Denník N

Švecová: Harabin dehonestuje justíciu. On oponuje, že predsedníčka je na liekoch

Štefan Harabin. Foto – TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Bývalý prvý muž justície Štefan Harabin má vlastnú reláciu v Slobodnom vysielači a poskytol rozhovor aj pre časopis Zem a vek. Teraz za svoje vyhlásenia čelí ďalšiemu disciplinárnemu konaniu. Podala ho predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová.

Kiska rozmýšľa iba v rovine úžerníckych úrokov a správa sa ako riaditeľ Guantánama. V medzinárodnoprávnych vzťahoch vystupuje ako štváč. „Sú bez najmenších pochybností motivované zámerom vohnať do vojny Slovanov proti Slovanom.“ Aj za tieto vyjadrenia zo septembra minulého roka podala predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová ďalší, v poradí už piaty disciplinárny návrh na svojho predchodcu Štefana Harabina. Navrhuje mu na rok zníženie platu o 70 percent.

Ten je v posledných mesiacoch mediálne veľmi aktívny – má vlastnú reláciu v rádiu Slobodný vysielač a nahráva na Youtube videá, ktoré propaguje na svojej tiež aktívnej facebookovej stránke.

Predsedníčka súdu sleduje aj Harabinovu reláciu v Slobodnom vysielači. „Sudca Najvyššieho súdu by sa nemal zúčastňovať na takýchto reláciách a formulovať svoje vyjadrenia spôsobom, ako to robí.“ Jeho slová podľa nej dehonestujú a znevažujú celý sudcovský stav. „Je to podané spôsobom, že on je vševed, všemocný a všetci ostatní sú asi hlúpi,“ dodala predsedníčka s tým, že jej najnovší návrh na disciplinárne konanie sa týka hrubého porušenia sudcovských povinností.

Okrem Švecovej podala návrh na Harabina aj predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková. Hrozí mu odvolanie z funkcie sudcu.

Harabin: Švecová je duševne chorá

Bývalý predseda Najvyššieho súdu a minister spravodlivosti tvrdí, že ho idú stíhať za slobodu prejavu a slova. „Švecová je duševne chorá. Je na liekoch, tak sa nečudujte,“ reagoval pred novinármi na najnovší disciplinárny návrh.

Nevidí nič dehonestujúce na spôsobe, akým sa vyjadruje o premiérovi Robertovi Ficovi, prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ústavných sudcoch, poslancoch, či Švecovej. Tá má podľa neho psychické problémy. „Na pojednávaní ste videli, že dve sekundy bola koncetrovaná a potom desať sekúnd nebola a potom, keď už jej asi došli účinky liekov, tak ani neprišla na vyhlásenie rozhodnutia,“ spomínal na posledné verejné pojednávanie v jednej zo svojich disciplinárnych vecí. „Preto jej dali aj ochranku, aby nespáchala samovraždu,“ dodal Harabin.

Kritizuje Švecovú, že ju v disciplinárnych konaniach začal zastupovať advokát Marek Benedik. „Veď to je rozkrádanie rozpočtových prostriedkov,“ argumentoval. Švecová oponuje, že na zastupovanie má právo. Pripomenula, že aj Harabin si ako predseda Najvyššieho súdu v niekdajšom spore s ministerstvom financií najal advokáta. Išlo vtedy o to, či úradníci ministerstva majú, alebo nemajú právo priamo na pôde súdu kontrolovať jeho hospodáranie.

Benedika si teraz najala preto, lebo disciplinárnych návrhov už bolo veľa. Okrem toho ho Najvyšší súd vybral zákonne, cez verejné obstarávanie.

Štefan Harabin. Foto N - Monika Tódová
Štefan Harabin. Foto N – Monika Tódová

Je to aj na civilnú žalobu

Švecová si myslí, že mnohé z Harabinových tvrdení na jej adresu by obstáli aj v civilnej žalobe, ale na jej podanie nemala zatiaľ čas. Aj preto, že tento druh sporu by jej zobral „strašne veľa energie“. Je však presvedčená, že jeho vystupovanie je aj na podnet na disciplinárne konanie, pretože nemá racionálny podklad a zakladá sa na nepravde, čo do rétoriky sudcu nepatrí. „Takto sa sudca Najvyššieho súdu, ale ani žiaden sudca správať nemôžu.“

Pripomenula aj to, že keby sa Harabin viac ako na mediálne vystupovania sústredil na prácu, mohlo by byť na tom trestnoprávne kolégium lepšie. V januári totiž nenapísal ani jedno rozhodnutie. On sa bráni, že riešil kauzu sýkorovcov,  z ktorej je najznámejší šéf tejto skupiny, Róbert Lališ. Harabin prípad uzavrel vo februári rozsudkom, ktorým zrušil odsudzujúci verdikt Špecializovaného trestného súdu.

Problémom sú aj sporné rozhodnutia

Aj toto rozhodnutie bude možno predmetom ďalšieho disciplinárneho konania. Ako upozornila na blogu Júlia Mikolášiková, dôvodom zrušenia rozsudku, v ktorom padli tri doživotné tresty, bola zaujatosť senátu Špecializovaného trestného súdu. Lališ, známy pod prezývkou Kýbel, sa už počas súdneho procesu sťažoval na zaujatosť a senát Najvyššieho súdu povedal, že sudcovia zaujatí nie sú.

Harabin a sudcovia Martin Piovartsy a Pavol Farkaš teraz rozhodli, že zaujatí boli. Špeciálni sudcovia Ján Hrubala, Jozef Šutka a Ján Giertli totiž rozhodovali v minulosti o dohode o vine a treste nad iným obžalovaným zo skupiny sýkorovcov a v tomto rozsudku napísali, že na čele sýkorovcov bol Lališ, a prezentovali svoj názor o jeho vine. Harabin na otázku, prečo rozhodli opačne ako ich kolegovia, keď posudzovali spomenutú námietku zaujatosti, odpovedal, že všetko je v rozhodnutí. Má 150 strán. Predchádzajúci názor iného senátu Najvyššieho súdu na zaujatosť sudcov Hrubalu, Šutku a Giertliho sa tam nespomína.

Do disciplinárneho návrhu sa nikomu nechce

Predseda trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Libor Duľa vysvetlil, že kolégium sa týmto rozporom v názore súdu ešte nezaoberalo. Zatiaľ čo na Ústavnom súde musí senát, ktorý chce rozhodnúť v rozpore s ustáleným názorom, požiadať o zjednotenie stanovísk, na Najvyššom súde je postup iný. Pri rozdielnych názoroch sa zjednocuje až po vydaní rozhodnutia. Duľa upozornil, že v tomto prípade nejde ani o dve rôzne konania, ale jedno a to isté. Raz sa rozhodovalo o námietke zaujatosti a raz o odvolaní sa voči rozsudku.

Ďalšie podrobnosti nechcel Duľa uviesť, keďže spis je stále živý. Harabinov senát ho vrátil späť Špecializovanému trestnému súdu. Zaoberať sa ním bude musieť nový senát. Ani na špecializovanom súde nebolo sudcom do reči, keďže spis je aktuálny. Nepovedali ani, či sa s niečím podobným už vo svojej rozhodovacej praxi stretli.

Žitňanská: Je to klzká pôda

Ak by sa Švecová podujala podať ďalší disciplinárny návrh práve vo veci Lališa, tak by mohol stroskotať na tom, že za právny názor nemôže byť sudca stíhaný. Upozorňuje na to aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Pokiaľ ide o súdne rozhodnutia, je to klzká pôda, pretože my máme síce skutkovú podstatu disciplinárneho previnenia svojvoľné rozhodnutie, ale musí to byť veľmi explicitný prípad, aby cez toto ustanovenie sa dalo ísť na ktoréhokoľvek sudcu,“ vysvetľuje ministerka, ktorá v minulosti pritom proti Harabinovi disciplinárny návrh podala. „Je to klzká pôda, na ktorú ja by som sa veľmi nerada púšťala, a určite nie z pozície výkonnej moci,“ dodala s tým, že nie je jediná, ktorá má právomoc podávať disciplinárne návrhy.

Daniela Švecová. Foto N - Vladimír Šimíček
Daniela Švecová. Foto N – Vladimír Šimíček

Švecová nemala o rozsudku o skupine sýkorovcov zatiaľ podrobné informácie, a tak je vo vyjadreniach zdržanlivá. „Nemôžem však strpieť, aby sme na Najvyššom súde mali nejednotné rozhodnutia,“ dodala vo všeobecnosti.

Už v minulosti podala na Harabina disciplinárny návrh. Bolo to za rozhodnutie, ktorým oslobodil sexuálneho devianta. Odsúdil ho vraj nezákonný sudca. Toho totiž v minulosti prichytili v Čechách, ako šoféroval opitý. U nás to bol len priestupok a nikto ho z funkcie neodvolal. Harabin a sudcovia Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský si však myslia, že súdiť nemal. Trestné kolégium sa zhodlo na opačnom názore. Rovnako ako pri spochybňovaní policajnej inšpekcie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Disciplinárky s Harabinom

Slovensko

Teraz najčítanejšie