Denník N

Fico: Nech nám nehovoria, že sedíme v business class, keď sedíme v najnižšej triede

Premiéri krajín vyšehradskej skupiny. Foto – TASR
Premiéri krajín vyšehradskej skupiny. Foto – TASR

Štáty V4 vyzvali Brusel, aby sa dvojakou kvalitou potravín zaoberal. Chcú pokračovať v testovaní zloženia potravín predávaných pod tou istou značkou,

Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko budú pokračovať v spoločnej iniciatíve, ktorou chcú dosiahnuť odstránenie rozdielov v kvalite potravín tej istej značky od toho istého výrobcu v strednej a západnej Európe. Na dnešnom samite premiérov V4 vyzvali Európsku komisiu, aby sa touto témou začala vážne zaoberať.

Dohodli sa aj na vytvorení spoločnej pracovnej skupiny, ktorá sa bude témou zaoberať.

„Apelujeme na Európsku komisiu, aby prešetrila, či európska legislatíva reaguje dostatočne na tieto podvody,“ povedal o praktikách nadnárodných koncernov premiér Robert Fico. Dodal, že ak Európska komisia zaujme laxný prístup k postupu nadnárodných firiem, ktorý nás uráža, bude Slovensko iniciovať vlastnú legislatívu, aby sa tento postup v EÚ zmenil.

Podľa Fica nie je problém dvojakej kvality potravín v rôznych štátoch EÚ technickým problémom, aj keď ministri pôdohospodárstva tento aspekt zdôrazňujú. „Je to mimoriadne nebezpečný odkaz, že občania tej istej Európskej únie nemajú prístup k rovnakým výrobkom,“ doplnil.

Odvolal sa na výsledky porovnania zloženia a kvality 22 potravín rovnakej značky a toho istého výrobcu kúpených v Rakúsku a na Slovensku. Tie vo viacerých prípadoch vyzneli v neprospech výrobkov, ktoré sa dostali na slovenský trh, hoci ich inšpektori kupovali v predajniach vzdialených len asi 15 kilometrov od seba.

Fico tvrdí, že Slovensko bude v takýchto porovnaniach pokračovať, pretože rozdielnu kvalitu a zloženie výrobkov identických značiek považuje za neakceptovateľné. Dodal, že spotrebitelia nemôžu chodiť na nákup s lupou v ruke, aby si preverovali zloženie potravín známej značky.

„Ak Komisia dostatočne nezareaguje, je to len potvrdením, že sa zaoberá nepodstatnými vecami,“ povedal vo Varšave Fico. Myslí si pritom, že ide o podstatu Únie. „Buď sme si všetci rovní, alebo sa budeme podvádzať,“ dodal.

Hoci slovenský premiér pripomenul, že u nás predávané potraviny nadnárodných koncernov iného zloženia nie sú nebezpečné, pomohol si pri jeho priblížení prímerom z lietadla. „Nemôžu nám tvrdiť, že sedíme v business class, keď sedíme v najnižšej triede,“ dodal Fico.

Podľa poľskej premiérky Beaty Szydlovej, ktorá samit na podnet Fica zvolala, Poľsko podporuje všetky aktivity, ktoré dokážu odstrániť nepoctivé praktiky na trhu. Pripomenula, že poľské potraviny sú na vysokej úrovni a sú vysoko oceňované a nakupované v EÚ aj v tretích štátoch.

Český premiér Bohuslav Sobotka si myslí, že táto iniciatíva V4 by mohla byť pre Brusel budíčkom. Narážal na to, že niekoľko krajín už v minulosti na odlišné zloženie potravín pre rôzne trhy upozorňovalo, no Brusel tomu nevenoval dostatočnú pozornosť.

Takú skúsenosť priznal aj maďarský premiér Viktor Orbán. „My sme nahlásili už skôr tento problém, ale Európska komisia k tomu nepristupovala správne,“ dodal s tým, že takto sú občania strednej Európy občanmi druhej kategórie.

Pri zvýšení tlaku na Brusel by mohli podľa Sobotku poslúžiť aj výsledky štúdie zadanej českým ministerstvom poľnohospodárstva a porovnávajúcej kvalitu potravín predávaných v Česku, v Rakúsku, na Slovensku a v Maďarsku, ktoré majú byť v máji.

Európska komisia by tiež podľa českého premiéra mala zadať štúdiu zaoberajúcu sa kvalitou potravín, ktoré sa pod rovnakou značkou toho istého výrobcu predávajú v rôznych častiach EÚ, a následne by mala sprísniť pravidlá, aby nedochádzalo ku klamaniu spotrebiteľov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie