Denník N

Multiplace sa pýta ako prežiť v postdigitálnej dobe

V štyroch mestách a dvoch krajinách naraz sa začína 15. ročník prehliadky umenia a kultúry nových médií.

„Žijeme v postdigitálnej dobe – teda ére, v ktorej sa digitálne technológie stali už každodennou prirodzenou súčasťou života, očarenie médiami pominulo a na ich dokonalosť sa dokážeme pozerať kriticky“. Toto tvrdia organizátori festivalu Multiplace a v rovnakom duchu pripravili aj program 15. ročníka, ktorý sa začína vo štvrtok 2. marca a potrvá do 12. marca.

Už tradičnou súčasťou je úvodný Multiples v bratislavskej A4ke. Počas úvodného festivalového dňa sa tam predstavia americký producent M.E.S.H a britská performerka a hudobníčka Gazelle Twin so „spektakulárnou šou odkazujúcou k vyprázdnenej atmosfére nákupných centier, garáží a násiliu.“

Chcete si vyrobiť vlastný hudobný nástroj či solárnu kinetickú sochu? Príďte do A4ky cez víkend, keď sa tam rozloží nórsky festival umenia a free softvéru Piksel, ktorý okrem výstavy a koncertov ponúkne tieto dva work­shopy. V pondelok 6. marca sa zase bude v Slovenskom múzeu dizajnu rozprávať o začiatkoch zbierania multimédií (osobitne o zbierke digitálnych hier) aj o postdigitalite s otázkou: Kde sú teraz prví nadšenci a pionieri miestnej digitálnej kultúry a čo sa zmenilo v ich vnímaní pôvodného nadšenia?

Multiplace sa však nevolá Multiplace náhodou. To znamená, že program sa netýka len diania v Bratislave. Ide o medzinárodný festival v inom zmysle ako ostatné. Koná sa v niekoľkých mestách aj krajinách. Tentoraz prepojí organizátorov a akcie v hlavnom meste so Žilinou, Košicami a Brnom. Konkrétne centrum Stanica-Záriečie, galérie PlusMínusNula, DIG a priestor Praha v Brne. Podrobnejšie info tu.

Z prehliadky umenia a kultúry nových médií jeden projekt trochu vytŕča. Hudba 2016. Pravidelný bilančný večierok, s ktorým po nezávislých kultúrnych centrách cestujú známi českí hudobníci publicisti Pavel Klusák, Aleš Stuchlý a Karel Veselý. Tento rok to poňali trochu inak. Svojmu večierku dali názov Miss sociálna bublina, okrem nich sa ešte predstaví aj „najskromnejší kráľ bratislavského undergroundu“ Andrej Kabal. Zastavia sa v troch mestách a za všetko najlepšie hovorí popiska, ktorú si sami napísali:

„Toľko hudby všade: ale nie je už nejaká čudná? Nedegenerujú autori vo všetkých tých mikroscénach? Je tvoja sociálna bublina lepšia ako moja? A hudobný publicista medzitým starne: udrží si jeho srdce a načúvací prístroj kontakt s hudbou nastupujúcej generácie?“

Multiplace tento rok významovo pracuje aj s propagačnými materiálmi, do ktorých grafický dizajnér Marek Chmiel cez QR kódy vložil tému festivalu osobito doplňujúce texty teoretika Viléma Flussera a konceptuálneho umelca Milana Adamčiaka. Adamčiakov text Príbehy z roku 1970 sa tak netradičným spôsobom dostane aj do ulíc na Slovensku a v Českej republike.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie