Denník N

Odstavili moderátora relácie Top Gear, fanúšikovia ho chcú naspäť

Clarkson doplatil na svoju aroganciu. Foto – TASR/AP
Clarkson doplatil na svoju aroganciu. Foto – TASR/AP

Televízia BBC odvolala moderátora legendárnej relácie Top Gear s kontroverznou povesťou – posledným prešľapom bol útok na asistenta produkcie. Státisíce ľudí žiadajú jeho návrat.

Moderátor BBC Jeremy Clarkson je jedným z mála ľudí, ktorí smú v obľúbenej relácii utrúsiť vtip podporujúci stereotypy. V motoristickej relácii Top Gear, ktorá je populárna aj na Slovensku, mu to britská televízia tolerovala. Až doteraz.

BBC Clarksona odvolala po tom, čo udrel päsťou asistenta produkcie Oisina Tymona, pretože po celodennom natáčaní nezabezpečil jedlo pre štáb.

Dvojsečný humor

„Hľadá sa nový moderátor Top Gear. Kandidát by mal byť starý, zle oblečený a pedantný, ale schopný chodiť načas do práce,“ napísal na svoj Twitter sarkastický moderátor Clarkson, ktorý z programu Top Gear spravil najobľúbenejšiu reláciu televízie BBC a stal sa najlepšie plateným zamestnancom britského média.

Motoristickú reláciu vedie od roku 1988 a v roku 2007 bol tvárou expedície, ktorá ako prvá zdolala polárny kruh na autách. Jeho kariéru však v rovnakej miere ako úspechy sprevádzajú sklamania.

Arogantným humorom moderátor a jeho kolegovia urazili viackrát. Raz napríklad Mexičanov. „Mexické autá proste vždy budú lenivé, slabé, obézne, oprú sa o plot a budú pozorovať kaktus,“ zaznelo v relácii.

Argentína podala oficiálnu sťažnosť, keď sa v dieli, ktorý nakrúcali v tejto krajine, objavilo auto s poznávacou značkou H982 FKL, ktorú si mnoho divákov vysvetlilo ako narážku na vojnu o Falklandy z roku 1982 – ozbrojený konflikt medzi Argentínou a Spojeným kráľovstvom. Clarkson tvrdil, že išlo o náhodu.

„Tomuto Suzuki sa treba vyhýbať ako nechránenému sexu s etiópskym transvestitom,“ povedal tiež.

A čo islamisti?

Prejavy moderátora viackrát kritizovali tiež médiá. Denník Guardian napríklad odporúčal Clarksonovi uťahovať si aj z organizovanejších a vplyvnejších skupín a menšín, než sú Mexičania či Afričania.

„Jeremy, prečo aj islamských fundamentalistov neopisujete ako lenivých a slabých?“ pýta sa Steve Coogan v komentári, ktorý kritizuje xenofóbne poznámky v prejavoch Clarksona.

S kolegom Tymonom spolupracoval Clarkson desať rokov, no to mu nezabránilo udrieť ho pre hlad.

BBC problém vyšetruje a Top Gear predbežne zrušili – nebude sa vysielať ani ďalšiu nedeľu.

Verejnosť útočníka podporuje a chce ho znova vidieť na obrazovkách napriek tomu, že ani fyzický útok uňho nie je novinkou. Na verejnom podujatí minulý rok Clarkson udrel britského novinára Piersa Morgana.

Státisíce fanúšikov už podpísali online petíciu, aby sa vrátil na obrazovku. Za jediný deň od vzniku petície za jeho návrat sa na stránke objavilo 350-tisíc podpisov divákov, ktorým bude kontroverzný moderátor chýbať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie