Denník N

Maďarič by už hlasoval za zrušenie amnestií, Kiska sľúbil Remiášovej boj (+ video)

Prezident Kiska objal na premiére Annu Remiášovú. Foto - Kancelária prezidenta
Prezident Kiska objal na premiére Annu Remiášovú. Foto – Kancelária prezidenta

Marek Maďarič je prvý politik Smeru, ktorý pripustil, že by hlasoval za. O amnestiách sa bude znovu hlasovať v marci alebo apríli. Smer aj SNS boli naposledy proti.

Prezident Andrej Kiska aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer) si v stredu večer pozreli premiéru filmu Únos o zavlečení prezidentovho syna do zahraničia.

Maďarič po filme režisérky a scenáristky Mariany Čengel Solčanskej ako prvý politik Smeru pripustil, že by hlasoval za zrušenie Mečiarových amnestií.

V sále bola aj matka Róberta Remiáša Anna Remiášová, ktorá počas filmu plakala. Od štvrtka sa Únos premieta v kinách po celom Slovensku.

Video: Premiéra filmu Únos (autor: Eugen Korda, .týždeň)

Kiska: Ľudia chcú vedieť pravdu

„Najsmutnejšie na filme je, že sa zakladá na pravde. Pred chvíľou som objal pani Remiášovú a povedal som jej, že jej sľubujem, že budeme bojovať,“ povedal Kiska po premiére. Prezident prišiel na film s dcérou Natáliou.

„Rozprávali sme sa o tom s otcom v aute. Ja si to nepamätám, ale mňa to dostalo. Boli to ľudia v mojom veku, ktorí bojovali za to, aby sa stala spravodlivosť, a spravodlivosť sa doteraz nestala,“ povedala Natália Kisková.

Prezident považuje za neprípustné, že zomrel mladý človek a niekto to nechce vyšetriť. „Drvivá väčšina ľudí chce, aby amnestie boli zrušené. Prieskum ukázal, že ľudia chcú vedieť pravdu,“ povedal Kiska o prieskume agentúry Focus.

„Kohokoľvek, kto dnes nebude hlasovať za to, aby sa prijal ústavný zákon za zrušenie amnestií, sa musíme pýtať, čo je asi dôvodom,“ dodal prezident.

Prezident SR Andrej Kiska (uprostred) prichádza na premiéru filmu Únos 1. marca 2017 v Bratislave. FOTO TASR - Dano Veselský *** Local Caption *** únos Michal Kováè mladší vražda Róbert Remiᚠmafia tajné služby polícia politika prepojenie
Prezident Andrej Kiska na premiére filmu Únos. Foto – tasr
Marek Maďarič. Foto - tasr
Marek Maďarič. Foto – tasr

Maďarič: Amnestie sú nemorálne

Maďarič mal nad filmom záštitu, čo uvádzali aj titulky. „Amnestie sú nemorálne, spor na politickej scéne sa vedie v právnej rovine. Je na konkrétnom poslancovi, ako sa zachová. Ja, najmä po tom, čo boli publikované právne stanoviská viacerých právnikov a sudcov, ktoré hovoria o tom, že sa dajú zrušiť amnestie, tak keby som bol poslancom, hlasoval by som za zrušenie amnestií,“ povedal Maďarič.

„Myslím, že to bude ponechané na rozhodnutie poslancov,“ povedal Maďarič na to, ako sa Smer zachová.

O amnestiách sa bude v Národnej rade znovu hlasovať v marci alebo apríli. Smer aj SNS boli naposledy proti, návrh na ich zrušenie poslanci odmietli už sedemkrát, prvýkrát v roku 2002.

„Mali by sa zrušiť okamžite, trvá to už príliš dlho,“ povedala o zrušení amnestií herečka Rebeka Poláková, ktorá hrá vo filme úlohu novinárky.

Brat Roberta Remiáša Branislav (vľavo) s hercom, ktorý hral Roberta vo filme. Foto – N
Premiéra filmu Únos. Foto - tasr
Premiéra filmu Únos. Foto – tasr

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie