Denník N

Ženy musia zarábať menej, pretože sú menej inteligentné, šokoval radikálny poľský europoslanec

„Nie som Charlie, som za trest smrti,“ oznámil kontroverzný politik Korwin-Mikke po útokoch na Charlie Hebdo v roku 2015. Foto – TASR/AP
„Nie som Charlie, som za trest smrti,“ oznámil kontroverzný politik Korwin-Mikke po útokoch na Charlie Hebdo v roku 2015. Foto – TASR/AP

Janusz Korwin-Mikke následne svoje slová hájil na blogu nevyzdrojovaným grafom inteligencie mužov a žien.

Keď v stredu preberal Európsky parlament nerovnosť zárobkov mužov a žien, v takmer prázdnej sále svoj názor povedal aj poľský europoslanec Janusz Korwin-Mikke (74). Nehovoril dlho, ale zaujal.

„Viete, na ktorom mieste v poľskej olympiáde teoretickej fyziky skončila prvá žena? Na 800. Viete, koľko žien je medzi sto najlepšími hráčmi šachu? Žiadna. Samozrejme, že ženy zarábajú menej ako muži, pretože sú slabšie, menšie a menej inteligentnejšie, a tak musia zarábať menej. To je celé,“ povedal krátko poslanec, ktorý je známy svojimi škandálmi.

Nemali by tu sedieť

Na jeho slová okamžite zareagovala rozhorčená španielska europoslankyňa Iratxe García Pérez.

„Podľa vás by som nemala mať právo sedieť tu ako členka Európskeho parlamentu,“ povedala.

„Viem, že vás to bolí a trápi, že dnes ženy majú právo sedieť v tejto sále a reprezentovať ľudí s takými istými právami, ako máte vy. Som tu, aby som bránila európske ženy pred takýmito mužmi,“ dodala.

Korwin-Mikke čelí pre svoj výrok na adresu žien vyšetrovaniu. Kontroverznému poľskému politikovi hrozí pokuta a dočasné zbavenie hlasovacích práv aj dočasný zákaz účasti na aktivitách parlamentu.

Predseda europarlamentu Antonio Tajani oznámil, že začal vnútorné vyšetrovanie na základe sťažnosti hneď niekoľkých poslaneckých kolegov Korwina-Mikkeho.

Poľský europoslanec, ktorý nie je členom žiadnej frakcie, zastupuje v parlamente stranu Sloboda (predtým Korwin), ktorej sám predsedá.

Nie treba ignorovať

Vo štvrtok sa na svojom blogu snažil svoje tvrdenie obhájiť. Publikoval graf rozloženia inteligencie v populácii mužov aj žien, no nie je jasné, odkiaľ čerpal údaje. „Z neho vyplýva, že medzi mužmi je viac géniov aj viac idiotov,“ napísal.

Nebolo to prvýkrát, čo tento kontroverzný politik hovoril, že ženy sú menej múdrejšie ako muži.

Pre Observer v roku 2014 tiež povedal, že takmer polovica žien, ktoré hovoria, že nechcú mať sex, len predstiera váhanie a muži by ich mali ignorovať.

Mal aj svojskú teóriu, ako muži cez spermie ovplyvňujú ženy. „Semeno pravdepodobne nevyjde nazmar, pretože príroda zvyčajne využíva materiál, ktorý má. Je hypotéza, že postoje mužov sa prenášajú na ženy cez semeno, ktoré vniká do tkaniva,“ povedal pre magazín.

Ako napísal Observer, hovoril to ako učiteľ, ktorý žiakom vysvetľuje základnú lekciu.

Korwin-Mikke v minulosti na seba upozornil mnohými rasistickými, antisemitskými a antifeministickými poznámkami. V roku 2015 ho parlament potrestal za hajlovanie v rokovacej sále, vlani potom za hanlivé výroky voči migrantom. Prirovnal migrantskú vlnu k „exkrementom“.

V roku 2014 vyfackal Korwin-Mikke vo Varšave svojho oponenta, niekdajšieho disidenta a ministra Michala Boniho.

V parlamentných voľbách v roku 2015 sa jeho strana KORWIN tesne nedostala do parlamentu. Radikálna protieurópska a protiimigrantská strana je však populárna medzi mladými ľuďmi, volilo ju 20 percent poľských študentov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie