Denník N

Desať rokov po smrtiacom výbuchu v Novákoch: Marek prežil výbuch, jeho matku prepustili

Miesto po výbuchu a plamene. foto - tasr
Miesto po výbuchu a plamene. foto – tasr

Pred desiatimi rokmi zahynulo pri výbuchu munície vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch osem ľudí. Ani po desiatich rokoch pozostalí nevedia, kto je za nešťastie zodpovedný.

Marek Prostinák a jeho mama Tatiana pracovali pred desiatimi rokmi vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch. Ani jeden z nich tam už nepracuje.

Marek je na invalidnom vozíku a pani Tatianu prepustili. Odvtedy je nezamestnaná a stará sa o syna. Nenadáva, teší sa z každého, čo i len maličkého Marekovho úspechu.

Marek Prostinák prežil

Dvadsaťštyriročný Marek išiel 2. marca 2007 do popoludňajšej zmeny vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch. Keď vybuchla munícia, bola jeho mama Tatiana už doma.

„Je to ťažké. Tri roky som na vozíku, ale chodím aj s palicou,“ len veľmi ťažko ukladá slová Marek Prostinák a po chvíli odovzdá telefón mame.

Buchlo to pár metrov od neho. Tlaková vlna ho odhodila a všetko, čo lietalo vzduchom, dopadlo naňho. Záchranári ho s ťažkými zraneniami, najmä hlavy, odviezli vrtuľníkom do Banskej Bystrice.

Zachránili ho. Hovorí ťažko, ale hovorí, pravú ruku aj nohu má takmer nefunkčnú, ale už rok po výbuchu sa prvý raz postavil na nohy. Odvtedy urobil s pomocou matky neuveriteľné pokroky.

Na snímke poh¾ad na miesto výbuchu munièného skladu, ktorý vybuchol 2. marca 2007 po 16.30 h v priestoroch Vojenského opravárenského podniku Nováky. Snímku poskytol pre TASR Mário Pažický z Ministersva obrany SR. REPRO TASR, 2. marca 2007 Nováky
Pohľad na miesto vybuchnutého muničného skladu. foto – tasr

Matku prepustili

Dva roky po výbuchu Marekovi zomrel otec a v roku 2011 prepustili z vojenského podniku Tatianu Prostinákovú. Vdova, ktorej v podniku zmrzačilo syna, hovorí, že to nečakala.

„Nezaujímalo ich, z čoho budeme žiť. Chcela som sa s nimi o tom porozprávať, ale nenašli si čas. Odvtedy som doma a starám sa o syna,“ rozpráva.

Marek, ktorý nemôže byť sám, potrebuje pomoc a „milión“ ďalších vecí k životu, ktoré si ani nevieme predstaviť, existuje s približne 600 eurami na mesiac, ktoré dostáva matka, a z invalidného dôchodku.

„Marek cvičí každý deň a ja sa snažím, ako sa dá. Absolvovali sme všetko. Rehabilitácie, liečba v Martine, akupunktúra, logopéd… Medzičasom mu už dvakrát zamietli liečenie. Akupunktúra, ktorá Marekovi pomáhala, bola viazaná na liečebný poukaz. Vraj už sa dá aj bez neho, tak to idem skúsiť,“ hovorí pani Tatiana.

Jeden, druhý výbuch a potom začalo horieť

Mesto Nováky si každoročne pripomína tragédiu vo Vojenskom opravárenskom podniku. Primátor Daniel Daniš sa na 2. marec pamätá.

„Bol som doma, keď sa ozval najprv jeden a potom druhý výbuch, a začalo horieť,“ spomenul si na smutné popoludnie.

Marek a Tatiana Prostinákovci do Novák ani na nekončiace sa súdy nechodili. Pani Tatiana hovorí, že na to nemá čas, a dodáva, že to nevráti životy mŕtvym ani zdravie jej synovi.

Video: Výbuch v Novákoch bolo vidno z diaľky

Spálená krajina

Po delaboračnej prevádzke pri Novákoch, kde pracovalo v piatok o pol piatej popoludní 25 ľudí, zostal iba kráter. Záchranári, ktorí prichádzali z miesta nešťastia, časť vojenskej fabriky veľkosti asi štyroch futbalových ihrísk opisovali ako spálenú zem a mesačnú krajinu. Tlakovú vlnu pocítili a stĺp ohňa videli aj v pätnásť kilometrov vzdialenej Prievidzi. V neďalekých Novákoch si mysleli, že vybuchla chemička, a pripravovali sa na najhoršie.

„Spálená krajina. Tmavý dym, oheň, ruiny v okruhu azda pol kilometra a obrovský kráter. Z budovy nezostalo nič,“ povedal lekár Štefan Svitok, ktorý videl miesto výbuchu ako jeden z prvých.

Takto vo VOP pracovali pred výbuchom. foto - archív tasr
Takto vo VOP pracovali pred výbuchom. foto – archív tasr

Prvé informácie hovorili o troch mŕtvych, piatich nezvestných a ďalších zranených ľuďoch. Tí však boli zo stovky metrov vzdialených budov od centra výbuchu.

V piatok večer sa pred bránou závodu ozývali výzvy. „Je tu ešte niekto z príbuzných? Je tu ešte niekto?“

K mužovi v maskáčoch a reflexnej veste pristúpil muž a povedal: „Mám tam ženu.“

Ďalší tam mal dcéru, pätnásťročné dievča mamu… Pri výbuchu v Novákoch zahynuli ôsmi ľudia.

Vyšetrovatelia neskôr obvinili a prokurátor obžaloval piatich bývalých manažérov podniku z všeobecného ohrozenia. V kauze zatiaľ nepadol žiadny rozsudok a dokazovanie pokračuje na prievidzskom súde.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie