Denník N

1500 pokút za tri roky: každý rok pribúda potrestaných rodičov, ktorí nedali dieťa očkovať

Ak dnes rodič odmietne očkovať dieťa, môže dostať pokutu vyše 300 eur. To zjavne rodičov až tak neodrádza, počet pokút za posledné tri roky rastie.

Počet rodičov, ktorí nedajú zaočkovať svoje dieťa, stúpa. S tým sa zvyšuje aj riziko, že sa niektoré choroby, ktoré sa u nás už nevyskytujú, znovu objavia.

Alebo že dokonca prepukne epidémia, ako je to momentálne v Rumunsku s osýpkami.

Riziko návratu chorôb a ich rýchleho šírenia je, ak zaočkovanosť v populácii klesne pod 95 percent. Pod touto hranicou je u nás zaočkovanosť detí do troch rokov v troch krajoch.

Počet pokút rastie

A ako s tým štát bojuje? Ak rodič nedá zaočkovať dieťa, môže dostať pokutu 331 eur. Za posledné tri roky úrady verejného zdravotníctva udelili viac ako 1500 pokút.

Počet pokút však každý rok stúpa, kým v roku 2014 udelili 369 pokút, vlani ich už bolo 690.

Kraje, kde úrady udeľujú pokuty najčastejšie, sa nemenia. Ide o Bratislavský, Košický a Žilinský kraj. Vlani k nim pribudol aj Prešovský.

Bratislavský a Košický kraj patria k tým, kde je zaočkovanosť detí narodených v roku 2014 nižšia ako kritická hranica 95 percent.

Za neochotou očkovať svoje deti vidí hlavný hygienik Ján Mikas najmä antivakcinačné kampane. „Antivakcinační aktivisti ovplyvňujú verejnú mienku a používajú tvrdenia, ktorých vierohodnosť bola vyvrátená serióznymi vedeckými štúdiami. Príkladom je údajné spojenie očkovania proti osýpkam, mumpsu a rubeole so vznikom autizmu. Dôsledkom je odmietanie povinného očkovania rodičmi.“

graf_osypky-1

Trend poklesu zaočkovanosti sa podľa neho dá zvrátiť vzdelávaním rodičov, aby boli schopní racionálne vyhodnotiť zavádzajúce antivakcinačné kampane, „v pozadí ktorých stoja výrobcovia prostriedkov alternatívnej medicíny“.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) hovorí, že pokles očkovania je celoeurópsky problém. Chce ísť najmä cestou osvety, kde je podľa neho potrebná aj spolupráca s ministerstvom školstva. „Deti budú raz dospelé a musia vedieť, prečo sa očkuje a ako to funguje,“ povedal.

Antivakcinačné kampane sú založené najmä na vyvolávaní strachu. Najčastejší argument proti očkovaniu je, že spôsobuje autizmus. Tento mýtus sa šíri, aj keď ho viaceré štúdie vyvrátili.

„Keď raz dievčatá budú mamičkami, treba, aby nemali obavy. Raz sa budú musieť niekde dozvedieť, ako to je, aby si nemuseli čítať Modrého koníka a nehľadali tam odpovede na to, aké problémy môžu vakcíny vyvolať,“ hovorí Drucker. Je podľa neho treba, aby sa o očkovaní viac odborne diskutovalo.

Škôlky neočkovaným nezakazujú

Ak štvorročné dieťa nie je očkované, v Česku ho nemôžu prijať do škôlky. Riaditeľom hrozia pokuty.

U nás takéto opatrenie nefunguje, nie je to v zákone. Hlavný hygienik hovorí, že by na to bola potrebná široká diskusia a zmena zákona, zatiaľ sa nepripravuje.

Ani minister sa k tomu nestavia ústretovo. „Toto môže byť jeden z návrhov, ale je to na širokú diskusiu.“ Podľa neho však represia nič nevyrieši. „Represia je to najhoršie, čo môžeme urobiť,“ povedal. Ak niekto nedôveruje očkovaniu a má voči nemu výhrady a štát by ho do očkovania nútil, o správnosti očkovania ho podľa ministra nepresvedčí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Povinné očkovanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie