Denník N

Maďarizácia Ameriky?

Viktor Orbán v Tusnádfürdő, na letnej univerzite svojej strany Fidesz v Sedmohradsku. Foto – TASR/AP
Viktor Orbán v Tusnádfürdő, na letnej univerzite svojej strany Fidesz v Sedmohradsku. Foto – TASR/AP

Ezoterické a nacionalistické bludy v Bielom dome.

Maďarsko sa mení na splnený sen konšpirátorov a antisystémistov. Zatiaľ sa tam však zjavne húfne nesťahujú. Asi preto, že raj nacionalistov bankrotuje a čoraz viac ľudí ženie do chudoby. Vývoj u susedov sa nás bezprostredne týka a poskytuje hŕbu poučenia.

Do stratených častí bývalého veľkého Uhorska, najmä do Sedmohradska, investuje maďarská vláda obrovské prostriedky, posiela tam školské vlastivedné výlety aj umelcov naklonených režimu. Jedným z ideológov resentimentu a nostalgie je Béla Hamvas, podľa ktorého Viktor Orbán dokonca pomenoval inštitút. Hamvas (1897, Prešov – 1968 Budapešť), ktorý prežil detstvo v Bratislave, napísal i pozoruhodné knihy ako Filozofia vína, ale vyznával aj zvrátenú rasovú pavedu. Keďže sa už nemôže brániť, posmrtne sa stal idolom kadekoho od Jobbiku až po poradcov Donalda Trumpa.

Hamvas blúznil o nadradenosti árijskej rasy a podfarboval to ezoterickými nezmyslami, snívaním o vyvolenom „novom ľudstve“ a – ó, aké súčasné – odmietaním plurality a demokracie. Jeho ideovým nepriateľom bol ľavicový estetik George Lukács, brilantný teoretik románu a veľmi zlý politický komisár.

Onedlho sa má odstrániť Lukácsova socha v budapeštianskom Parku svätého Štefana pri Dunaji. Dôvodom je aj židovský pôvod jedného z najvýznamnejších moderných umenovedcov. Na mieste pamätníka maďarské Šípové kríže pár mesiacov pred koncom vojny zastrelili stovky Židov a nahádzali ich do rieky. Proti návrhu na demontáž sa v parlamente ozvali iba traja opoziční poslanci.

Môžeme sa sporiť o tom, či si kontroverzný Lukács, ktorý počas Maďarskej republiky rád oponentom hojne udeľoval tresty smrti, (ne)zaslúži sochu. Keď pred rokom a pol v Székes­fehérvári vztýčili bronzového Bálinta Hómana, knihovníka, muzeológa a jedného zo strojcov maďarskej protižidovskej politiky, protestovali stovky ľudí aj diplomatický zbor. Orbán dostal varovný list aj od amerického kongresu.

Nenávistný ošiaľ naberá masové rozmery. Na Turíce sa opäť chystá „ľudová púť“ do Transylvánie na extra vypravených a ozdobených vlakoch. Pol milióna Maďarov, vrátane členov vlády, si spolu zaspieva hymnu Sikulov z roku 1921, patetický potrianonský žalospev. Jobbik už otvorene hovorí o potrebe džihádu, svätej vojny za znovuzrodenie maďarského pranároda v celej Karpatskej kotline.

K odkazu Bélu Hamvasa sa hlási aj Trumpov poradca pre boj s terorizmom, konšpirátor Sebastian Gorka. Narodil sa v Londýne emigrantom z Maďarska. Kedysi robil poradcu Orbánovi, ale neskôr túžil vytvoriť radikálnu stranu, ktorá nadviaže na Šípové kríže. Nepochodil, tak sa vrátil do USA. Nenávidí novinárov, Obamu označuje za „islamského teológa“, všade vidí sprisahania, migrantov a teroristov. V Bielom dome sa bude cítiť ako v Budapešti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie