boji proti korupcii.

V minulosti to pre premiéra boli ľudia „napojení na Sorosove nadácie, ktorých hlavným cieľom je škodiť slovenskej vláde“, pracujúci v „účelovo politicky založenej“ nadácii, alebo rovno osnovatelia cieleného útoku na vládu, ktorým mali pomáhať „špinavé protislovenské prostitútky“.

Dnes naobed už išlo o hostí okrúhleho stola, kde sa mali predebatovať možnosti vzájomnej spolupráce v boji proti korupcii. Premiér Robert Fico (Smer) si na úrad vlády zavolal zástupcov protikorupčných mimovládok – Transparency International, Nadácie Zastavme korupciu a Aliancie Fair-play.

„Včera sa nám ozval riaditeľ kancelárie premiéra Roman Šipoš a pozval nás na toto stretnutie,“ hovorí riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla. „Plán bol, že pôjde skôr o oťukávacie a neformálne stretnutie, na ktorom posúdime, či vieme nájsť spoločnú reč.“

Mimovládky sa s premiérom stretnú opäť o dva týždne, preberú s ním možnosti väčšej ochrany oznamovateľov korupcie.

Zuzana Hlávková a Gabriel Šípoš z Transparency International, ktorí upozornili na čudné zákazky v rezorte zahraničných vecí. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zuzana Hlávková a Gabriel Šípoš z Transparency International, ktorí upozornili na čudné zákazky v rezorte zahraničných vecí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico: Potrebujeme strach

Podľa zástupcov neziskoviek premiér debatu smeroval k zmene zákonov. Oni mu vraveli, že Slovensko nemá problém v tom, že by naše protikorupčné zákony boli zlé, ale že ich ľudia na vysokých postoch nevyužívajú. Konkrétne menovali špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Fico však na svojej tlačovke povedal, že ak budú mať ľudia z neziskoviek podozrenie voči úradníkom, alebo politikom, môžu sa naňho obrátiť. Tak ako minulý týždeň chválil zadržanie úradníka Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorý si údajne vypýtal úplatok za priame platby pre poľnohospodárov. Vyzdvihol, že s políciou spolupracoval človek, od ktorého si úradník úplatok vypýtal.

„Musia sa báť úradníci, musia sa báť politici. Musia sa báť, či človek, od ktorého by niečo chceli, náhodou nemá kameru, ktorú mu namontovala polícia,“ povedal Fico. „Strach, pokiaľ ide o boj proti korupcii, je pravdepodobne jeden z najúčinnejších nástrojov. Musíme takúto atmosféru vyvolať, lebo inak len rozprávame.“

Roky konfliktov a útokov

So všetkými troma organizáciami sa Fico v minulosti dostal do ostrého sporu. Aliancia Fair-play ešte za prvej Ficovej vlády zistila, že Smer si prenajíma svoje kancelárie za menej peňazí, ako je štandardný trhový nájom, a preto by rozdiel medzi týmito sumami mal vykázať ako dar.

Fico sa za to aliancii vyhrážal súdom. Povedal, že „je napojená na Sorosove nadácie, ktorých hlavným cieľom je škodiť slovenskej vláde“.

V roku 2010 premiér Alianciu Fair-play obvinil, že  prekrúca čísla o nákladoch Smeru na volebnú kampaň v roku 2002. Vlani jej vyhodil na oči ocenenie Biela vrana, ktoré aliancia organizuje, a dostal ho lekár a poslanec OĽaNO Alan Suchánek. Fico Suchánka na blogu obvinil, že v pôvodnej súťaži na piešťanské cétečko presadzoval najdrahšiu ponuku.

„Ak chce Aliancia Fair-play vyvolať aspoň zdanie férovej mimovládnej organizácie, bojujúcej proti korupcii, mala by tomuto poslancovi ocenenie Biela vrana odňať,“ napísal Fico.

Suchánek sa neskôr Bielej vrany vzdal.

Nadáciu Zastavme korupciu po jej kritike nákupov v Nemocnici sv. Michala, patriacej pod ministerstvo vnútra, premiér vlani v novembri označil za „evidentne účelovo politicky založenú“ a „prípravu na politickú stranu prezidenta Andreja Kisku“. Riaditeľ nadácie Pavel Sibyla v minulosti pôsobil v prezidentskej kancelárii. Nadáciu zakladal spolumajiteľ firmy Eset Miroslav Trnka, ktorý je aj jedným z akcionárov Denníka N.

Video: Nadácia Zastavme korupciu si uťahuje z videí premiéra

Nadácia nakrútila paródiu na premiérove videá s ministrami. „Beriem to tak, že keď on sa dokázal povzniesť nad tým, keď my si rýpneme doňho a nakrútime video, kde imitujeme predsedu vlády a ministra vnútra, tak my sa dokážeme povzniesť nad tým, ako oni ešte donedávna do nás útočili,“ hovorí Sibyla. „Ak tá debata bude k niečomu viesť, a nebude to len pre jednu tlačovku, považujem takýto nadhľad za sympatický.“

Transparency, Evka a prostitútky

Pomerne napäté vzťahy mala Ficova vláda aj s Transparency International, ktorá vlani spolu so Zuzanou Hlávkovou upozornila na podozrenia z drahých zákaziek na kultúrne podujatia k slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ, ktoré objednávali na ministerstve zahraničných vecí.

Premiér sa vtedy rezortného ministra Miroslava Lajčáka zastal, podozrenia Transparency označil za cielený útok na slovenské predsedníctvo a celý príbeh je na úrovni „jedna baba povedala“. Novinárov, ktorí o prípade písali, nazval „špinavými protislovenskými prostitútkami“.

V roku 2010 zasa premiér o Transparency hovoril ako o „politickej inštitúcii a pobočke SDKÚ“, lebo vtedajšia programová riaditeľka mimovládky, Emília Sičáková-Beblavá, je manželkou poslanca Miroslava Beblavého. „Beblavý a Beblavá sú zaujímavá dvojica,“ hovoril premiér.

Gabriel Šípoš z Transparency International povedal, že premiérovi tieto výroky pripomenul, vytkol mu aj útoky na novinárov či oznamovateľov korupcie, napríklad konkrétne voči Hlávkovej.

Štvrť milióna od Pellegriniho

Mimovládky venujúce sa korupcii už minulý týždeň na spoločnej tlačovke s premiérom pochválil podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini, menoval Nadáciu Zastavme korupciu. „Priniesli témy a konkrétne návrhy. Mnohé z nich našli u nás oporu a porozumenie a v krátkom čase by mohli byť prenesené do reality.“

Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pellegrini vyčlenil pre neziskovky z eurofondov 250-tisíc eur, za tieto peniaze majú pomôcť s konkrétnymi riešeniami a kontrolou eurofondových projektov. Peniaze pôjdu z Operačného programu Technická pomoc, z ktorého sa platia najmä mzdy úradníkov.

Vyberať neziskovky bude splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl a Komora mimovládnych neziskových organizácií. Milióny z eurofondov mimovládkam pred dvomi rokmi núkal aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Aliancia Fair-play vtedy peniaze odmietala. „V Aliancii Fair-play máme zatiaľ zadefinované, že sa neuchádzame o štátne zdroje, ktorých rozdeľovanie je pod priamou kontrolou štátu. Z času na čas svoje pravidlá prehodnocujeme, ale v tejto chvíli cítime, že by sme sa uchádzaním o tieto zdroje dostali do veľkého konfliktu záujmov,“ povedala vtedy šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk.

Peter Kunder z aliancie dnes povedal, že ich postoj k štátnym peniazom platí. Dodal však, že aj analytické tímy platené štátom vedia dobrou robotou prispieť k hospodárnemu nakladaniu s verejnými peniazmi. Ako príklad menoval Hodnotu za peniaze na ministerstve financií.

Transparency by príspevok od štátu v malej miere zvažovala. Nadácia Zastavme korupciu sa zatiaľ spolieha na financie vyzbierané od ľudí.

Robert Fico vystúpi 14. marca na Bôriku s prejavom na seminári o korupcii, príde tam s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. Fico zároveň rozhodol, že odbor prevencie korupcie na úrade vlády prejde zo sekcie kontroly priamo pod jeho kanceláriu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie