Denník N

Zakladateľ Ubera má slovenské korene, jeho pradedo prišiel zo zaniknutej dediny pod Vihorlatom

Problémy s obťažovaním žien vo firme pravdepodobne prispeli k odchodu jedného zo zakladateľov Uberu Travisa Kalanicka. Foto – TASR/AP
Problémy s obťažovaním žien vo firme pravdepodobne prispeli k odchodu jedného zo zakladateľov Uberu Travisa Kalanicka. Foto – TASR/AP

Travis Kalanick, 64. najvplyvnejší muž na svete, v poslednom čase čelí sérii škandálov.

Ešte pred pár rokmi ho mimo Silicon Valley poznal len málokto, teraz je jeden z najbohatších ľudí na planéte. Spoločnosť Uber, ktorú spoluzakladal, revolučne zmenila dopravu v mnohých mestách po celom svete.

Magazín Forbes aj preto Travisa Kalanicka zaradil na 64. miesto najvplyvnejších ľudí na svete, hneď za sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. V roku 2015 ho magazín Time vybral medzi finalistov ankety osobnosť roka.

V jeho príbehu je aj výrazná slovenská stopa, jeho rodina z otcovej strany prišla zo Slovenska. Jeho pradedo sa volal Ján Kalanin a pochádzal z malej horskej dediny Valaškovce.

Z tejto obce pod Vihorlatom na východe Slovenska momentálne stojí len murovaný gréckokatolícky kostolík. Od roku 1937 dedina neexistuje, ľudí presťahovali do Humenného a z Valaškoviec sa stala vojenská strelnica.

Z baní k startupom

Ján Kalanin odišiel do Ameriky koncom 19. storočia, podobne ako skoro tretina ľudí z tejto dediny. Desiatky z nich sa už domov nevrátili a zostali žiť v Amerike.

Ako mnohí iní Slováci, aj Ján Kalanin robil v bani. Najskôr v Pensylvánii, potom v Ohiu a napokon sa začiatkom 20. storočia presťahovali do mestečka Stockett, v Montane na opačnom konci USA, blízko kanadských hraníc.

„Valaškovčania dolovali uhlie v Stockette pre Veľkú severnú železnicu od roku 1895 až do 20. rokov minulého storočia,“ hovorí Suzanne Bubnash Walker, amatérska genealogička, ktorej dedo tiež pochádzal z tejto dediny.

Kalaninovci, ktorí sa v novej vlasti pre výslovnosť začali volať Kalanickovci, si časom kúpili farmu, na ktorej vychovali najmenej 8 detí. Otec Travisa Kalanicka sa už narodil v Kalifornii, kam sa časť rodiny presťahovala.

Travis Kalanick sa v Los Angeles narodil v roku 1976. Štúdium na Kalifornskej univerzite nedokončil, v roku 1998 odišiel a založil svoj prvý startup – službu na zdieľanie súborov Scour, ktorá však pre žaloby za porušenie autorských práv skrachovala.

Najznámejší Američania so slovenskými koreňmi

  • Jon Bon Jovi – spevák, slovenský pôvod mala jedna jeho babka
  • Eugen Cernan – posledný človek, ktorý stál na Mesiaci, starí rodičia pochádzali z Vysokej nad Kysucou
  • Michael Novak – spisovateľ, teológ, filozof, poradca prezidentov, všetci starí rodičia pochádzali z východného Slovenska
  • Andy Warhol – zakladateľ pop artu, jeho rodičia pochádzali z obce Miková
  • Paul Newman – herec, jeho mama sa narodila v Humennom ako Tereza Fecková
  • Jon Voight – herec, jeho dedo Juraj Vojtko sa narodil v Košiciach, jeho dcéra je Angelina Jolie

Druhý podobný startup, Red Swoosh, dopadol lepšie a Kalanick ho predal za zhruba 20 miliónov dolárov. Otázka bola, čo ďalej.

Vznik Ubera

Bolo to v zasneženom Paríži 2008, kde sa Travis Kalanick spolu s Garrettom Campom zamyslel nad možnosťou privolať si taxík jedným dotykom na obrazovke smartfónu.

Po návrate sa Camp pohrúžil do konceptu a kúpil doménu UberCab.com (tak sa pôvodne volal Uber). Nakoniec na projekt nahovoril aj Kalanicka, ktorý sa neskôr nazval „hlavný inkubátor“ projektu.

„Vedel som, že na tento veľký nápad treba mať guráž, a on vo mne vzbudzoval dojem, že ju má,“ povedal Camp podľa Vanity Fair.

Na začiatku išlo o objednávanie si luxusných limuzín, prvými zákazníkmi v San Franciscu boli rodičia Travisa.

Uber sa však rýchlo rozšíril. Momentálne funguje v 543 mestách, vrátane Bratislavy. Cez Uber sa dajú doručovať balíky, jedlo či dokonca objednať si helikoptéru. Kalanick sa neskôr stal riaditeľom spoločnosti.

„Niečo ako jeho spoločnosť predtým svet nezažil. Uber je pravdepodobne najrýchlejšie rastúci startup v histórii. Z Ubera sa dokonca stalo aj sloveso, podobne ako z Googla,“ napísal Time pred vyše rokom.

Séria škandálov

Uber má momentálne hodnotu necelých 70 miliárd dolárov, vďaka čomu je jednou z najväčších súkromných firiem na svete, nie ďaleko za Volkswagenom. Pravdou však je, že posledný rok bol pre firmu stratový. A nepomohli jej ani posledné škandály spoločnosti a jej riaditeľa Kalanicka.

Najskôr ho mnohí kritizovali po tom, čo sa šoféri Ubera nepridali k solidárnemu štrajku taxikárov, keď americký prezident Donald Trump zaviedol zákaz vstupu ľudí zo 7 moslimských krajín a na letiskách držali stovky ľudí.

Po vlne kritiky Kalanick odstúpil z výboru poradcov Donalda Trumpa, kde je napríklad aj Elon Musk.

Následne zverejnila bývalá zamestnankyňa Ubera blog, v ktorom sa podelila so svojimi skúsenosti so sexizmom na pracovisku. Jej sťažnosti firma bagatelizovala. Dvestotisíc ľudí si preto odinštalovalo aplikáciu Uber.

Najnovší škandál sa týka samotného Travisa Kalanicka. Bloomberg zverejnil video, na ktorom sa doťahuje so šoférom Ubera, ktorý mu vyčíta, že znižuje ceny a on na tom stráca.

„Niektorí ľudia neradi preberajú zodpovednosť za svoje vlastné sračky. Vinia za všetko vo svojom živote niekoho iného. Veľa šťastia,“ rozlúčil sa nahnevaný Kalanick.

Svojské správanie ukazoval 40-ročný startupista aj v minulosti. „Nazvali ho vizionár, narušiteľ, génius aj blb (jerk),“ napísal Time.

Magazín Economist však dodal, že na posledné škandály zareagoval „obratne“. Okrem iného v stredu povedal, že sa pokúsi polepšiť.

„Musím sa od základov zmeniť ako líder a dospieť,“ napísal Kalanick. „Toto je prvýkrát, čo som ochotný pripustiť, že potrebujem pomoc v otázke líderstva, a som odhodlaný ju dostať.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie