Denník N

Smer Kisku toleruje, ale nepočúva

FOTO - TASR
FOTO – TASR

Poslanci vládnej strany nevyužili ponúkanú šancu vyhnúť sa trápnemu naprávaniu vlastnej chyby.

Prezident Andrej Kiska určite nepatrí medzi obľúbencov šéfa Smeru, ale na rétorike Roberta Fica to zatiaľ nebadať. Po porážke v súboji o prezidentský palác by sa pritom dalo čakať, že ich vzájomný vzťah bude neskrývane napätý.

No predseda vlády rozumne pochopil, že slovné vojny so zatiaľ veľmi populárnym Kiskom sú to posledné, čo rok pred parlamentnými voľbami potrebuje.

Aj preto Smer v podstate potichu prehliadol veľmi kritický Kiskov prejav o situácii v zdravotníctve či verejné (hoci nepriame) spochybňovanie pozície premiéra vo vzťahu k Rusku. Zároveň je to dôvod, pre ktorý sa vládna strana vyhýba ostrým reakciám v prípadoch, akým bolo napríklad prezidentovo veto pri poplatkoch u lekárov.

Dosť veľká hanba je už to, že jej poslanci v parlamente odhlasovali opak toho, čo presadzoval ich minister, preto necíti potrebu jatriť rany verejnou diskusiou, v ktorej argumentačne nemôže vyhrať.

Práve to je okamih, v ktorom sa doteraz veľmi príjemné správanie Smeru k prezidentovi mení k omnoho horšiemu. Nevidno totiž racionálne dôvody, prečo sa na Súmračnej rozhodli toto Kiskovo veto prehlasovať. Ideovo sú pri poplatkoch na jednej lodi, nezhodnú sa len v technikáliách. A tie Smer pobabral.

Veto mu dalo príležitosť dôstojne predísť chaosu a v pokoji prijať lepší zákon. Namiesto toho sa rozhodol ukázať svaly, pričom najpravdepodobnejším výsledkom bude, že sa v krátkom čase pokúsi nedostatky svojej úpravy napraviť. Rozdiel bude len v tom, že to vládnej strane umožní tváriť sa, že práve a len ona je tým, kto veci posúva k lepšiemu.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie