Denník N

Antikrist z hôľ, aj historická dráma s lesbickými hrdinkami. Aké nové slovenské filmy uvidíme?

Čiara má premiéru v auguste.
Čiara má premiéru v auguste.

Videli sme ukážky z niekoľkých rozpracovaných diel, ktoré plánujú naši filmári poslať do kín v tomto alebo najbližších rokoch.

Slúžka. Nina. Fašiangy. Čakanie. Pivnica, Čiara. To sú názvy nových filmov, ktoré pošlú onedlho do kín naši filmári. Väčšinou sú jednoslovné, a keď si ich pekne spolu zoradíte do vety, tak môžete dostať príbeh: na fašiangy slúžka Nina vyčkávala v pivnici a…

Ale vážne: je sa na čo tešiť. Vybrané projekty v rôznych fázach prípravy prezentovali tvorcovia pred nabitou kinosálou na prehliadke Febiofest.

Sú síce len zlomkom z toho, čo všetko sa v našom filme chystá, ale najmä potvrdzujú slová predsedu Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Martina Šulíka, že „po rokoch útlmu sa zo slovenskej kinematografie postupne stáva dynamicky sa rozvíjajúci organizmus“.

Čiara

Tesne pred dokončením je krimi triler z ukrajinského pohraničia Čiara. Čerstvá upútavka na YouTube má za týždeň vyše 7-tisíc pozretí, premiéra je plánovaná na 3. augusta.

Tomáš Maštalír hrá šéfa gangu pašerákov, ktorému sa začínajú rušné časy. Ukrajinský partner začína robiť problémy a na hranici sa objavuje nový druh tovaru – drogy.

Film podľa jeho producentky Wandy Hrycovej hovorí o hraniciach, fyzických a morálnych. „Kým fyzické hranice môžeme bez problému prekračovať tam a späť, morálnu hranicu smieme prekročiť len raz. Aj postavy čelia rozhodnutiam s nezvratnými dôsledkami.“

Na réžiu oslovila Petra Bebjaka známeho kriminálnymi seriálmi z televízie či vlaňajšou snímkou Čistič, ktorá mala premiéru na áčkovom festivale vo Varšave.

Príbeh scenáristu Petra Balka (divácky hit Kandidát) je vôbec prvou slovensko-ukrajinskou koprodukciou. Účinkujú Emília Vášáryová, Zuzana Fialová, Andy Hryc.

fasiangy

Fašiangy

Píše sa rok 1939 a v dedinke Piargy pri Banskej Bystrici sa narodí Antikrist. Tak to aspoň vravia rôzne klebety, ktoré má ísť overiť kňaz vyslaný sem biskupom.

Len desať strán má krátka poviedka Františka Švantnera, ktorú autori rozpísali na celovečerný film. Výsledkom je klasická dráma s troma dejstvami a silnou ženskou hrdinkou (Judit Bárdos). Čiernobiela ukážka má pochmúrnu baladickú atmosféru.

Zatiaľ slovensko-česko-macedónska koprodukcia rokuje o ďalšej podpore so Slovinskom a Ukrajinou. Za sebou má päť z plánovaných 50 dní nakrúcania v Bratislave, Terchovej a Vychylovke. Prevažne slovenskú hereckú zostavu (Attila Mokos, Marián Geišberg, Ivan Martinka…) bude režírovať Ivo Trajkov, rodák z Macedónska, ktorý žije v Česku. Producenti ho oslovili, lebo „sám vyrastal v macedónskej dedinke; do tohto filmu vložil celé svoje srdce“. Odhadovaný rozpočet je 1,6 milióna eur.

Slúžka

Prvá slovenská historická dráma s lesbickou témou nechce byť snovým či zidealizovaným poetizovaním. Podľa jej autoriek má byť surová, čistá, priama a šokujúco odhaľujúca – „má smrdieť kuchyňou, mydlom, nočníkom a krvou“.

Hana Lasicová napísala príbeh slovenskej slúžky vo Viedni. Odohráva sa v posledných rokoch monarchie cez prvú svetovú vojnu, hovorí o láske a inakosti. Panská domácnosť, kde hrdinka slúži, je zároveň metaforou monarchie ako „žalára národov“.

Okrem silných ženských hrdiniek a jemne feministického prístupu sľubuje naturalistické detaily a posilnenie stredoeurópskej identity. Vzhľadom na koprodukčný potenciál ráta s účasťou slovenských, rakúskych, maďarských aj českých hercov.

Režisérkou bude Mariana Čengel Solčanská, ktorá má práve v kinách snímku Únos. Premiéra by mohla byť v roku 2019. Odhadovaný rozpočet je 1,8 milióna eur.

nina

Nina

Nina má jedenásť rokov. Rodičia sa rozvádzajú, navzájom sa zraňujú. Ona sa cíti opustená a pred krutou realitou uniká do snov a plávania. Napriek tomu dokáže aj z bežných vecí vyčarovať niečo pekné…

Juraj Lehotský má dobré zahraničné renomé: na festivale v Cannes ocenili jeho dokument Slepé lásky (2008), v Karlových Varoch mal premiéru hraný príbeh Zázrak (2013). Do úlohy manželov v novinke obsadil Petru Fornayovú a Roberta Rotha.

„Film nie je moralizovaním, ale snahou ponoriť sa do duše dieťaťa a ukázať, aké dôležité sú láska a dobré vzťahy v rodine,“ povedal Lehotský.

Z upútavky to vyzerá, že aj v ňom – podobne ako v novinke Piata loď Ivety Grófovej – hrá úlohu metafora vody. Dostrihaný film čakajú posledné úpravy, už teraz ho ponúkajú na svetové festivaly.

Čakanie

Dom Zuzany Liovej bol kultúrnou udalosťou roku 2011. V novom filme režisérka hovorí o generácii seniorov. Hrdinom je šesťdesiatnik, ktorý sa musí vyrovnať s tým, že umiera. „Musí si klásť existenciálne otázky, precítiť skutočné hodnoty,“ vysvetľuje Liová. Nakrúcať by sa mohlo začať koncom roka, premiéra by mohla byť v roku 2018.

Pivnica

Igor Vološin je ruský režisér narodený na Ukrajine. Jeho film Beduín získal v roku 2011 cenu na karlovarskom festivale. Na novom projekte spolupracuje so slovenskými tvorcami: scenáristom Richardom Pupalom či kameramanom Martinom Žiaranom.

Príbeh dcéry v puberte s tragickým vyústením sľubuje psychologickú drámu so žánrovými prvkami. Má to byť film, „ktorý ide do hĺbky duše“, predstavujú ho trochu neobratne autori.

„Názov predstavuje tmavý kút v duši, ktorý má každý z nás, i hlavný hrdina. Milan nachádza pivnicu a v nej riešenie všetkých otázok, trápení a nešťastí.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie