Denník N

Fico rokuje so Sorosovými agentmi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mimovládky nemohli odmietnuť pozvanie premiéra, aj keď musia rokovať o boji s korupciou s hlavným korupčníkom.

Slovenský parlament vlani nepodporil návrh strany Mariana Kotlebu, aby sa podľa vzoru veľkého Vladimíra Putina aj naše mimovládne organizácie museli povinne hlásiť do novozaloženého Registra zahraničných agentov.

Je príjemným prekvapením, že vládne strany za návrh nehlasovali. Premiér Robert Fico sa totiž už dlhší čas netají tým, že práve takto sám mimovládne organizácie vidí. Považuje ich za mrzkých zradcov a zahraničných agentov, ktorí za peniaze Georgea Sorosa a podobných temných síl zákerne útočia na neho a jeho vládu, čiže na slovenský štát a národ, pretože štát a národ sú (aspoň podľa Roberta Fica) s premiérom jedna duša a jedno telo.

Čo už s takými zapredancami? Napríklad ich pozvať k sebe na úrad vlády na „oťukávacie“ stretnutie a baviť sa s nimi o spolupráci pri boji s korupciou.

Pre mimovládky to nie je jednoduchá situácia. Premiérov názor na korupciu a boj proti nej poznajú viac než dobre. V širokom okolí jeho vlády sa žiadna nevyskytuje a s korupciou všade inde vláda a ministerstvo vnútra na čele s Robertom „Nepoškvrneným“ Kaliňákom urputne bojujú. V podstate teda niet čo riešiť.

Ak neprišli o súdnosť, nemôžu si ľudia od Transparency International, Aliancie Fair-play a Nadácie Zastavme korupciu o účele a výsledkoch stretnutia robiť žiadne ilúzie. Rovnako dobre vedia, že korupcia nie je nejakou deformáciou Ficovho spôsobu vládnutia, ale jeho podstatou. Strana Smer bola založená ako zárobková firma podnikajúca v odbore presadenia korupčného konania v celej vládnej štruktúre a vo verejnej správe.

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa odvtedy niečo zmenilo a že by premiér a jeho blízki mohli brať vážne boj proti korupcii, ktorý by nutne musel byť bojom proti nim samotným. Je málo pravdepodobné, že by rokovanie s mimovládkami, ktorým boj proti korupcii skutočne leží na srdci, bolo pre premiéra čímkoľvek viac než len predstieraním činnosti a vytváraním clony, ktorá upokojí verejnosť a za ktorou by sa mohlo kradnúť pokojnejšie.

Na druhej strane môžu mimovládky takéto pozvanie ťažko odmietnuť, aj keď vedia, že pravdepodobne nič neprinesie a, naopak, môže byť kontraproduktívne. Premiér by totiž po ich odmietnutí stretnúť sa s hlavným korupčníkom okamžite vykričal do sveta, že odmietajú spoluprácu a boj proti korupcii nemyslia úprimne. Veci prekrútiť, postaviť na hlavu a dať im presne opačný význam je jednou z Ficových hlavných špecialít.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie