Denník N

USA nám môžu dať peniaze na letisko a nie na tajnú základňu, ako zneli poplašné správy

Americké stíhačky F-16 na letisku v Kuchyni. Foto – TASR
Americké stíhačky F-16 na letisku v Kuchyni. Foto – TASR

Ministerstvo obrany muselo vyvracať špekulácie o príprave tajnej americkej základne na Slovensku.

Letisko Kuchyňa pri Malackách by mohli čiastočne modernizovať za milióny dolárov od americkej vlády. Ministerstvo obrany chce preň využiť fond, ktorý po vypuknutí konfliktu na Ukrajine zriadil predchádzajúci americký prezident Barack Obama.

Program s názvom European Reassurance Initiative (Iniciatíva opätovného uistenia) má na tento rok k dispozícii balík vyše tri miliardy dolárov. Platiť z nich majú napríklad cvičenia amerických vojsk vo východnej Európe alebo investície do základní spojeneckých armád. Malá časť z toho by teraz mohla ísť aj na letisko Kuchyňa na Záhorí.

Do tejto základne na rozdiel od iných dvoch letísk v Sliači a v Prešove štát v posledných rokoch výrazne neinvestoval. Základňa slúži hlavne pre dopravné lietadlá, budú odtiaľto operovať napríklad aj dva nové talianske stroje Spartan, ktoré kúpila druhá vláda Roberta Fica.

Nákup spartanov rozbehla už prvá Ficova vláda. Dokončila ju tá druhá. Foto - Wikipedia
Letisko pri Malackách sa stane základňou dvoch nových lietadiel Spartan, ktoré Slovensko kúpilo v roku 2014 za sto miliónov eur. Foto – Wikipedia

Peniaze od Američanov by mohli ísť napríklad na inštalovanie nových prístrojov na pristávacej dráhe. „Táto modernizácia by umožnila poskytovať lepšiu podporu pre slovenské aj spojenecké lietadlá,“ napísala americká ambasáda.

Aký veľký osoh z toho bude mať Slovensko, zatiaľ nie je jasné. Američania totiž zo svojich peňazí financujú hlavne tie veci, ktoré môžu potrebovať v prvom rade pri nasadení vlastných jednotiek.

„V každom prípade je dobré, ak získame investíciu do čohokoľvek, čo môže pomôcť pri ohrození Slovenska a eventuálnom príchode spojeneckých vojsk,“ hovorí analytik Jaroslav Naď z inštitútu Slovak Security Policy Institute (SSPI).

Základňu využíva americké letectvo už od 90. rokov minulého storočia. Pravidelne tam posiela pilotov, aby na Záhorí trénovali streľby pomocou cvičnej munície.

Konšpirácie na Facebooku

Na americkú investíciu v utorok upozornil bulvárny server Topky.sk, ktorý však celú vec posunul do úplne inej roviny. Topky špekulovali, že by na Slovensku mohla vyrásť malá americká základňa.

„Na vládnej stránke Spojených štátov sa objavili informácie, ktoré budú Slovákov mimoriadne zaujímať. Podľa nich by totiž na našom území malo vyrásť americké vojenské centrum,“ napísal server.

Redakcia Topiek nepočkala na stanovisko ministerstva obrany ani ambasády, čo je v takýchto situáciách štandardný novinársky postup. Namiesto toho pustila do sveta špekuláciu, že sa jej podarilo odhaliť plán na vybudovanie tajného amerického centra na Slovensku.

Článok Topiek mal stovky zdieľaní na Facebooku. Medzi inými ho šíril napríklad šéfredaktor konšpiračného časopisu Zem a Vek Tibor Rostas, ktorý celú vec prirovnal k niekdajšej ruskej okupácii Československa.

Úsporná základňa

Topky sa v článku odvolali na webovú stránku americkej verzie Úradu pre verejné obstarávanie. Na nej sa píše, že bol vyhlásený tender na firmu, ktorá by modernizačné práce zabezpečila.

„Zákazku môže vyhrať iba americká spoločnosť, pričom musí byť schopná komunikovať so slovenskými úradmi v našom jazyku. V tendri ide predovšetkým o naplánovanie a dizajn vojenských zariadení, ďalšie plánovanie, rôzne topografické mapy a prieskumy,“ napísali Topky.

Zákazka má dosiahnuť hodnotu zhruba päť miliónov dolárov, z čoho je však jasné, že nemôže ísť o vybudovanie novej základne. „Za takúto sumu postavíte maximálne tak jednu obyčajnú budovu, ale nie skutočnú vojenskú základňu,“ poznamenal Naď.

Americké F-16 v lete 2006. foto - tasr
Americké F-16 v lete 2006. Foto – TASR

Ako reagovali úradníci

Ministerstvo podobne ako pred mesiacom, keď sa šírilo video s prejazdom amerického konvoja, muselo improvizovať. Po niekoľkých hodinách od publikovania článku vydalo stanovisko, v ktorom odmietlo, že by šlo o novú základňu.

„V nadväznosti na medializované informácie na webovom portáli Topky.sk vedenie rezortu obrany upozorňuje, že nevedie žiadne rokovania s americkou stranou o výstavbe žiadnej základne, ani vojenského centra na území Slovenskej republiky,“ napísala hovorkyňa Danka Capáková.

Následne sa kostrbatým úradníckym jazykom pokúsila vysvetliť, o čo vlastne ide. „V rámci bilaterálnych stretnutí sa doteraz uskutočnili iba neformálne rokovania, z ktorých vzišla možnosť podpory rozvoja už existujúcej infraštruktúry v rámci Ozbrojených síl SR. To znamená, že Slovenská republika má príležitosť modernizovať svoju vojenskú infraštruktúru, v tomto prípade určenú pre Vzdušné sily OS SR,“ dodala hovorkyňa.

Ministerstvo uviedlo, že o celej veci nemohlo informovať skôr, pretože všetko je iba v rovine neoficiálnych rokovaní.

Podobne hovorí aj americká ambasáda. „Nie je zaručené, že tento kontrakt sa aj uskutoční,“ napísali diplomati.

Celá vec je však zrejme už ďalej. Pokiaľ na stránke amerického úradu beží tender na firmu za päť miliónov dolárov, je pravdepodobné, že o projekte je už predbežne rozhodnuté.

„Ministerstvo malo byť opäť oveľa proaktívnejšie a s oveľa väčším predstihom informovať, že rokuje o takomto projekte, aby nevznikali zbytočné dohady,“ vraví analytik Naď.

Fotografie: Cvičenia na letisku Kuchyňa

Cvečenie Renegát 2016, ukážka zásahu pri nútenom pristátí. foto - tasr
Slovenské cvičenie Renegát 2016, ukážka zásahu pri nútenom pristátí. Foto – TASR
Americká stíhačka F-16 v roku 2006. foto - tasr
Americká stíhačka F-16 v roku 2006. Foto – TASR
F-16. foto - tasr
F-16. Foto – TASR
Slovenské cvičenie Renagát 2016. foto - tasr
Slovenské cvičenie Renagát 2016. Foto – TASR
Z letiska Kuchyňa štartoval napríklad aj spoločný pozorovací let nad Slovenskou republikou 28. mája 2008, do ktorého sa zapojili USA, Švédsko a Bosna a Hercegovina. foto - tasr
Z letiska Kuchyňa štartoval napríklad aj spoločný pozorovací let nad Slovenskou republikou 28. mája 2008, do ktorého sa zapojili USA, Švédsko a Bosna a Hercegovina. Foto – TASR
letisko
Letisko v Kuchyni pri pohľade zhora. Foto – Google Maps
Z letiska Kuchyňa štartujú napríklad turbovrtulové lietadlá L-410, ktoré koncom roku 2012 v úplnej tichosti nakúpilo ministerstvo obrany, za ktoré zodpovedal Martin Glváč. Foto - TASR
Z letiska Kuchyňa štartujú napríklad turbovrtuľové lietadlá L-410, ktoré koncom roku 2012 v úplnej tichosti nakúpilo ministerstvo obrany, za ktoré zodpovedal Martin Glváč. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie