Denník N

Brusel začal debatu, ktorú už mal mať za sebou

Jean-Claude Juncker. Foto – TASR/AP
Jean-Claude Juncker. Foto – TASR/AP

Až do minulého roka sa Únia tvárila, že existuje len jediná možnosť, čoraz hlbšia integrácia pre všetkých.

To najdôležitejšie na bielej knihe predsedu Európskej komisie o možných scenároch ďalšieho rozvoja Európskej únie je, že tieto možné scenáre pripúšťa ako legitímne alternatívy, o ktorých treba vážne diskutovať.

Až do minuloročnej dohody medzi britským expremiérom Davidom Cameronom a EÚ o tom, že niektoré úniové povinnosti pre Veľkú Britániu automaticky neplatia, a vlastne až do brexitu sa Únia tvárila, že pre ňu existuje iba jedna možná budúcnosť: bude do nej vstupovať čoraz viac krajín, integrácia bude čoraz hlbšia a k čoraz hlbšej integrácii budú všetci členovia smerovať povinne. Akákoľvek iná predstava sa automaticky označila za nacionalistickú a extrémistickú. Vo väčšine prípadov oprávnene, ale určite nie vždy.

Bruselskí ani mnohí národní politici a intelektuáli nedokázali rozlišovať medzi sebeckým populizmom a oprávnenou kritikou často naivného, pohodlného a až hazardérskeho prístupu Bruselu. Ten postavil všetko na jednu kartu. V záujme neustáleho demonštratívneho prehlbovania integrácie nechával za sebou nevyriešené problémy, zakrýval hlboké rozpory, uspokojil sa často len s formálnym plnením kritérií a trval na zachovaní jednoty za každú cenu.
Prijatie Grécka do eurozóny, v ktorej nemalo čo robiť, a jeho súčasné bezvýchodiskové trápenie sa v eurozóne, ktorú už malo dávno opustiť, je toho najlepším príkladom.

Treba si uvedomiť, že medzi krajnými možnosťami predloženými Jeanom-Claudom Junckerom, pokračovaním doterajšej politiky, čiže prehlbovaním integrácie za každú cenu, a tým, že z Únie zostane iba zóna voľného obchodu, existuje mnoho možností. O prvej sa ukázalo, že asi nebude fungovať, na druhej strane sa už európska integrácia dostala oveľa ďalej, než aby svoj zmysel opäť hľadala len v bezbariérovom pohybe tovaru.

Jednoduché však nebudú ani ostatné. Viacrýchlostná Európa môže opäť viesť k rozdeleniu kontinentu a pre Slovensko nie je jedno, v ktorom kole skončí. Integrácia podľa hesla „menej, ale efektívnejšie“ môže stroskotať na tom, že sa nedohodneme, čo by sa malo efektívnejšie integrovať – pozri spory o migračnej politike či spoločnej obrane. Ale to neznamená, že to nie sú reálne možnosti a že jedna z nich nie je pre Úniu najlepšia.

Podstatné však je, že sa Únia konečne dostala k debate, ktorá mala prebehnúť už pri jej vzniku. Možno ešte nie je neskoro.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko v jadre EÚ

Komentáre

Teraz najčítanejšie