Denník N

Pred druhým hlasovaním o hazarde je opäť chaos. Nesrovnal nevie, či sa nájde dosť hlasov na zákaz

Nesrovnal, Štasselová a Chren na diskusii Denníka N.
Nesrovnal, Štasselová a Chren na diskusii Denníka N.

Primátor chce s poslancami riešiť, ako znovu hlasovať o zákaze hazardu, ale zatiaľ nevie povedať, či bude dosť hlasov na zákaz herní.

„Kto mi zaplatí hypotéku, keď mi zoberieš robotu?” pýtal sa muž z publika primátora Bratislavy na diskusii Denníka N k zákazu hazardu. Ivo Nesrovnal ho pozval, aby zamestnanie v herni vymenil za prácu v dopravnom podniku.

Primátor pochválil asi dvadsiatku zástupcov z herní, že prišli na debatu, no hovoril, že 136-tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu, je viac.

Diskusia Denníka N (1. časť, 2. časť) bola emotívna, časť publika prevažne z tábora za zachovanie herní pokrikovala na hostí, skupinka ešte pred začiatkom priateľsky zamávala na ďalšieho diskutujúceho, mestského poslanca Martina Chrena, ktorý za zákaz hazardu v Bratislave nehlasoval.

Pri hlasovaní vo februári 17 poslancov odmietlo schváliť úplný zákaz hazardu a volali po prísnej regulácii, ktorá by vyňala napríklad kasína v hoteloch. To však podľa ďalších poslancov teraz nie je možné pre zlý zákon.

Výsledok je stále neistý

V marci bude zastupiteľstvo pravdepodobne opäť hlasovať o zákaze, no ani po diskusii s primátorom a poslankyňou Luciou Štasselovou, ktorá hlasovala za zákaz herní, nie je jasné, či nariadenie na druhý pokus prejde. Rozhodnúť môžu štyria poslanci, ktorí na predošlom zastupiteľstve chýbali.

Primátor nevedel povedať, či sa nájde dosť hlasov na zákaz hazardu. Chce sa stretnúť s poslancami, predsedami klubov aj petičným výborom. Ak návrh neprejde, bude to podľa Nesrovnala zodpovednosť poslancov.

1. časť diskusie Denníka N

Chren navrhol, aby primátor umožnil hlasovať zvlášť o jednotlivých bodoch a zákaz by mohol obísť napríklad herne v hoteloch. Nesrovnal povedal, že ho poslanci zaviazali predložiť návrh v starej podobe o úplnom zákaze a potrebuje nový mandát, aby hlasovanie rozdelil.

Chren vravel, že Nesrovnal klame, keď hovorí o otočení poslancov, ktorí pôvodne podpísali petíciu o úplnom zákaze a hlasovali za vypracovaný návrh VZN. „Áno, podpísali sme petíciu. V tom čase platil zákon s dvomi možnosťami, nerobiť nič alebo zakázať hazard úplne. Dnes máme tri možnosti a regulácia je racionálnejšia.“

Štasselová mu oponovala, že pri povolení kasín v hoteloch sa súčasne povolia aj herne v penziónoch, kam by sa aj presunuli. Nie je podľa nej možné pristúpiť teraz k regulácii a neskôr k úplnému zákazu, keby sa neosvedčila. Tvrdí, že zákaz je viazaný k petícii.

Chren na debate povedal, že pôvodne petíciu podpísať nechcel, lebo nebol aj za zákaz kasín. Tvrdí, že mu starosta Vajnôr Ján Mrva povedal, že sa mení zákon a bude možná regulácia. Často podľa neho padal aj mylný argument, že je v Bratislave viac herní ako lekární.

2. časť diskusie Denníka N

Fajčenie je podľa neho dobrý príklad, prečo nie je dobrý úplný zákaz hazardu. „Fajčenie v Bratislave nie je zakázané, je regulované, môžete mať fajčiarsku reštauráciu, ak splníte určité kritériá. To je presne regulácia, a nie prohibícia. Nepáči sa mi, keď robíte z ľudí nesvojprávnych hlupáčikov a musíte ich chrániť úplným zákazom.“

Pribudnú čierne herne?

Nesrovnal hovoril, že Chren straší ľudí čiernymi herňami, len aby sa nepohli dopredu. „Je to detinské,“ vyhlásil primátor. Ľudia z publika kričali, že nelegálne herne pribudnú.

Zástupca Asociácie zábavy a hier sa z publika pýtal, či je prohibícia riešenie, keď nikde v okolitých štátoch to nefunguje a po zákazoch vznikajú čierne herne. Tento argument pred hlasovaním používali okrem zástupcov hazardu aj niektorí mestskí poslanci.

Štasselová reagovala, že v Brne, ktoré herne zakázalo, boj proti nelegálnemu hazardu pokročil ďalej a pri stovkách prehliadok zabavili prístroje z nelegálnych prevádzok, ktoré riešia ako trestné činy.

Úplatky sa zatiaľ nepotvrdili

Po zmarení petície sa šírili nepotvrdené informácie o uplácaní poslancov. Prokuratúra dostala oznámenie na prešetrenie úplatkov za hlasovanie proti zákazu aj za jeho podporu.

„Za mnou nikto nebol a nikto mi žiaden úplatok neponúkol,“ povedal Chren. Tvrdí, že možno preto, lebo od roku 2001 prezentuje názor, že prohibícia je hlúposť. Ak niekto zobral úplatok, nech ide podľa neho sedieť, ak si to niekto vymyslel, je to rovnaký zločin, povedal.

Plošný zákaz hazardu vyhovuje podľa Chrena dvom finančným skupinám. Jedna z nich má podľa neho kasíno, ktoré má licenciu ešte na päť rokov. Ďalšia má stávkovú kanceláriu, ktorej sa regulácia netýka, a investuje do online herní. Mesto tvrdí, že s týmito licenciami nič nemá a vydáva ich ministerstvo financií.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hazard v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie