Denník N

Fico pri Mečiarových amnestiách navrhuje zmenu ústavy, právnik to považuje za zbytočné

Právnik Kubina hovorí, že by išlo o neštandardné riešenie. „Štát by už neriadil volený parlament, ale zbor nevolených úradníkov.“

Premiér Robert Fico by chcel zmeniť ústavu tak, aby mal Ústavný súd právomoc povedať, či je možné amnestie zrušiť. Povedal to dnes vo videu na svojom facebookovom profile.

„Aby sme dali Ústavnému súdu právomoc ešte predtým, ako budeme hlasovať o zákone o zrušení amnestií, či vôbec je takýto postup možný. Ak Ústavný súd povie, že je možné zrušiť amnestie, nevidím žiadny dôvod, prečo by sme to nemohli urobiť,“ povedal Fico.

S premiérovým návrhom nesúhlasia právnici Peter Kubina a Peter Kresák (poslanec za Most-Híd) a ani poslanec Ján Budaj (OĽaNO).

Parlament bude o ústavnom zákone o zrušení Mečiarových amnestií rokovať o tri týždne. Bez hlasov poslancov Smeru či SNS prejsť nemôže.

Minister kultúry Marek Maďarič na premiére filmu Únos tento týždeň povedal, že by hlasoval za ich zrušenie.

Na konci januára podpísali spoločné vyhlásenie bývalí ústavní sudcovia, právnici venujúci sa ústavnému právu, ale aj sudcovia Najvyššieho súdu a akademici. Žiadajú v ňom zrušenie amnestií.

Agentúra Focus vydala tento týždeň prieskum, v ktorom až 63 percent ľudí je za zrušenie amnestií.

Kresák navrhuje opačné riešenie

Ústavný právnik a poslanec Kresák navrhuje opačné riešenie ako Fico: dať Ústavnému súdu možnosť posúdiť, či je zrušenie amnestií v súlade s ústavou, ale až potom, ako sa amnestie zrušia. Predtým sa to podľa neho nedá urobiť. „Neviem, odkiaľ má pán premiér tento nápad, ale ja už som ohlásil aj kolegovi Bélovi Bugárovi môj nápad, ktorý by bol opačný: že by sme dali do ústavného zákona o zrušení amnestií ustanovenie, že Ústavný súd smie posúdiť ústavnosť tohto zákona.“

Teraz podľa Kresáka Ústavný súd nemôže posudzovať ústavné zákony. Môže posudzovať bežné zákony. Kresák by dal Ústavnému súdu možnosť posúdiť iba tento jeden konkrétny ústavný zákon o zrušení amnestií. „Dalo by sa to urobiť práve doplnením Budajovho návrhu. Bolo by to úplne výnimočné riešenie.

Problém je v tom, že to, čo navrhuje pán premiér, je príliš veľký zásah do suverenity. Po prijatí, to je iná vec. Bude o tom diskusia, ale prihováral by som sa za riešenie – prijať ústavný zákon o zrušení amnestií a rozšíriť ho o článok, že ústavnosť zákona môže posúdiť Ústavný súd.“

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár potvrdil, že jeho poslanci budú hlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií. „Tak, ako sme hlasovali v minulosti, tak budeme hlasovať aj teraz. Ja si tú dobu pamätám – čo sa vtedy dialo, bolo pekné svinstvo,“ povedal dnes Bugár.

Premiéra Fica však neplánuje presviedčať, aby svoj názor zmenil. „Keď má právnik iný názor, tak neviem, akým spôsobom ho môžeme presvedčiť.“ Smer aj SNS boli s Mečiarovým HZDS spoločne vo vláde (2006 – 2010).

Budaj hovorí o právnej kľučke

„Robert Fico by urobil lepšie, keby načúval svojim kolegom, ktorí upozorňujú, že nie všetko sú paragrafy, ale že agendou sociálnych demokratov je odnepamäti spravodlivosť. Je to právna kľučka, ktorá chce odviesť tému z Národnej rady,“ povedal Ján Budaj.

„Národná rada je jediný orgán, ktorý môže prijímať ústavné zákony a môže zrušiť amnestie. Aby to mohol urobiť, nie je potrebné meniť ústavu. Ak chce Robert Fico zrušiť Mečiarove amnestie, stačí, ak dá poslancom svojho klubu najavo vôľu, a oni tie amnestie zrušia.“

grafweb_kolac-01-01

Podľa právnika ide o neštandardné riešenie

K Ficovmu návrhu sa vyjadril aj právnik Peter Kubina. „Bez podsúvania akéhokoľvek zlého úmyslu mi navrhované riešenie pripadá – obrazne povedané – ako pokus odkopnúť loptu nie do autu, ale do jazera za plotom štadióna,“ povedal o Ficovom najnovšom návrhu k zrušeniu Mečiarových amnestií Kubina.

„Zákonodarná moc je najvyššou mocou v štáte, ktorá môže meniť ústavu a napríklad aj úplne zrušiť Ústavný súd. Ide o moc s najväčšou mierou suverenity a legitimity získanej v demokratických voľbách priamo od občanov ako zdroja všetkej štátnej moci. Pre fungovanie demokratického právneho štátu by bolo priam toxické, ak by suverenita ústavodarnej moci reprezentovanej kvalifikovanou väčšinou demokraticky volených a demokraticky odvolateľných zástupcov ľudu bola preventívne obmedzovaná mocou siedmich nevolených a neodvolateľných sudcov. Štát by už neriadil volený parlament, ale zbor nevolených úradníkov,“ dodáva Kubina v reakcii na Ficovo video.

„Ani si radšej nechcem predstavovať, k akému rozvratu inštitúcií by to mohlo viesť. Ak si však chceme pre názornú ilustráciu predstaviť, ako by to asi fungovalo, tak si skúsme predstaviť, ako by Ústavný súd rozhodoval o návrhu ústavného zákona, ktorého predmetom by bolo nie zrušenie amnestií, ale napríklad zrušenie samotného Ústavneho sudu.“

Kubina oceňuje snahu o nájdenie riešenia. „Je mi jasné, že riešenie tejto situácie nemôže byť úplne štandardné, lebo samotný problém, ktorý chceme riešiť, je neštandardný. Ale mali by sme sa pokúsiť o riešenie, ktoré bude v rámci možností súčasného platného práva čo najštandardnejšie. A takým riešením je prijatie navrhovaného ústavného zákona bez akýchkoľvek zásahov do platných pravidiel systému bŕzd a protiváh v demokratickom právnom štáte.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie