Denník N

Toto je Watergate, Obama ma odpočúval, tvrdí Trump, no dôkazy mu chýbajú

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Americký prezident sa opiera o medializované informácie, žiadna však nehovorí, že to nariadil Obama.

Magazín Economist to nazval ranou pre americkú demokraciu, ktorá nechá nepekné jazvy, nech už dopadne akokoľvek. Donald Trump šokoval v sobotu, keď v sérii štyroch tweetov obvinil svojho predchodcu Baracka Obamu z nelegálneho odpočúvania.

„Ako hlboko klesol prezident Obama, keď napichol moje telefóny počas posvätného volebného procesu. Toto je Nixon/Watergate. Zlý (alebo chorý) muž!“ napísal na Twitteri v sobotu.

V jednom má Donald Trump pravdu. Ak by skutočne nariadil bývalý prezident odpočúvanie, porušil by tým zákon a išlo by o škandál na úrovni Watergate. Počas neho ľudia od republikánskeho prezidenta Richarda Nixona odpočúvali centrálu Demokratickej strany v slávnom hoteli.

Biely dom neskôr potvrdil, že to Trump myslel vážne. Chce, aby sa údajnému odpočúvaniu venovali výbory v kongrese. Podľa magazínu Economist sú tri vysvetlenia Trumpových tweetov – ani jedno z nich nie je dobré.

1. Obama skutočne odpočúval

Prvým je, že Barack Obama alebo jeho ľudia v Bielom dome odpočúvali Trumpa. Ak by sa to potvrdilo, išlo by o nelegálne odpočúvanie. Hovorca bývalého prezidenta to jednoznačne odmietol.

Podľa New York Times riaditeľ FBI James Comey žiadal od ministerstva spravodlivosti, aby verejne označilo, že to nie je pravda. Comey je najvyšším predstaviteľom, ktorého Trump po inaugurácii nechal na svojej pozícii. Pred voľbami práve on znova otvoril tému Clintonovej emailov, vzhľadom na blízkosť volieb kontroverzne, čím mohol demokratickej kandidátke uškodiť.

Comey tak spochybňuje Trumpovu dôveryhodnosť, Biely dom však na obvineniach trvá. Z čoho vychádza?

Trumpovi ľudia médiám oznámili, že čerpajú z informácií, ktoré priniesli viaceré médiá.  Pre PolitiFact zaslali päť článkov: z New York Times, BBC, Fox News, National Review a Heat Street.

Ani jeden z nich nepíše, že by boli napichnuté telefóny. Rovnako ani jeden z nich priamo nemenuje Obamu ako človeka, ktorý si vyžiadal odpočúvanie.

Najviac sa k Obamovej vláde v článku z novembra priblížil Heat Street. Tento libertariánsky blog založila (aj článok napísala) nezávislá novinárka a bývalá britská konzervatívna poslankyňa Louise Menschová. Odvoláva sa na dva nemenované zdroje.

Heat Street nie je konšpiračné médium. No ako dodáva New York Times, v minulosti nemali zdroje z prostredia amerických spravodajských služieb. Navyše New York Times ani Washington Post, ktoré sa snažili tieto slová overiť, nič podobné nezistili.

Správu Heat Street prebral krátko pred sobotou aj Breitbart– alternatívne pravicový portál, ktorý má Trump rád a ktorého bývalý šéf Steve Bannon je súčasný šéfporadca amerického prezidenta. Práve to mohlo podľa niektorých spôsobiť nahnevané tweety Trumpa.

2. Sledovali legálne

Druhou alternatívou podľa Economistu je, že Trumpa/jeho ľudí v Trump Toweri skutočne legálne sledovali, no Barack Obama to nenariadil, a ani o tom nevedel.

To odmietol bývalý riaditeľ Národných spravodajských služieb za Obamu James Clapper. „Nebolo žiadne odpočúvanie proti prezidentovi, viceprezidentovi, kandidátom alebo ich kampani,“ povedal Clapper pre NBC.

Podľa správ aj niektorých mainstreamových médií sa však úrady skutočne snažili o povolenie súdu na sledovanie. Nešlo však o odpočúvanie a nie je ani isté, že by išlo o Trump Tower.

Reportér BBC v januári napísal, že pri vyšetrovaní ruských peňazí z dvoch ruských bánk žiadali orgány povolenie súdu na sledovanie elektronických záznamov. V júni a v júli ho nedostali. Podarilo sa to až po zúžení právomocí v októbri, tri týždne pred voľbami.

V žiadosti neboli spomínaní Trump ani jeho ľudia, ale iba banky. No podľa zdroja BBC boli do toho zapletení aj traja ľudia od Trumpa. Kým BBC píše o sledovaní „presunov peňazí“, článok z Heat Street hovorí o emailoch a iných dokumentoch.

O tom, že k nejakej forme sledovania prišlo, si myslí Michael Mukasey, bývalý minister spravodlivosti za Georgea Busha mladšieho. „Myslím, že má pravdu, že došlo k sledovaniu a bolo vykonané na príkaz ministra spravodlivosti,“ povedal pre ABC.

Ak by to aj bola pravda, je to ďaleko od toho, čo tvrdil Trump v tweetoch. „V každom prípade tu nie je nič, čo by naznačovalo buď priame zapojenie prezidenta, alebo jasný náznak porušenia zákona. Breitbart aj Trump posunuli tieto tvrdenia oveľa dramatickejšie, ako tvrdia zverejnené dôkazy,“ napísal Julian Sanchez z pravicového Cato Institute.

3. Snaží sa zakryť škandál s Ruskom

Treťou možnosťou je, že Trump sa len snaží zakryť obvineniami vyšetrovanie prepojenia jeho kampane s Ruskom pred voľbami. V kontakte s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakom bol generál Mike Flynn, ktorý slúžil po inaugurácii ako národný bezpečnostný poradca.

Volali si v deň, keď Obamova administratíva po Vianociach oznámila, že zavedie voči Rusku nové sankcie. Okrem iného vyhostili desiatky ruských diplomatov. Prezident Putin na to na druhý deň reagoval prekvapivo zdržanlivo. Mike Flynn mal údajne nabádať veľvyslanca, aby boli Rusi zdržanliví.

Flynn následne musel z funkcie odísť, oficiálne pre to, že o rozhovoroch nepovedal pravdu viceprezidentovi. Objavili sa však informácie o ďalších prepojeniach Trumpovej kampane s Ruskom, aj keď napríklad Clapper si nemyslí, že by kroky v kampani koordinovali.

Minister spravodlivosti Jeff Sessions momentálne čelí tlaku na odstúpenie zo strany demokratov, pretože vo výbore, ktorý ho schvaľoval do funkcie, povedal, že sa s Rusmi nestretol. Ukázalo sa, že s ruským veľvyslancom hovoril.

Prepojenie Trumpovej kampane s Ruskom vyšetruje momentálne kongres aj FBI. Trump chce, aby súčasťou vyšetrovania bolo aj toto „nelegálne“ odpočúvanie. Republikáni vo výboroch reagovali s tým, že „vyšetrovanie pôjde tam, kam ich budú viesť dôkazy“.

Demokrati veria v túto tretiu teóriu a už Trumpa nazvali „hlavným odkláňačom tém“.

„Trumpove tvrdenia o zrade Obamu sú spôsobom, ako upriamiť pozornosť Američanov na väčšie vymyslené obvinenia – že demokrati, médiá a iní ‚nepriatelia ľudí‘ sa spriahli, aby zničili alebo aspoň delegitimizovali jeho prezidentúru,“ napísal Economist.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie