Denník N

Fico verí videám, Danko riadi parlament aj ministerstvá a Kotleba rastie – Slovensko je rok po voľbách

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár po koaličnej rade. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár po koaličnej rade. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo sme si sotva vedeli predstaviť, a predsa sa stalo: športovca Fica zradilo srdce, Danko si hrkúta s Bugárom, Procházka zmizol a súkromníka z trhu vytláča šéf parlamentu.

Stačil jeden rok a politická mapa u nás je úplne prekreslená. Prečítajte si, čo sa na Slovensku dialo najmä vládnym stranám.

Kotleba stále rastie

Najväčším prekvapením volieb bol razantný vstup neofašistov do parlamentu: s ôsmimi percentami a 14 poslancami v rôznych odtieňoch hnedej. Rok po voľbách sa strana usadila v prieskumoch zavedených agentúr na podpore viac ako desiatich percent, v prieskume Polisu majú už 13 percent.

Podpora Kotlebovej strany pomaly stúpa napriek, či vďaka tomu, že pritvrdili a otvorená xenofóbia, antisemitizmus a vzlykanie za Slovenským štátom sú bežnou argumentačnou výbavou poslancov tejto strany. Ak platí, že skrytých voličov (tých čo výskumným agentúram neprezradia, koho volia) by mohli mať neofašisti, ich skutočná podpora by sa mohla blížiť aj k 15 percentám, teda k úrovni druhej najsilnejšej strany SaS.

Spojenectvo Danko-Bugár vydržalo

Kým pred voľbami Béla Bugár hovoril, že sa zmenil predseda SNS, no strana je stále taká istá, už pár dní po voľbách bolo všetko inak. Most so Sieťou vstúpil do vlády so SNS a Smerom a medzi Bugárom a Andrejom Dankom, niekdajším podpredsedom Jána Slotu, vypuklo veľké priateľstvo.

„Ďakujem Bohu za to, že som mohol poznať človeka, ktorý dokáže byť predsedom strany, smiať sa a je aj inej národnosti. Ďakujem za to, že som mohol v tejto koalícii bližšie spoznať človeka, s ktorým som si v živote nedal kávu, ako je pán Bugár,“ vravel Danko už o pár týždňov neskôr.

Po roku priateľstva je zrejmé, že SNS si vie odpustiť protimaďarskú rétoriku a ak sa v koalícii objaví napätie, tak je to medzi SNS a Smerom. Bugár hovorí: „Ani ja som nemohol predpokladať, že vznikne takáto koalícia a že sa spriatelím s predsedom SNS.“

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Fico po operácii pozvoľna padá, teraz má 23 percent

Aktívny športovec Robert Fico nečakane skolaboval len pár týždňov po tom, ako zložil v komplikovanej povolebnej situácii vládu. Zle mu prišlo počas ranného behu na hrádzi. Presnú diagnózu neprezradil, otázky o jeho zdravotnom stave ho znervózňujú. S veľkou pravdepodobnosťou mal infarkt a týždeň po prevoze do nemocnice mu v Národnom ústave srdcovocievnych chorôb voperovali dvojitý by-pass. Predseda vlády sa po prepustení z nemocnice nešetrí, nešiel ani na dlhodobý pobyt do kúpeľov, hoci mu to lekári odporúčali.

Jeho Smeru sa darí stále menej. Po rýchlom náraste popularity v čase utečenckej krízy až ku 40 percentám ešte v čase pred voľbami spadol Smer na januárových 23 percent a hoci to vyzerá, že sa jemne odrazil od dna, má teraz len okolo 25 percent.

Vzostup a pád Radoslava Procházku

Začiatkom roka 2016 to bol „gazda pravice“, dnes nik z politikov ani novinárov nevie, čo robí. Jeho Sieť neprežila sklamanie z toho, že má len desať poslancov. Skončil síce vo vláde, ale len s jedným ministrom a okamžitým rozkolom v strane. Dnes Sieť v parlamente zastupuje už len poslankyňa Alena Bašistová a Procházka od jesene, keď sa vzdal mandátu, už nie je ani poslancom. Hoci ho vláda a Súdna rada posielala do Luxemburgu ako sudcu Všeobecného súdu EÚ, výberová komisia ho nechcela, a tak zostal na Slovensku a uzavrel sa do súkromia.

Video: Začudované odpovede Radoslava Procházku 

Kapitán Danko a prvá facka pre SNS

Keď už v Smere panovali obavy, či Danko postupne nepreberie väčšinu ich voličov, SNS narazila na dva problémy: komunikačný amaterizmus a fixovanosť priaznivcov na osobu predsedu. Problém vznikol, keď Denník N začiatkom tohto roka zistil, že Danka jeho vlastný minister obrany povýšil z desiatnika na kapitána v zálohe. Šéf parlamentu to oduševnene bránil a bozkával pri tom kapitánske výložky, čo vyvolalo vlnu posmeškov. Danko sa dostal pod tlak verejnosti, ktorej bola kauza na posmech a zrušil si facebookové konto. Pád preferencií z takmer 14 na desať či deväť a aj pád Dankovej osobnej popularity o 15 percent ukazuje, ako silno sú voliči SNS naviazaní na osobu predsedu a že každý jeho škandál bude škandálom celej strany.

Kauza Bašternák zastavila Kaliňáka

Dnes je už jasné, že Robert Kaliňák sa raz po Ficovi premiérom za Smer nestane – je totiž príliš silno spojený s menom bratislavského podnikateľa, ktorý sa stal politickou kauzou roka. Len niekoľko dní po voľbách Denník N a týždenník Trend zverejnili články o tom, že stavebný podnikateľ Ladislav Bašternák je podozrivý z rozsiahlych daňových podvodov, no vyšetrovanie polícia zastavila. Bašternák prenajíma byt premiérovi a predal podiel vo firme ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, čo vyvoláva otázku, či nezasahoval do vyšetrovania.  Prípad rozbehol letnú vlnu protestov pred Bonaparte a opozičné pokusy o odvolávanie Fica aj Kaliňáka v parlamente a zrejme nenávratne pokazil povesť politika, ktorý bol roky jasnou dvojkou v Smere.

Z protestov opozicíe požadujúcej odstúpenie Kaliňáka. foto N - Tomáš Benedikovič
Z protestov opozicíe požadujúcej odstúpenie Kaliňáka. foto N – Tomáš Benedikovič

Keď chce premiér niečo oznámiť, nahrá si video na Facebook

Robert Fico zmenil komunikačnú stratégiu. Od volieb máva často namiesto tlačových konferencií len „vyhlásenia“ bez možnosti novinárskych otázok, aby sa k jeho voličom dostalo len to, čo im chce naservírovať. Viac sa dnes spolieha na sociálne siete – odkaz voličom posiela bez prostredníka, ktorý by ho mohol intepretovať inak, než si želá.  Zinscenované „porady“ s ministrom práce či financií sa ponášajú na formát ruského prezidenta Vladimira Putina, premiérov mediálny tím je však spokojný, že takto komunikujú s voličmi priamo. Fico na Facebooku nezanedbal ani politický lifestyle. Umýval si tvár v Dunaji, vešal krmítko pre sýkorky, alebo škrabkal služobného psa.

Video: Robert Fico sa ovlažuje v ľadovom Dunaji

Smer ako najsilnejšia strana nepresadil koncesionárske poplatky

Hoci má Smer až 49 z 80 koaličných poslancov, často ťahá za kratší koniec, hlavne pre nároky a neústupčivosť SNS. Ukázal to prvý spor vo vnútri koalície o zvyšovanie koncesionárskych poplatkov za služby RTVS, čo je dôležitá téma ministra kultúry a podpredsedu Smeru Mareka Maďariča. Danko a podpredseda SNS Anton Hrnko zvyšovanie poplatkov tvrdo odmietlo a pustila sa aj do šéfa RTVS Václava Miku, ktorý je blízky Maďaričovi a aj osobne do ministra kultúry.

Ešte ostrejší spor a opäť jednostranný krok SNS rozbehol chaos okolo cien elektrickej energie, na ktoré mal dozerať ďalší nominant Smeru Jozef Holjenčík. Ten z funkcie odišiel aj po silnom nátlaku SNS.

Danko vytlačil Regiojet a pretláča všade slovo národný

Predvolebná agenda SNS o konci „žltých vlakov,“ ktorú  emocionálne komunikoval Andrej Danko, sa veľmi rýchlo stala realitou. Danko trval na obnovení premávky IC vlakov a tak sa podarilo vyduriť súkromný Regiojet z hlavnej trate Bratislava – Košice. Toto opatrenie nahnevalo desaťticíce ľudí spokojných s cenami s službami Regiojetu.  ZSSK dnes už má prívlastok „národný dopravca“, cestujúci však majú menej možností ako cestovať vlakom.

Andrej Danko vypravuje vláčik? Foto – TASR
Andrej Danko vypravuje vlak národného dopravcu. foto – TASR

Šéf parlamentu sa netají, že riadi aj ministerstvá

Andrej Danko zrejme z neskúsenosti v politike odhaľuje to, o čom jeho kolegovia verejne nehovoria. Prvou otázkou je, kto riadi jeho ministerstvá – či autonómni ministri, alebo len poslušní nestraníci, ktorí vykonávajú jeho príkazy. Príkladom je ministerstvo obrany, ktoré riadi bývalý generál Peter Gajdoš. Úrad ministerstva najprv riadil Jozef Hudák, ktorý býva len pár desiatok metrov od domu, kde až do roku 2014 žil Danko. Hudáka po štyroch mesiacoch vystriedal ďalší bývalý sused predsedu SNS Ján Hoľko, s ktorým bol Danko v jednej firme.

Šéf SNS vôbec netajil svoj vplyv na štátnu železničnú spoločnosť a energetické distribučné firmy, ktoré by nemali riadiť politickí nominanti, ale zástupcovia štátu vybraní v transparentných konkurzoch.

Fico sa stretáva s protikorupčnými aktivistami

Premiér prekvapivo hoci bez záveru nadviazal kontakty s mimovládnymi organizáciami Nadácia Zastavme korupciu, Aliancia Fair-play a Transparency International a pozval si k sebe ich predstaviteľov. Roky pritom tieto organizácie kritizuje a spochybňuje. Či budú s Ficom nejako spolupracovať nie je jasné, mali by sa ale opäť stetnúť o dva týždne. Plán bol, že pôjde skôr o oťukávacie a neformálne stretnutie, na ktorom posúdime, či vieme nájsť spoločnú reč,“ hovoril šéf Nadácie Zastavme korupcie Pavel Sibyla.

Odborníci z financií čiastočne ovyplvňujú politické rozhodnutia

Mladí odborníci , ktorí sa pred niekoľkými rokmi postupne združili na ministerstve financií Petra Kažimíra okolo Martina Filka a radia ako efektívne míňať štátne prostriedky, začínajú mať vplyv na politické rozhodnutia tejto vlády. Príkladom by mohol byť obchvat Prešova, pri ktorom ministerstvo dopravy zmenilo svoje plány pod tlakom argumentov analytikov z ministerstva financií. Tím, ktorý teraz vedie Štefan Kišš, získal uznesením vlády aj poverenie vyjadrovať sa ku každej väčšej vládnej investícii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie