Denník N

Keď Trump nevyjde z miernejšieho konceptu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Americký prezident predstavil kongresu veľké plány, ale ešte ho o nich bude musieť presvedčiť.

Už veľmi krátko po voľbách mnohí americkí politici, komentátori či aktivisti varovali pred „normalizáciou“ Donalda Trumpa. Napríklad preto, že v ňom videli nelegitímneho prezidenta a niektorí ho dokonca považujú za neschopného vykonávať úrad, do ktorého bol zvolený. A Trump im nepochybne pred voľbami, pred inauguráciou i po nej dával na Twitteri či na tlačovkách množstvo dôvodov, aby si svoj názor podržali.

Pri prejave pred členmi kongresu ukázal, že sa dokáže správať aj zdržanlivejšie, ako keď píše svoje 140-znakové zamyslenia, rozpráva o neexistujúcom incidente vo Švédsku alebo vyhadzuje novinárov. Problém je však v tom, že niečo podobné sme už raz videli. Bolo to krátko pred voľbami, keď sa ako kandidát dokázal na nejaký čas zdisciplinovať, ale zakrátko sa opäť dostal do obvyklého modu.

Napriek tomu bude rozumnejšie, ak dajú kongresmani po prejave, pri ktorom len málokedy vyšiel z pripraveného a v porovnaní so skoršími vyjadreniami o dosť miernejšieho konceptu, niektorým jeho plánom šancu.

Ako sa napríklad ukázalo už pred prejavom, americký prezident síce neopustí svoje plány deportovať nelegálnych prisťahovalcov s policajným záznamom a postaviť na južnej hranici plot, no nebránil by sa ani nejakému druhu legalizácie veľkej časti bezúhonných ľudí. To je potenciálne veľká vec, pretože milióny ľudí sa roky pohybujú v právnom vákuu, čo je problém pre nich i pre krajinu, a mnohé mestá v prístupe k nim dlhodobo ignorujú federálne zákony, čo zas pochopiteľne hnevá značnú časť obyvateľstva.

Naopak, veľkou neznámou zostáva Trumpov budúci vzťah k Rusku, ktoré na rozdiel od Islamského štátu, transpacifickej dohody či kanadského premiéra nespomenul ani raz. Otázka tiež znie, ako kongres a hlavne tých jeho členov, ktorí v minulosti odmietali ďalšie zadlžovanie, už v blízkej budúcnosti presvedčí, že veľké plány s infraštruktúrnymi projektmi či so zásadným navýšením armádneho rozpočtu sa nijako nebijú s jeho daňovými plánmi.

To by bola dôležitá vec aj v prípade, ak by sa Trump „znormalizoval“ sám, nieto vtedy, ak by sa jeho prvý prejav v kongrese ukázal ako vzácna výnimka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie