Denník N

Billy Barman idú na drahý a veľký čínsky tour s Katarziou

Favoriti cien Radio_Head Awards strávia marec na koncertnej šnúre. Majú desať večerov po celom Slovensku, vystúpia na udeľovaní cien, zahrajú si spolu v Prahe aj v Brne.

Budúci víkend sa opäť budú odovzdávať ceny Radio_Head Awards. Opäť sú medzi finalistami aj oni a práve oni ich majú doteraz najviac – päť. Chýba im len soška v jedinej z hlavných kategórií, album roka cena kritikov. Uvidíme, ako to dopadne a ako zaváži to, že tento víkend začínajú turné spolu s ďalšou favoritkou cien RHA Katarziou.

Nie je to náhoda. Skupina Billy Barman sprevádza túto súťaž od jej začiatkov. „Zmobilizovali sme našich fanúšikov, ostatní to asi podcenili, pretože už v druhom ročníku sme boli objav roka aj najlepšia koncertná kapela, čo bola inak dosť veľká sranda, aby vyhrala začínajúca kapela, ktorá nemá za sebou nič ,“ hovorí Jozef Vrábel. Lenže nemá celkom pravdu, on aj druhá hlavná postava Juraj Podmanický už boli na hudobnej scéne známi.

Mali vlastné kapely Vetroplach a Cliché, ale aj pretlak nápadov a tak začali robiť pesničky aj spolu. Dýchajúce obrazy sú ich tretím štúdiovým albumom, ktorý ukazuje posun od nezáväzných tínedžerských indierockových popevkov k vyzretejšej tvorbe. Nie je to mainstreamový poprock, ale mainstream v rámci nezávislej scény. Chytľavé melódie, viac elektropop než gitarovka, trochu vážnejšie témy, prepracované nápady aj aranžmány.

Už na predchádzajúcom albume sa zdalo, že zvážneli. Odliv fanúšikov však nenastal, naopak, na sociálnych sieťach pribúdajú ďalší. Výrazné zmeny na novinke sú aj zvuk a energia, ktorú priniesol nový mladý bubeník Matej Ruman. Ten sa rozhodol živiť hudbou, hráva aj v Sounds Like This Tomáša Slobodu, s Jergušom Oravcom, Swing Society Orchestra alebo s Katkou Korcek, ale tvrdí, že Barmani sú jeho hlavná kapela pri ktorej ide všetko ostatné bokom.

„Veľmi sme ho potrebovali. Hrá inak, počúva inú hudbu a začal sa nám starať aj o sociálne siete,“ pochvaľuje si Juraj Podmanický. „Dohodli sme sa, že vo väčšine skladieb bude čo najmenej činelov, nech nie sú bubny prvoplánové a tradičné,“ dodáva Jozef Vrábel.

Zmenu je naozaj cítiť. Pesničky sú vzdušnejšie, aj menej gitár, vlastne už len jedna. Viac priestoru pre vokály a klávesy. Billy Barman zrazu znie o inak. Ako to bude fungovať naživo, ukáže na turné, ktoré sa začína v piatok v Prešove a na konci marca sa uzavrie v Bratislave.

Dve generálky

Dokopy je to desať koncertov na Slovensku plus odskočenie na vystúpenie v rámci cien RHA a dva výlety za hranice (Praha, Brno) Všade s nimi cestuje aj Katarzia. Barmani nič nechcú nechať na náhodu. Na dva večery si prenajali sálu bratislavského MMC, kde si dali generálky.

„Pripravili sme špeciálne svetlá na všetky pesničky. Budú reagovať na hudbu, tma príde presne vtedy, keď má, nie o dve sekundy neskôr. Na šnúru berieme vlastné svetlá, vlastný aparát aj vlastného zvukára. Bude to Veľký drahý čínsky tour,“ parafrázuje názov šnúry Juraj Podmanický.

Slovná hračka sa premietla aj do vizuálov (najmä do plagátu) a počas koncertov budú v sálach rôzne exotické prekvapenia, ale celé je to len fór na ozvláštnenie turné a pobavenie fanúšikov. Okrem dvoch piesní zaznie naživo celý aktuálny album, v Bratislave ešte možno s nejakými špeciálnymi hosťami. S Katarziou sa dohodli, že ona zaspieva jednu pesničku s nimi a oni zase jednu s ňou.

„Celé turné začíname v Prešove tak, že Katarzia hrá prvá, v Čechách to určite otočíme. Ona už má české publikum, to sa nám nemôže stať. Nám stále chodia iba Slováci. Kata má výbornú kapelu – my sme len poloamatéri, oni profesionáli a odhodlaní nepiť, lebo aj mimo spoločnej šnúry ešte majú nejaké koncerty“.

Špeciálne miesto, na ktoré sa Billy Barman tešia, je Lučenec. „Tančiareň a pivovar Franz je stará tehlová budova s drevenou podlahou, ktorú začiatkom 20. storočia postavili vedľa fabriky. Ľudia tam chodievali cez deň hrať šach alebo  prečítať noviny, večer si prišli zatancovať a vypiť. Je to krásny priestor.“

Veľký Čínsky Tour / Billy Barman a Katarzia

3.3. Prešov PKO Čierny orol
4.3. Lučenec Tančiareň a pivovar Franz
10.3. Košice Kasárne/Kulturpark
11.3. Púchov Queen’s Pub
17.3. Žilina Smer Music Bar
18.3. Banská Bystrica Urban Spot
22.3. Nitra Nájomná Jednotka 210
23.3. Trnava Music a Cafe
28.3. Bratislava Majestic Music Club
31.3. Trenčín Piano Club 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie