Denník N

Šéfka Najvyššieho súdu neprišla na súd, jej ospravedlnenie opakovane nesedí

Daniela Švecová. Foto N – Vladimír Šimíček
Daniela Švecová. Foto N – Vladimír Šimíček

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová sa nechala na pojednávaní s prepustenou zamestnankyňou ospravedlniť s vysvetlením, že ju pozvali na Súdnu radu. Tam však neprišla.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová sa vyhýba konfrontácii na súdnych pojednávaniach. Koncom januára sa na poslednú chvíľu vyhovorila  a nezúčastnila sa na disciplinárnom pojednávaní s jej predchodcom Štefanom Harabinom. Tvrdila, že sa musí pripravovať na služobnú cestu. Minulý týždeň neprišla na pojednávanie s prepustenou zamestnankyňou. Jej ospravedlnenia celkom nesedia.

Švecová totiž na Okresnom súde Bratislava I svoju neprítomnosť ústami právneho zástupcu Najvyššieho súdu odôvodnila tým, že je predvolaná na Súdnu radu. Jeho vyjadrenia zverejnil vo videozázname z pojednávania aktivista Martin Daňo. Súdna rada síce v pondelok zasadala, ale až od 10:30, teda o hodinu a pol neskôr, ako sa začal súd. Navyše, na zasadnutie rady predsedníčka Najvyššieho súdu vôbec neprišla.

Bez vysvetlenia

„Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová sa na pojednávaní nemohla zúčastniť, pričom svoju neúčasť ospravedlnila,“ odpísal na otázky jej hovorca Boris Urbančík. Vôbec teda nevysvetlil, prečo Švecová neprišla na Súdnu radu, ak na okresnom súde tvrdila, že ide tam.

Neúčasť Švecovej na disciplinárnom pojednávaní s Harabinom, ktoré bolo 25. januára, Urbančík pred novinármi ospravedlňoval pracovnou zaneprázdnenosťou. „Predsa len, je začiatok roka a so vznikom kancelárie Najvyššieho súdu vznikajú nové povinnosti, ktoré musela riešiť,“ argumentoval. „Ešte včera mala novoročný príhovor k zamestnancom, čiže tých povinností je naozaj veľa. Musí sa pripraviť aj na pracovnú cestu do Štrasburgu, ktorá je veľmi dôležitá,“ ospravedlňoval ďalej šéfku Urbančík.

Harabin hovorí o klamárke

Na rozpor v tvrdení upozornil minulý týždeň aj jej predchodca Harabin. Bola to jedna z jeho reakcií na to, že Švecová na neho podala ďalší disciplinárny návrh. Dôvodom sú jeho dehonestujúce vyjadrenia o ústavných činiteľoch pre Zem a vek. „Dehonestujúce je správanie sa predsedníčky Najvyššieho súdu, ktorá povie, že nepríde na súdne konanie, lebo ide na Súdnu radu, a tam nie je. Vyslovene klame,“ zdôrazňoval.

Médiá upozornil aj na to, že Švecová dostala za neúčasť pokutu 100 eur. To už nie je celkom pravda. Sudkyňa Zuzana Hlistová potvrdila, že pokutu uložila sporovej strane. Urbančík priznal, že ju dostal Najvyšší súd, nie Švecová ako osoba. Dôvodom nebola jej neúčasť, ale to, že nedoručili protistrane svoje vyjadrenie v súdom stanovenej lehote.

Štefan Harabin. Foto - TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Harabin pred novinármi kritizuje Švecovú aj za to, že sa necháva na pojednávaniach zastupovať právnym zástupcom. Robí tak v disciplinárnych konaniach, ale aj pri iných žalobách. V prípade minulotýždňového konania zastupoval Najvyšší súd Peter Ďurian. Ide zrejme o asistenta sudcov občianskoprávneho kolégia, kde pôsobí aj Švecová. Podľa informácií Denníka N Ďurian takto súd zastupoval aj v minulosti.

Zastupovanie v disciplinárnych konaniach, kde si Najvyšší súd pomáha službami advokáta Mareka Benedika, vysvetľuje Švecová najmä počtom podaných disciplinárnych návrhov. Celkovo ich na Harabina dala už päť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Disciplinárky s Harabinom

Slovensko

Teraz najčítanejšie