Denník N

Polícia zverejnila video z naháňačky so streľbou, brutálnu bitku dievčaťa na záver zamlčala

Záber z videa, ktoré zverejnil Nový čas.
Záber z videa, ktoré zverejnil Nový čas.

Trnavskí policajti sa videom zo zásahu vlani v auguste netajili. Brutalita, s akou kopali do zadržanej vodičky, ostala utajená. Inšpekcia ju vraj videla a aj to je dôvod, prečo sú policajti obvinení zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Na začiatku to bola informácia o tom, ako vlani v auguste zasahovali trnavskí policajti voči agresívnej vodičke. Po aute vystrelili tridsaťdva rán. Devätnásť smerovalo do vzduchu a trinásť na auto.

Polícia tiež proaktívne zverejnila video, aby bolo jasné, ako bezohľadnou jazdou ohrozovala seba, posádku auta, hliadku a aj všetkých naokolo.

Dnes je však jasné, že video a aj celý príbeh mali aj pokračovanie – policajnú brutalitu. Keď už žena po naháňačke zastavila auto a vystupuje z neho postrelená dievčina. Stúpi do kaluže a potom padá na zem. Pristúpia k nej policajti a začnú ju kopať do hlavy, chrbta. Neskôr ju aj jeden z nich pristúpi. Až po chvíľke zisťujú, že je postrelená.

Traja z prítomných policajtov už čelia obvineniu zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Celý záznam zo zásahu zverejnil Nový Čas. Verejnosť až do zverejnenia tohto pokračovania netušila, čo sa dialo, a mnohí sa dokonca policajtov zastávali.

Pôvodné policajné video sa skončilo v momente, keď ženu išiel kopnúť prvý policajt.

Pôvodné video polície sa končí tesne pred bitkou

Museli sme strieľať, auto nezastavilo a išlo podozrivo

Polícia v lete použitie donucovacích prostriedkov a výstrely na auto obhajovala viacerými zdôvodneniami. Kľúčové pre zásah vraj bolo to, že auto Fiat Brava jazdilo podozrivým spôsobom. Na výzvy, aby zastavilo, vodička nereagovala. K streľbe došlo až potom, ako si to autom namierila na policajta, ktorý musel odskočiť. Policajná naháňačka nakoniec trvala niekoľko kilometrov, od Trnavy do Maduníc k poľnohospodárskemu družstvu.

Video už aj so zábermi kopania
autorka: Martina Koník

Aj tam sa zopakoval manéver s vyštartovaním po policajtoch, čo bol dôvod, prečo tí opakovane začali strieľať po zadných pneumatikách.

„To už auto zastavilo a policajti vytiahli vodiča von. Až vtedy vyšlo najavo, že ide o ženu, ktorá mala krátky účes s dohora vyčesaným kohútom,“ informovala ešte v auguste 2016 trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Priznala, že pôvodne si policajti mysleli, že prenasledujú v aute muža.

V policajnej správe nie je ani zmienka o tom, čo sa dialo po „vytiahnutí“ vodičky z auta. Už z vtedy zverejneného videa je pritom zrejmé, že vystúpila sama.

Prečo policajná hovorkyňa Kredatusová zverejnila len časť videa a nie celé? Na to zatiaľ neodpovedala.

Z chlapov sa vykľuli dievčatá

Policajti napokon zistili, že okrem vodičky sú v aute ešte ďalšie tri dievčatá vo veku od 16 do 21 rokov. Šoférka bola najstaršia a nemala vodičák. Skončila s poraneným uchom a postreleným hrudníkom. Ešte jedno z dievčat bolo postrelené.

V aute našli stopy po omamných látkach a mali podozrenie, že vodička jazdila pod ich vplyvom. Nakoniec ju obvinili z útoku na verejného činiteľa.

Hneď po medializácii prípadu sa začal zásahom zaoberať nadriadený policajtov. Spočiatku tvrdil, že donucovacie prostriedky použili zákonne. Policajná inšpekcia dospela k inému záveru.

Donucovacie prostriedky pritom policajti môžu používať, keď chcú páchateľa spacifikovať. Táto žena po zastavení auta vystúpila s rukami nad hlavou, spadla na zem a odpor nekládla.

Za donucovacie prostriedky navyše nemožno považovať kopanie na zemi do bezvládneho človeka.

Ministerstvo: Video poznáme celé

Ministerstvo vnútra tvrdí, že celý videozáznam malo od začiatku.

„Dôkazom je aj stíhanie policajtov,“ odpísali z tlačového odboru ministerstva vnútra. Opäť pripomenuli, že vodička jazdila pod vplyvom drog a bez vodičáka. Ohrozovala tak seba, posádku, policajtov aj ďalších na ceste.

Policajná inšpekcia nakoniec označila záver zásahu ako neadekvátny. Ministerstvo vnútra dnes píše, že aj nadriadený policajtov vyhodnotil, že donucovacie prostriedky už boli použité „neopodstatnene“, pretože im už nikto odpor nekládol.

„Je to zlyhanie, bez ohľadu na to, či išlo o dievča, alebo by za volantom sedel muž,“ napísali z ministerstva vnútra.

Zároveň nezabudli pripomenúť, že pri objasnení prípadu pomáhajú kamery v policajných autách. „Je to dobrý príklad, že majú nielen protikorupčný efekt, ale môžu pomáhať pri objasňovaní adekvátnosti a neadekvátnosti policajných zákrokov,“ tvrdia z ministerstva vnútra.

Ministerstvo pritom nevysvetľuje, prečo doteraz nezverejnili celé video.

Opozičný poslanec a podpredseda SaS Ľubomír Galko už požiadal predsedu branno-bezpečnostného výboru parlamentu Antona Hrnka (SNS), aby zaradil na utorkové rokovanie výboru aj informáciu o tomto zásahu. Požiadal aj o predvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara. „Predseda prisľúbil súčinnosť,“ napísal Galko na Facebooku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie