Denník N

Skúsenosti rok po voľbách

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zistili sme, že jedna vec sú sny a druhá vec je reálna schopnosť zostaviť vládu.

Okolo parlamentných volieb 2016 a v nasledujúcom roku sme boli svedkami niekoľkých dôležitých lekcií.

Jedna sa týka dvojtýždenného moratória na zverejňovanie výsledkov predvolebných prieskumov. Kým časť novinárov mala posledné čísla k dispozícii, mohla len naznačiť, že okolo päťpercentnej hranice prichádza k dramatickej zmene, a hoci nevedno, ako by s takouto informáciou nakoniec voliči naložili, nedostali žiadnu šancu s tým niečo robiť.

Druhá súvisí s počiatočnou ochotou niektorých politikov spolupracovať s Kotlebovou stranou. Hoci povolebné debaty i neskorší vývoj ukázali, že si uvedomujú rozdiel, ktorý ich odlišuje od ĽSNS, nič nezaručuje, že u nich takáto túžba už nevznikne. Naopak, zdá sa, že niektorí chcú loviť tvrdou rétorikou Kotlebových voličov.

Iné poučenia sa týkajú zostavovania vlády. Zistili sme, že jedna vec sú sny a druhá reálna schopnosť dať dokopy koalíciu, nech už o nej máme akúkoľvek pochybnosť. Vieme aj to, že hneď dvaja ľudia, ktorí prejavili ambíciu viesť slovenskú vládu, napokon zatúžili po odchode do iných inštitúcií, než je slovenský parlament.

Ukázalo sa, že stranám, ktoré chceli vytvoriť pravicovú koalíciu, sa skôr či neskôr začali zmenšovať kluby, že štátnické vystupovanie niektorým politikom vydržalo týždeň, že mnohé osobné spory sa po voľbách ešte prehĺbili, čo vyvoláva otázku, či by alternatíva vydržala aspoň prvý rok.

Vidno tiež, že žiadať lídrov iných strán, aby sa pred voľbami vyjadrili, či so Smerom nikdy, alebo áno, a keď, tak za akých okolností, nemá veľký význam. A rovnako nemá veľký zmysel často až hysterická reakcia na výsledok, ktorý sme si nepriali, pretože tá bola miestami hanebnejšia ako to, na čo reagovala.

Väčší zmysel by bolo malo, keby strany, ktoré na spoluprácu so Smerom kývli, využili svoju nezastupiteľnosť v takomto spolku napríklad na to, aby Robert Kaliňák nezostal na poste ministra vnútra. Žiaľ, toto neurobili a podporiť tohto človeka potom museli aj po kauze Bašternák, keď už to, že na svojom poste nemá čo robiť, zbadal každý.

Rok po voľbách sme zase o niečo skúsenejší, i keď ťažko povedať, či sa to nakoniec premietne do reality.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie