Denník N

Kováčik tvrdí, že v štyroch svojich prípadoch pravdepodobne podá obžalobu

Dušan Kováčik. Foto N – Tomáš Benedikovič
Dušan Kováčik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vysvetľoval, ako je to s informáciou, že za osem rokov nepodal ani jednu obžalobu. Nehovoril pravdu.

Prvýkrát po ôsmich rokoch sa možno stane, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik podá na súd obžalobu vo vlastnom prípade, ktorý dozoruje. Kováčik to povedal v stredu večer v relácii Téma dňa na TA3.

„S médiami nejak veľmi nekomunikujem, ale za posledné obdobie sa odohrali také skutočnosti a toľko vecí, že som sa rozhodol, že budem musieť reagovať,“ vysvetľoval Kováčik, prečo sa rozhodol prísť do televízie. „V médiách odzneli články, ktoré obsahovali veľké množstvo neprávd, poloprávd, veci vytrhnuté z kontextu, spustil sa hysterický atak voči mojej osobe.“

Denník N minulý týždeň informoval, že Kováčik od septembra redakcii tajil, či je pravda, že za posledných osem rokov nepodal ani jednu obžalobu. Informácie sprístupnili až na pokyn generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Kováčik tvrdil, že to netajil on, ale odbor generálnej prokuratúry. „Mne neboli doručené ani otázky,“ vyhlásil.

Denník N sa ho na to pýtal niekoľkokrát písomne, čo dokazuje aj e-mailová komunikácia redakcie. Otázky dostal Kováčik aj potom, čo generálna prokuratúra sprístupnila údaj, že za osem rokov osobne dozoroval 61 prípadov, ale nepodal ani jednu obžalobu.

„Sprístupnená informácia vám bola poskytnutá generálnou prokuratúrou. Špeciálny prokurátor sa nebude vyjadrovať k poskytnutým štatistickým informáciám,“ odpísala napríklad Kováčikova hovorkyňa 10. februára.

„V článku je uvedené, že ja som nedal informácie, všetko toto sú klamstvá a lži,“ tvrdil pritom Kováčik v televízii.

Ak aj pri prvej žiadosti o informácie pochybil odbor generálnej prokuratúry a nie on sám, od redakcie dostal pred zverejnením článku niekoľko ďalších žiadostí o vyjadrenie a všetky zamietol.

Kováčik

Za lož označil Kováčik aj to, že ide o 61 prípadov. „Nie je to 61 vecí, je to 16 vecí. Vysvetlím. Musíte mať vznesené obvinenie, inak nemôžete podať obžalobu. Z týchto 61 vecí iba v 16 prípadoch bolo vznesené obvinenie, iba v 16 prípadoch som mal možnosť podať obžalobu,“ vyhlásil Kováčik.

To, že vo zvyšných 45 prípadoch nebolo vznesené obvinenie, však neznamená, že ich Kováčik nemal pridelené alebo nemohol konať. Prokurátor rozhoduje nielen o podaní obžaloby, ale aj o tom, či schváli začatie trestného stíhania vo veci, alebo aj samotné obvinenie. Prečo v 45 prípadoch nedošlo ani len k vzneseniu obvinenia konkrétnej osobe, Kováčik nevysvetlil.

Opísal svoje prípady

Podrobne rozobral niektoré zo 16 prípadov, kde obvinenie vznesené bolo. Povedal, že štyri z týchto prípadov sú živé a pravdepodobne v nich bude podaná obžaloba.

V šiestich prípadoch Kováčik osobne zastavil stíhanie. O čo v nich išlo, nepovedal. Dva prípady postúpil na okresnú prokuratúru, v jednom prerušil stíhanie, lebo obaja obvinení boli vyhostení zo Slovenska. Dva prípady má vraj po kolegovi, ktorý odišiel do dôchodku. „Tie dve veci mám.“ Ďalší prípad odovzdal kolegovi a ten ho ukončil dohodou o vine a treste. „Vzhľadom na to, že som vedúci prokurátor a povedal som, že na pojednávania chodiť nebudem, čo je strata času.“

V jednom prípade Kováčik spracoval obžalobu, ale páchateľ zomrel. 

Hlas podobný Ficovi

Kováčik vysvetľoval aj to, prečo nevyšetril kauzu hlasu podobného Robertovi Ficovi. Dôvodom podľa neho bolo, že poslanec Bohumil Hanzel, ktorý mal byť zdrojom nahrávky Ficovho hlasu, odmietol pred orgánmi činnými v trestnom konaní vypovedať.

Kováčik aj napriek tomu mohol začať stíhanie vo veci a poslať nahrávku na analýzu. Vyšetrovateľka sa však podľa neho správne rozhodla to neurobiť. „Ona sa zaoberala aj skutočnosťou, že o aké podozrenie ide, o aký trestný čin. Ona to vyhodnotila v súlade so zákonom, kde konštatovala, že keby aj sa začalo stíhanie a sa konalo, tak toto by bolo premlčané, pretože išlo o trestný čin, kde bola premlčacia lehota päť rokov.“

Dvanásť miliónov v hotovosti vyvoláva smiech

Kováčik sa vyjadroval aj ku kauze Bašternák. Vysvetľoval, že zastavenie stíhania odobril preto, lebo daňová kontrola povedala, že miliónové vratky DPH podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi boli vyplatené v súlade so zákonom. K tomu, prečo ignoroval podozrenia Kriminálneho úradu finančnej správy, ktoré spochybňovali práve aj výsledky daňovej kontroly, sa nevyjadril.

„Takže 12 miliónov v troch splátkach, nezdvihnete aspoň obočie?“ spýtal sa Kováčika moderátor Peter Bielik. Kováčik sa iba zasmial a neodpovedal.

Budúci týždeň ústavnoprávny výbor rozhodne, či si pozve Kováčika a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby Kováčikovu nulu na konte vysvetlili.

„Úrad špeciálnej prokuratúry, špeciálny prokurátor, má v trestnom konaní autonómne postavenie,“ povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. „Generálny prokurátor môže iba preskúmať právoplatne skončenú trestnú vec, prípadne rozhodnúť o opravnom prostriedku v trestných veciach, ktoré osobne vydal špeciálny prokurátor, čo sa v minulosti stalo vo viacerých prípadoch, a to na základe konkrétnych medializovaných informácií vzbudzujúcich pochybnosti o správnosti postupu a rozhodnutia špeciálneho prokurátora, respektíve na základe písomných podnetov.“ Takto bude podľa Predajňovej Čižnár postupovať aj naďalej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie