Denník N

Je Kisľak najnebezpečnejší diplomat v USA? Veterán ruskej diplomacie čelí neočakávanej pozornosti

Ruský veľvyslanec v USA Sergej Kisľak. Foto – AP
Ruský veľvyslanec v USA Sergej Kisľak. Foto – AP

Ľudia blízki Trumpovi sa stretávali s dlhoročným ruským veľvyslancom v Spojených štátoch, ale nechválili sa tým. „Len si robí svoju prácu,“ bránia ho v Moskve.

„Nemôžem si pomôcť a nebyť zvedavá… stretol sa ruský veľvyslanec s každým okrem mňa?“ vtipkovala na Instagrame americká herečka Sarah Jessica Parkerová, známa zo seriálu Sex v meste.

A odpoveď z ruského ministerstva zahraničných vecí netrvala dlho. Jeho hovorkyňa Maria Zacharovová sa nechala odfotiť, ako jej odpovedá: Sarah, ak to chceš tak veľmi, môžeme ti pomôcť stretnúť ruského veľvyslanca.

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker) on

Ani jedna z nich síce nenapísala jeho meno, ale mali, samozrejme, na mysli 66-ročného ruského veľvyslanca v Spojených štátoch Sergeja Kisľaka.

Trumpova spojka s Putinom?

Jeho meno posledné týždne neustále vyskakovalo v aférach najbližších ľudí okolo amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí nepriznali, že s ním boli v kontakte. A to napriek podozreniu spravodajských služieb, že sa Kremeľ pokúsil ovplyvniť americké prezidentské voľby.

Nepriznaný telefonát s veľvyslancom Kisľakom v deň uvalenia nových amerických sankcií na Rusko donútil odstúpiť Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna.

Keď sa ukázalo, že o stretnutiach počas volebnej kampane s ruským veľvyslancom nehovoril všetko ani minister spravodlivosti Jeff Sessions, čelil výzvam na odstúpeniu aj on.

A rovno v Trumpovej veži sa stretával s Kisľakom aj Trumpov zať Jared Kuschner, čo však radšej v predstihu priznali pre New York Times.

Kto je Sergej Kisľak, že toľkí ľudia okolo Trumpa cítili potrebu sa s ním zhovárať bez toho, aby to priznali?

Pred jedenástimi rokmi sa s ním napríklad stretol aj bývalý slovenský minister zahraničia a občiansky aktivista Pavol Demeš. V tom čase bol Kisľak veľvyslancom v Belgicku, kde bol akreditovaný ako ruský diplomat pri NATO.

„Bol málovravný,“ spomína si dnes na stretnutie Demeš, ktorý si ho vtedy aj odfotil. „Zaujal ma výraz jeho tváre, sedí k jeho portrétu,“ povedal Demeš Denníku N.

Kisľak má za sebou viacero zaujímavých funkcií v Spojených štátoch. Na začiatku 80. rokov, ďaleko pred koncom studenej vojny, bol napríklad druhým tajomníkom zastupiteľstva Sovietskeho zväzu pri OSN v New Yorku, druhú polovicu 80. rokov zase prvým tajomníkom vo Washingtone.

Potom dlhší čas pôsobil na ruskom ministerstve v Moskve, aby sa v roku 2008 znovu vrátil do štátov, tentoraz už ako mimoriadny veľvyslanec. Pôsobí tam už deviaty rok, čo je ďaleko za bežným štandardom.

Ruský server Meduza zhrnul niekoľko základných postrehov o veľvyslancovi, ktorý dostal od Politica prívlastok „najnebezpečnejšieho diplomata vo Washingtone“: počas sovietskych čias sa staval kladne k Spojeným štátom, rád sa tam stretáva s vplyvnými ľuďmi, rozpráva skvelo po anglicky, no a vždy sa drží oficiálneho názoru Kremľa, ako sa na lojálneho diplomata z Moskvy patrí.

Zákulisný hráč

Bývalý americký veľvyslanec v Rusku McFaul pre NYT povedal, že raz s ním zažil fantastickú večeru s 50 rôznymi ľuďmi vrátane predstaviteľov Obamovej administratívy, ktorí sa podieľali na politike voči Rusku. „Bol som očarený, ako sa vedel socializovať, zabávať – a vždy s jasným politickým cieľom,“ povedal McFaul.

„Pracoval som sa v Amerike tak dlho, že poznám všetkých,“ hovorí o sebe Kisľak.

„Je to veterán ruskej diplomacie, človek, na stretnutie s ktorým sa ťažko zabúda,“ povedal o ňom zase bývalý šéf CIA John McLaughlin.

Na druhej strane, ako píše Meduza, sám Kisľak sa vyhýba verejným vystúpeniam v televízii či rozhovorom s novinármi. Pre širšie publikum je podľa ruského servera prakticky neznámym človekom. Dokonca ani netweetuje, ale radšej organizuje „jazzovú diplomaciu“ s ruským muzikantom Igorom Butmanom.

Minister spravodlivosti Sessions o ňom hovorí ako o klasickom sovietskom type ambasádora, ktorý obhajuje líniu Kremľa.

Americká televízia CNN o ňom špekulovala pomocou nemenovaných zdrojov zo spravodajskej komunity ako o ruskom agentovi. Hovorkyňa ruskej diplomacie to poprela a vyzvala CNN, aby prestala šíriť „fejky“.

Úvahy o špionážnej kariére Kisľaka spochybnil pre Politico napríklad expert Kennanovho inštitútu Matthew Rojansky, ktorý sa s ním stretával a pozná ho osobne. Kisľak je podľa neho príkladom vzorného emisára Kremľa, ktorému podáva správy. To je u veľvyslancov v podstate v náplni práce.

„Veľvyslanci sú menovaní, aby udržiavali styky s hostiteľským štátom. Túto prax nikto nespochybnil,“ bránil svojho veľvyslanca šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Stretávanie s Kisľakom je aj podľa bývalého amerického veľvyslanca na Ukrajine Stevena Pifera bežná vec. „Je to súčasť práce,“ povedal pre NYT diplomat dnes pôsobiac v Brookings Institution.

Ďalší bývalý americký veľvyslanec v Rusku, John Beyrle, pre ABC News povedal, že Kisľak rád pracuje v zákulisí. „Je to profesionálny diplomat, nie politik. Som presvedčený, že je sám prekvapený, koľko pozornosti sa mu dostalo. Som si istý, že si túto pozornosť veľmi neužíva,“ dodal.

Už dlho sa však preto nebude musieť trápiť. Očakáva sa, že už na jar vymení Kisľaka po netradične dlhom angažmáne v USA nový veľvyslanec. Podľa informácií denníka Kommersant by ním mohol byť Lavrovov zástupca na ministerstve zahraničia Anatolij Antonov.

„To, že bol v USA v takej kľúčovej funkcii takmer desať rokov, znamená, že sa osvedčil,“ povedal Denníku N Pavol Demeš. A post veľvyslanca v USA, ktorý zastáva Kisľak, sa v ruskej diplomacii hodnotí ako druhý najvyšší hneď po ministrovi zahraničia.

Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov je v Bruseli už siedmy rok, Vitalij Čurkin bol do svojej nedávnej smrti veľvyslancom pri OSN jedenásť rokov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie