Denník N

Fico riadi štát cez Facebook. Nechápem, kde na tie hovadiny chodíte, telefonuje šéfovi poisťovne

Premiér Robert Fico na Facebooku ukazuje, ako cez telefón riadi šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a hovorí mu, že ozdravný plán poisťovne má hodiť do koša. Zavolal si už k sebe aj Richtera a Kažimíra.

„Dobrý deň, pán riaditeľ, Robert Fico pri telefóne,“ začína sa trojminútové video, ktoré na svojom Facebooku zverejnil premiér.

Telefonuje v ňom šéfovi štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslavovi Kočanovi. Vo videu Kočana kritizuje za návrhy, ktoré poisťovňa v posledných týždňoch predložila ministerstvu zdravotníctva. Ide napríklad o to, že by už nepreplatili liečbu žltačky typu C ľuďom, ktorí majú tetovanie alebo piercing. Najnovší návrh hovorí o tom, že by poisťovňa chcela šetriť a menej by preplácala plienky pre seniorov.

„Nechápem, kde na tie hovadiny chodíte,“ hovorí Fico Kočanovi do telefónu. V statuse k videu upozorňuje, že riaditeľa tesne pred telefonátom upozornili na to, že rozhovor je nahrávaný.

Väčšinu času hovorí Fico: „Stiahnite celý ten nezmyslený ozdravný plán, pretože ak máte na niekom šetriť, šetrite na svojich ľuďoch, na sektretárkach, autách, budovách, ale nebudete šetriť na starých ľuďoch s nejakými plienkami.“

Až na konci sa k slovu dostane Kočan, ktorý do štátnej poisťovne prišiel ako manažér z vedenia poisťovne Allianz. Zjavne zaskočený sa po chvíli ticha v telefóne ospravedlňuje, že plán zle odkomunikovali.

Fico: Stiahnite ozdravný plán

„V médiách je to takto prezentované, mne to od rána do večera robí problémy, na mňa sa ľudia obracajú a ja im to vysvetľujem,“ hovorí do telefónu premiér.

Šéfovi poisťovne radí, aby ozdravný plán, ktorý poisťovni už schválil aj kontrolný Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, hodil do koša. Toto slovné spojenie zopakuje viackrát. „Myslím to v dobrom, ale hoďte to do koša, je to nezmyselné,“ vraví Fico.

Takéto návrhy podľa premiéra cez neho nikdy nemôžu prejsť. „Niekedy mám pocit, že vedľa vás sedí nejaký Zajac a vám to radí. Buďte normálne v polohe, že je tu nejaká vláda, ktorá má nejaké priority, toto nemôžem rešpektovať. Hovorím to s plnou vážnosťou.“

Kočan sa na chvíľu dostane k slovu a hovorí, že ho situácia mrzí. Návrhy stiahnu. Viac však nevysvetlí, premiér mu skočí do reči a pokračuje v kritike. „Viete, že každý s radosťou podsunie médiám čokoľvek, čo môže úplne zbytočne poškodzovať atmosféru,“ povedal Fico. „Prosím vás, zastavte to. Hoďte to do koša, urobte to.“ Premiér mu radí, aby potom napríklad zvolali tlačovú konferenciu a vysvetlili to.

A aj keď povedal ministrovi, že bude mať voľnú ruku, teraz chce, aby s ním návrhy predtým konzultoval. „Ak budete mať návrhy, pred tým, ako niečo napíšte na papier a niekde s tým pôjdete, dojdite sem, poradíme sa, čo sa dá a čo sa nedá,“ hovorí Fico. „Ale nerobme zle,“ dodáva s tým, že potom ľudia nadávajú, frflú a vyzerá to smiešne.

„Dohodnutí?“ pýta sa Kočana.

„Mrzí ma to,“ odpovedá šéf poisťovne, ktorá ročne rozhoduje o vyše dvoch miliardách eur. „Návrhy sú dva týždne staré, teraz ich vytiahli, už sa to určite nestane,“ hovorí Kočan.

Fico si zvyká na Facebooku

Telefonát s Kočanom nie je prvá facebooková porada premiéra Roberta Fica.

Prvýkrát urobil Fico video z pracovnej porady s ministrom práce Jánom Richterom vlani 14. decembra. Vo svojej pracovni ministrovi, ktorý súhlasne pokyvkával hlavou, diktoval, na čo sa treba tento rok zamerať, a pri Richterových odpovediach listoval v papieroch.

Ďalšie stretnutie, z 2. januára, zachytávalo priateľskejšie naladeného premiéra, ktorý oznamoval, že hospodárenie štátu bolo o miliardu lepšie, ako očakávali, a zavolal si k sebe ministra financií Petra Kažimíra.

„Dobrý deň, teraz vám ukážem, ako to je, keď mi ministri volajú a hovoria, že majú dobrú alebo zlú správu. Volal mi Peter Kažimír, že má dobrú správu. No tak teraz si ju natočme,“ oznámil.

Správami, na ktorých rozdeľuje úlohy a volá si k sebe ministrov a podriadených, je dlhodobo známy ruský prezident Vladimir Putin.

Kritizoval aj Druckera

Pred týždňom premiér kritizoval pre návrhy na šetrenie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni aj ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, ktorého do funkcie nominoval ako nestraníka.

Fico v RTVS minulý víkend povedal: „Bude veľmi vážna diskusia ohľadne zdravotníctva. Mám pocit, že Všeobecná zdravotná poisťovňa nám chce zaviesť nejaké zajacoviny“ a „mnohé veci politicky zastavím a tvrdo a razantne zakročím, ako som to urobil v prípade elektrickej energie“.

V utorok po spoločnom stretnutí už Druckera označil za špičkového manažéra a chválil ho za to, čo doteraz urobil. Za informáciami o možnom obmedzení zdravotnej starostlivosti vidí aj súkromné zdravotné poisťovne a ich majiteľov. „Na stretnutí ministra zdravotníctva a premiéra nie je nič zvláštne. Teraz sme sa rozhodli výstupy aj zverejniť,“ povedal premiér.

Po tomto stretnutí sa zdalo, že téma Všeobecnej zdravotnej je uzatvorená, lebo premiér povedal, že aj tak návrhy neprejdú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie