Denník N

Teraz.sk preverí Správna rada TASR aj parlamentný výbor

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vstup investora blízkeho Slavii Capital do verejnoprávnej agentúry musí jej riaditeľ vysvetliť správnej rade aj poslancom.

Riaditeľ verejnoprávnej tlačovej agentúry TASR Jaroslav Rezník bude vysvetľovať, prečo jeden z jej portálov vlastní akciovka a cez ňu aj súkromná firma Miloša Juríčka blízkeho Slavii Capital. Debata o tom ho čaká 14. marca na rokovaní správnej rady agentúry a 16. marca na rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Správnu radu o to požiadal minister kultúry Marek Maďarič.

„S pánom Maďaričom som sa stretol. Za dôležitú považujem históriu toho projektu, že sa naštartoval niekedy v roku 2013, vtedy som tam žiadne prepojenie na Slaviu Capital nevidel, videl som veľmi racionálny projekt, ktorý bol racionálny z hľadiska finančného aj z hľadiska pridanej hodnoty pre TASR,“ povedal predseda Správnej rady TASR a bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Vladimír Masár.

O portále Teraz.sk už Masár hovoril aj s riaditeľom TASR. Jaroslav Rezník podľa neho na najbližšiu správnu radu o necelé dva týždne predloží materiály a návrhy riešenia „aj v súvislosti s potenciálnymi rizikami vo vzťahu ku kredibilite TASR“.

Masár nechcel komentovať, ako vníma to, že portál, ktorý sa tvári, že je iba súčasťou verejnoprávnej TASR, financovanej zo štátneho rozpočtu, preferoval predsedu SNS Andreja Danka. „Oboznámime sa s analýzou, ktorá by mala dať odpoveď aj na niektoré z podozrení, ktoré spomínate.“

Riiaditeľ TASR Jaroslav Rezník s premiérom Robertom Ficom v priestoroch agenúry. foto - TASR
Riaditeľ TASR Jaroslav Rezník s premiérom Robertom Ficom v priestoroch agenúry. Foto – TASR

Dva dni po zasadnutí rady sa Rezníka na financovanie Teraz.sk budú pýtať aj poslanci na výbore pre kultúru a médiá. Rezník tam ide so správou o TASR za druhý polrok 2016.

„Nemyslím si, že princíp je úplne zlý, ale potom je veľký tlak na to, aby súkromný kapitál so sebou neniesol istý typ kontroverzie, čo sa v tomto prípade stalo,“ povedal poslanec OĽaNO a člen výboru Jozef Viskupič. 

„Keď tam existuje reálne dohľadateľné prepojenie na investičnú skupinu alebo akéhokoľvek oligarchu, tak agentúra, ktorá je platená aj z verejných zdrojov, de facto prispieva k oligarchizácii verejného priestoru. To považujem za alarmujúce.“

Viskupič hovorí, že po tomto bude treba pravdepodobne úplne zakázať možnosť vstupu súkromného investora do verejnoprávneho média. „Oligarchizácia mediálneho prostredia je to najťažšie, čomu v tejto chvíli čelíme.“ Vstup akciovky do Teraz.sk po roku 2013 Viskupič zaregistroval a aj sa na to pýtal Rezníka, „ale to prepojenie v tom roku nedohľadal“.

Rezník odpovedá, že nevedel, že Juríček bol prepojený na Slaviu Capital. Samotný Juríček hovorí, že so spoločnosťou funguje len ako „koinvestor“.

Minister kultúry Marek Maďarič vraví, že o zmene vlastníckej štruktúry Teraz.sk nevedel.

„Kriticky vnímam trend, že do súkromných médií vstupujú ako vlastníci silné ekonomické subjekty, a oprávnene sa tak otvára otázka nestrannosti týchto médií. O to dôležitejšie je ochrániť od takýchto vplyvov a rizík médiá verejnoprávne. Preto ma vyrušuje a prekáža mi aj nepriame prepojenie verejnoprávneho média s významným súkromným subjektom alebo situácia, že verejnoprávne médium môže byť vystavené podozreniu z takéhoto prepojenia a tým aj riziku možného vplyvu,“ vyhlásil Maďarič.

Podľa ministra „nie je vhodné, aby verejnoprávne médium v tvorbe svojich informačných výstupov bolo čo i len nepriamo spojené s významným súkromným ekonomickým subjektom“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie