Denník N

Na obrane posilňuje Dankov „neviditeľný“ muž Hoľko, šéf kancelárie ministra musel odísť

Ján Hoľko (v strede) je verejnosti takmer neznámy, v mnohých veciach však rozhoduje on a nie minister Peter Gajdoš (vpravo). Foto – MOSR
Ján Hoľko (v strede) je verejnosti takmer neznámy, v mnohých veciach však rozhoduje on a nie minister Peter Gajdoš (vpravo). Foto – MOSR

Málo známy Ján Hoľko má v niektorých záležitostiach väčšiu moc než minister obrany. Je človekom predsedu SNS Andreja Danka, s ktorým podnikal v jeho rodinnej firme.

Na ministerstve obrany, za ktoré od volieb zodpovedá Slovenská národná strana (SNS), sa v tichosti preskupujú sily. Tento týždeň náhle skončil vysoko postavený úradník Peter Čokina, ktorý bol riaditeľom kancelárie ministra Petra Gajdoša.

Vo funkcii vydržal len necelé tri mesiace, skončil tesne pred uplynutím skúšobnej lehoty. Ministerstvo k tomu poskytlo iba stručné vysvetlenie.

„Peter Čokina bol do funkcie riaditeľa Kancelárie ministra obrany iba dočasne preložený. Služobný pomer s ním bol ukončený v skúšobnej dobe v zmysle zákona,“ napísala hovorkyňa Danka Capáková.

Riaditeľ kancelárie ministra je dôležitý pre chod celého rezortu. Jeho rukami prechádzajú dokumenty, ktoré minister podpisuje. Má vplyv na to, akí ľudia majú prístup k ministrovi, podlieha mu aj komunikačný odbor. Podľa organizačných smerníc má priamo „kontrolovať plnenie úloh, ktoré minister uloží“.

Čokinu si vybral do funkcie priamo minister Gajdoš. Spoznali sa ešte v armáde, z ktorej Čokina odišiel v roku 2010 v hodnosti plukovníka. Po vlaňajších voľbách sa stal na niekoľko mesiacov šéfom výcvikového priestoru Lešť, v decembri prešiel na ministerstvo.

Minister na úteku

Za jeho odchodom sú spory s iným kľúčovým človekom ministerstva, s vedúcim služobného úradu Jánom Hoľkom. Ten musel z titulu funkcie jeho odchod aj podpísať.

„Určite nie je štandardné, keď z ministerstva odíde po takom krátkom čase riaditeľ kancelárie ministra. Vyvoláva to neistotu a napätie,“ hovorí bezpečnostný analytik Jaroslav Naď z inštitútu SSPI.

Denník N sa na odchod vysoko postaveného úradníka chcel spýtať aj ministra v stredu po rokovaní vlády. Ministri vtedy bežne schádzajú do foyeru medzi novinárov.

Gajdošovej hovorkyni sme oznámili, že sa s ním chceme rozprávať o personálnych zmenách v jeho kancelárii, minister následne odišiel služobným východom – s vysvetlením hovorkyne, že musel ísť na pracovné rokovanie a že s novinárom Denníka N má zlé skúsenosti.

Kto sa stane novým riaditeľom Gajdošovej kancelárie, zatiaľ ministerstvo neoznámilo, na webových stránkach je toto miesto označené ako „neobsadené“. Na výbere nástupcu sa zrejme bude podieľať aj Hoľko, ktorý ho musí oficiálne prijať do služby.

Mocenský systém à la Danko

Šesťdesiatdvaročný Hoľko je absolvent niekdajšej Vojenskej politickej akadémie Klementa Gottwalda, neskôr šestnásť rokov podnikal s posledným šéfom ŠtB Alojzom Lorencom v oblasti bezpečnostných systémov. Pre verejnosť je takmer neznámy, nechodí na rokovania vlády, na tlačových konferenciách postáva bokom, nepohodlným novinárskym otázkam sa vyhýba.

Vo viacerých oblastiach má dôležitejšie slovo než Gajdoš. Podpisuje napríklad menovanie či odvolávanie väčšiny zamestnancov ministerstva. Odvolať ho môže len vláda.

Gajdoš túto „silu“ vedúceho služobného úradu pozná a do jeho rozhodnutí obvykle nezasahuje. Hoľko má totiž blízko k predsedovi SNS Andrejovi Dankovi, s ktorým sa pozná dlhé roky.

V roku 2007 napríklad spolu zakladali bratislavskú firmu S&D House, ktorá má pre Danka zvláštny význam – neskôr v nej podnikal so svojimi rodičmi, dodnes si v nej ponechal podiel. Obaja blízko seba bývali aj v obci Miloslavov pri Bratislave.

Konateľmi vo firme S&D House boli podľa obchodného registru ľudia z Dankovej rodiny a potom Hoľko so svojím spoločníkom z viacerých firiem Jánom Rauszom.
Konateľmi vo firme S&D House boli podľa obchodného registra ľudia z Dankovej rodiny a potom Hoľko so svojím spoločníkom z viacerých firiem Jánom Rauszom.

Pred novinármi Danko jeho pozíciu zľahčuje. „Do politiky som išiel s tímom mnohých ľudí, k nikomu z nich nemám bližší vzťah. Bol som pätnásť rokov advokátom, zastupoval som asi 120 spoločností a asi 500 klientov. Jedným z nich bol aj pán Hoľko,“ povedal Denníku N v decembri.

Hoľko je výsledkom inovatívneho mocenského systému, ktorý predseda SNS vybudoval na „svojich“ ministerstvách. Aj na ministerstve pôdohospodárstva inštaloval do čela nestraníčku Gabrielu Matečnú. Menej viditeľný, ale o to dôležitejší post vedúceho služobného úradu obsadil Jaroslav Regec, ktorý za SNS kandidoval do parlamentu na 16. mieste.

A do tretice ministerstvo školstva: post ministra zastáva nestraník Peter Plavčan. Vedúcou služobného úradu sa stala šéfka organizácie SNS v Pezinku Helena Poláková, ktorá kandidovala na 34. mieste. Krátko sa o nej hovorilo ako o budúcej ministerke, nakoniec však pre ňu našli tento post.

Tlaèová konferencia Slovenskej národnej strany (SNS) na tému Predstavenie nominantov na ministrov za SNS 22. marca 2016 v Bratislave. Na snímke z¾ava nominantka na ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Mateèná, predseda SNS Andrej Danko, nominant na ministra obrany SR Peter Gajdoš a nominant na ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavèan. FOTO TASR – Štefan Puškáš
Andrej Danko (druhý zľava) predstavil krátko po voľbách svojich nominantov na posty ministrov. Vedúcich služobných úradov, ktorí majú v niektorých oblastiach väčšie slovo, už neukázal. Foto – TASR

Hádky o konvoj

Informácie o napätí medzi špičkami ministerstva obrany už začali presakovať aj do médií. Hoľko má spory napríklad aj so štátnym tajomníkom Róbertom Ondrejcsákom, ktorého nominoval Most-Híd. Vyostrili sa v súvislosti s videom amerického vojenského konvoja, ktoré sa masovo šírilo Facebookom.

Okolo videa vznikali rôzne konšpirácie, hoci išlo o plánovaný presun. Ministerstvo na to spočiatku aktívne nereagovalo, situáciu pomáhali zachrániť Železnice Slovenskej republiky, ktoré objasnili, o aký vlak ide.

To, že bolo ministerstvo pri vysvetľovaní pasívne, pripustil v rozhlasovej relácii Sobotné dialógy aj Ondrejcsák. Hoľko ho mal za to kritizovať pred vysokými úradníkmi ministerstva. Ondrejcsák sa voči tomu opatrne ohradil.

„Neviem sa k tomu vyjadriť, lebo som na spomínanom brífingu nebol, ale v princípe by komunikáciu štátneho tajomníka nemal asi hodnotiť vedúci služobného úradu,“ povedal Ondrejcsák.

Štátny tajomník pritom nemusí byť jediný, s kým má vedúci služobného úradu spory. „Z ministerstva unikajú informácie o nezhodách medzi vedúcim služobného úradu a rôznymi zložkami rezortu, vrátane generálneho štábu,“ hovorí Naď, bývalý zamestnanec ministerstva obrany.

Galkove vrabce

Nezhody len zvyšujú celkovú nervozitu na ministerstve. O Gajdošovi napríklad exminister Ľubomír Galko (SaS) verejne rozpráva, že 1. apríla skončí. „Čvirikajú to parlamentné vrabce,“ povedal v RTVS Galko.

Gajdoš to priamo nevyvrátil. Pred novinármi iba povedal, že jeho prácu môže hodnotiť Andrej Danko a premiér Robert Fico.

Slovenská armáda je dlhodobo v zlom stave, na čo nedávno poukázal aj prezident Andrej Kiska. „Vojaci sa snažia robiť, čo sa dá, žiaľ, so zastaranou výzbrojou a výstrojom. Chýbajú im veci aj pre najbežnejšiu prevádzku,“ hovoril v januári na veliteľskom zhromaždení.

Ministerstvu chýba vízia, za bývalého ministra Martina Glváča (Smer) sa síce podpísali dva významné projekty nákupu amerických vrtuľníkov Black Hawk a dopravných lietadiel Spartan, inak prešľapovalo na mieste.

Gajdoš po nástupe sľúbil, že dá aktualizovať kľúčové dokumenty, predovšetkým Bezpečnostnú a obrannú stratégiu, od ktorej sa má odvíjať ďalší smer, ktorým sa armáda bude rozvíjať a do čoho bude investovať. Na tento účel tento rok dostala z rozpočtu sto miliónov eur.

Koncepcia však doteraz chýba, čo môže súvisieť aj s napätými vzťahmi na čele rezortu.. „V situácii, keď na ministerstve vládne nedôvera a dôležití úradníci končia takmer zo dňa na deň, sa veľmi ťažko pracuje na nejakom rozvoji,“ poznamenáva Naď.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie