Denník N

Únos sa stal najúspešnejším slovenským filmom. Za prvý víkend prekonal aj evitovku Všetko alebo nič

Foto – TASR
Foto – TASR

Za prvé dni premietania videlo film o Slovensku 90. rokov takmer 70-tisíc divákov. Únos teraz budú pre veľký záujem premietať v približne 70 kinách.

Prvý víkend nasadenia noviniek v kinách otestuje ich divácky potenciál. Únos ukázal, že ho má doteraz najviac zo všetkých slovenských filmov. Prekonal v návštevnosti aj nedávny hit Všetko alebo nič, vlaňajšiu detektívku Červený kapitán, ako aj Bathory Juraja Jakubiska.

V historických tabuľkách návštevnosti slovenských aj českých filmov na Slovensku je na prvej priečke – cez takzvaný otvárací víkend si ho v našich kinách pozrelo 69 354 divákov.

„Najlepším meradlom úspechu slovenského filmu je jeho návštevnosť práve na Slovensku. Som veľmi rada, že tento ťažký, ľudský príbeh zaujal toľko divákov a stal sa aj predmetom celospoločenskej diskusie. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli k jeho vzniku, a všetkým, ktorí sa prišli pozrieť,“ povedala režisérka a scenáristka filmu Mariana Čengel Solčanská.

Zároveň s tým sa Únos dostal do rebríčka TOP 10 najlepších otváracích víkendov podľa návštevnosti v slovenských kinách. Je na 8. mieste, až za ním sú napríklad všetky diely Harryho Pottera, bondovka Spectre a ďalšie kinohity.

Únos je v kinách v maximálnom nasadení: distribučná spoločnosť Continental Film už cez víkend zmenila pôvodnú stratégiu a rozšírila počet kín, kde film budú premietať na približne 70.

Úspech na Slovensku otvára aj otázku distribúcie v Česku, s ktorou pôvodne filmári nerátali. „Tému sme považovali za našu, slovenskú, ale toto je nová situácia, takže uvidíme,“ hovorí producent Milan Stráňava.

Keďže najmä mladšie ročníky, ktoré éru mečiarizmu nezažili, nemusia detailne poznať pozadie skutočného únosu prezidentovho syna v roku 1995, neziskové organizácie plánujú k premietaniam besedy a ďalšie sprievodné podujatia. Do tých už producenti nebudú vstupovať.

„Všetko, čo sme chceli, sme povedali filmom. Nechceli sme zdôrazňovať výchovný rámec, aby to nenarušilo príbeh. Zatiaľ sa z reakcií zdá, že ľudia téme rozumejú, alebo ak majú – najmä tí mladí – v niečom medzery, pýtajú sa rodičov a hľadajú si informácie inde,“ hovorí Stráňava.

Kedy Únos odvysiela televízia, zatiaľ nie je stanovené. Nepredpokladá sa, že by to bolo skôr ako koncom tohto roka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie