Denník N

Ficov poradca Tomáš tvrdí, že hľadajú kompromis, ako zrušiť Mečiarove amnestie

Erik Tomáš. Foto – TASR
Erik Tomáš. Foto – TASR

Za zrušenie amnestií bude možno viac poslancov Smeru.

Poslanec Smeru a mediálny poradca premiéra Roberta Fica Erik Tomáš hovorí, že v Smere hľadajú kompromis, ako zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara.

„Aj ja interne vyvíjam iniciatívy, aby sme hľadali cestu, ako to urobiť. Tie riešenia by mali byť kompromisom medzi prirodzenou spoločenskou objednávkou a tým, aby to bolo právne čisté,“ povedal Tomáš pre Hospodárske noviny.

Poslanec a bývalý redaktor televízie Markíza hovorí, že sám sa v minulosti ako reportér venoval Lexovým kauzám vrátane únosu Michala Kováča mladšieho, „zároveň som mal veľmi dobrý vzťah s pánom zosnulým prezidentom“.

Tomáš nepovedal, v čom má kompromis spočívať alebo ako bude on sám v parlamente hlasovať.

„My predsa neobhajujeme Mečiarove amnestie, my ich považujeme za amorálne. Na druhej strane je tu princíp právnej istoty.“

Druhá skupina právnikov

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) v stredu ako prvý politik Smeru vyhlásil, že ak by bol poslancom, hlasoval by za zrušenie amnestií. Odvolal sa na posledné stanovisko významných právnikov, ktorí povedali, že amnestie sa dajú zrušiť ústavným zákonom.

„Je to skupina významných právnikov, ale je tu rovnako skupina renomovaných ústavných právnikov, ktorí tvrdia, že to možné nie je,“ hovorí Tomáš.

Druhá skupina, ktorá je proti zrušeniu, sa však nesformulovala do žiadnej skupiny a nevydali ani spoločné vyhlásenie.

Video: Premiéra filmu Únos (autor: Eugen Korda, .týždeň)

Spojme sa proti korupcii

Tomáš zároveň označil Alianciu fair-play, Transparency International a Nadáciu Zastavme korupciu za „tri renomované mimovládne organizácie, ktoré sa dlhodobo venujú problematike“ boja proti korupcii. Predstaviteľov všetkých troch mimovládok tento týždeň prijal Robert Fico.

„Dúfame, že tých stretnutí bude viac,“ povedal Tomáš. Prečo sa Fico stretáva s organizáciami, ktoré predtým kritizoval? „Spúšťacím momentom je nedobré vnímanie korupcie. Ľudia majú vnímanie, že je tu obrovská korupcia,“ povedal Tomáš.

Zodpovednosť je podľa neho „na vládnych, ale aj opozičných stranách“. „Ak chceme niečo urobiť s vnímaním korupcie, mali by sme sa všetci spojiť.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie