Denník N

Mečiar sa viackrát rozzúril: Pri amnestiách hráte o Ficovu hlavu, nie o moju

Vladimír Mečiar opúšťa TA3. Foto N – Vladimír Šimíček
Vladimír Mečiar opúšťa TA3. Foto N – Vladimír Šimíček

Vladimíra Mečiara vytiahol do televízie pokus o zrušenie amnestií a film Únos. Opäť spustil prúd neoveriteľných rečí aj zjavné nezmysly.

Vladimír Mečiar sa po rokoch objavil v televízii pri téme, ktorá z neho v očiach mnohých ľudí na Slovensku urobila zločinca. O svojich amnestiách, únose prezidentovho syna a vražde Roberta Remiáša hovoril v TA3.

„Je to táto koalícia a táto vládna zostava a hráte o hlavu Fica, nie moju. Ja som si vedomý, že mne sa nič nestane,“ predpovedal Mečiar problémy koalícii a druhému hosťovi relácie Bélovi Bugárovi opakoval, že on s únosom a ani so smrťou Remiáša nič nemá.

Mečiar pristal na účasť v debate krátko po premiére filmu Únos, ktorý má za sebou najúspešnejší prvý víkend spomedzi všetkých slovenských filmov.

Video: Klamár, ozývalo sa pred televíziou, keď Mečiar obhajoval amnestie
autorka: Martina Koník

Záhadný Mečiar vie všetko, ostatní nič

Starnúci Mečiar bol sebavedomý. Miestami sa trochu triasol a nevedel obsedieť vraj pre kŕče, slová však z neho išli takmer v takej kadencii, ako keď bol premiérom.

„Ešte ani dnes si nedovolím celú pravdu povedať. Niektoré veci by boli šokujúce pre verejnosť. Bude to uverejnené v knihe,“ hovoril Mečiar a obviňoval všetkých, že sa naňho aj po rokoch snažia únos zvaliť.

„Nie je čas povedať všetko. Spochybnili by sme politickú stabilitu tohto štátu a systému.“

Mečiar opäť po rokoch spochybňoval podiel SIS na únose; jeho ľudia ho kedysi dokonca označovali aj za samoúnos. Obžaloba Ivana Lexu a ďalších dvanástich ľudí pritom jasne opisuje podiel príslušníkov tajnej služby na zavlečení Kováča mladšieho do cudziny, čo potvrdil aj Oskar Fegyveres, ktorý bol pri tom.

„Mohol niekto v SIS o tom vedieť, ale SIS to neurobila. Ten, koho som ja podozrieval, bohužiaľ, nežije. Myslím pána Svěchotu, ktorého som z celej duše nenávidel,“ povedal Mečiar o zavlečení.

V prípade Remiášovej smrti zasa hovoril, že nevie, či išlo o vraždu. „Pokiaľ ide o meno Remiáš: prosím vás, skončite s touto špinavosťou. Nezneužívajte tragédiu života tohto mladého človeka. Moja iniciatíva bola, aby vyšetrovanie prebehlo čo najskôr a odhalil sa páchateľ,“ hovoril Mečiar.

Mečiar sa hnevá.
Mečiar sa hnevá.

Remiáša podľa expertízy kriminalistov zabil nástražný výbušný systém, propaganda za čias Mečiara však tvrdila, že išlo o nehodu či o vybavovanie si účtov v rámci drogového podsvetia.

Na Remiášovu vraždu sa amnestia nevzťahuje, nikoho však za ňu dodnes nepotrestali.

Bývalý predseda HZDS odmietal, že by mal ako premiér väzby na podsvetie, a ako dôkaz má slúžiť aj to, že za jeho vlády zatvorili Mikuláša Černáka. Béla Bugár kontroval, že za jeho vlády tiež išli na slobodu pápayovci.

Mečiarovi pripomenul aj telefonický rozhovor šéfa SIS Ivana Lexu s ministrom vnútra Ľudovítom Hudekom, v ktorom mu sľubuje „pusu na čelo“, ak vyšetrovateľa „kopne do gúľ“. V prípade únosu nadriadení viackrát vymenili vyšetrovateľov.

Pustil sa aj do mŕtveho prezidenta a do svedka

„Michal Kováč ľúbil peniaze,“ očierňoval tiež Mečiar zosnulého prezidenta Michala Kováča.

Béla Bugár mu kontroval, že ak by Kováč nečestne prišiel k peniazom, nemuseli by mu vlády Ivety Radičovej a Roberta Fica prispievať na opateru.

Mečiar napadol aj hlavného svedka únosu a bývalého príslušníka SIS Oskara Fegyveresa. „Mal dostať dva alebo tri milióny. Prvú várku mu mal zaniesť nebohý, ktorého smrť mnohí zneužívajú, ale nesúviselo to s prípadom,“ povedal o vražde Róberta Remiáša, ktorý robil Fegyveresovi spojku.

Amnestie bývalý premiér obhajoval ako pokus upokojiť situáciu pred parlamentnými voľbami 1998.

„Klamár!“ ozývalo sa zatiaľ z malého protestu pred televíziou TA3.

Viní ľudí zo Smeru

Ako Mečiar vníma, že už aj niektorí ľudia Smeru ako podpredseda strany a minister kultúry hovoria, že by amnestie zrušili?

Tvrdí, že Smer sa na téme láme, a nepriamo Maďariča obvinil z kampane. „Išlo to z peňazí fondu ministerstva kultúry, išlo to z peňazí RTVS,“ hovoril o filme Únos. „Tie pesničky tiež niekto platí. Tých sudcov tiež niekto organizoval,“ hovoril zasa o sudcoch, ktorí sa spojili a vydali stanovisko, že amnestie je možné zrušiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie