Denník N

Pellegrini vyzval IT-čkárov, aby mu pomohli s nápadmi

Podpredseda vlády Peter Pellegrini. Foto – TASR
Podpredseda vlády Peter Pellegrini. Foto – TASR

Na dobré nápady chce úrad vypísať eurofondové výzvy.

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu chystá workshop, na ktorom majú účastníci debatovať o nápadoch, ako zlepšiť elektronické služby štátu, jeho verejné registre a hľadať inovatívne riešenia vo vládnom cloude.

Ľudia z úradu vicepremiéra Pellegriniho chcú o nápadoch debatovať s IT-čkármi, startupistami, študentmi, ale aj so zamestnancami iných úradov. Výsledky diskusie chcú následne využiť na nové eurofondové výzvy v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra, ktorý je zameraný aj na IT riešenia.

Presný termín workshopu „IDEA-HACK 1“ ešte nie je známy. Podmienkou prihlášky je ale esej, ktorú spolu s prihláškou majú záujemcovia poslať úradu do piatka 10. marca.

O čom má byť esej

Záujemca by mal v eseji napísať, prečo chce zlepšiť fungovanie štátu, aký problém by chcel vyriešiť, aké riešenie navrhuje, komu to pomôže a aké náročné by to bolo zaviesť v praxi.

„Chceme vytvoriť také projekty, ktoré biznisu pomôžu v komunikácii s verejnou správou, k zjednodušeniu procesov a k väčšej transparentnosti,“ uviedla Martina Slabejová, ktorá šéfuje sekcii riadenia informatizácie.

Esej má byť na teda jednu z piatich tém. Napríklad štát v ére big-data, služby štátu, nad ktorými bude možné budovať inovatívne riešenia, elektronická identifikácia, autentifikácia a autorizácia. Témou sú aj opatrenia, ktoré pomôžu digitálnej ekonomike a elektronickému obchodu, alebo môžu napísať o nových typoch služieb.

Taký postup nebol bežný

Dá sa povedať, že je to prvý takýto workshop, ktorý organizuje štát, aby nápady, ktorá vzídu z diskusie s odbornou verejnosťou, použil pri tvorbe eurofondových výziev.

Podobné stretnutia s cieľom dávať dokopy nápady, ako zlepšiť fungovanie štátu, organizuje aj Slovensko.digital. O nápadoch sa debatuje aj na ich platforme.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie